Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kable głośnikowe

ostronos 01 Jun 2009 14:18 4639 18
    ostronos
    Level 10  
    Witam!

Niedługo przystąpię w końcu do instalacji audio w swoim samochodzie i zastanawiam się jakie dać kable głośnikowe od wzmacniacza do głośników.
    Długość kabli to ok. 5m

Zastanawiam się jaką średnicę kabla dobrać 1,5mm2, 2,5mm2 czy może 4mm2.
    Mimo, że to moja druga instalacja, to pierwsza była raczej "chałupnicza", a tą chciałbym wykonać na wyższym poziomie.

Jakiej marki kabel (gdyż jest tu duża rozpiętość, jedne kable kosztują 2 zł za metr a inne 20 zł) Może ktoś ma jakiś konkretny model kabla?

Głównie interesuje mnie by nie stracić za wiele na brzmieniu (mimo, iż nie jestem do końca przekonany czy usłyszę różnicę, to chciałbym nie narażać się na podwójny koszt).

Ciekawie wyglądają SINUSLIVE Silverline i nad nimi tez się zastanawiam, może ktoś miał styczność?

PS. Jakiej grubości dać kable od wzmacniacza do subwoofera? (Wzmacniacz Velocity VA275, Sub Hertz ES250)

Pozdrawiam :D
    pita1988
    Level 28  
    Do głosnikow 1,5mm
    Do suba 4mm

Jak sie myle to niech ktos mnie poprawi :)
    dudzio_17
    Level 10  
    Ja u siebie mam kable do głośników 2x 2,5mm i nie narzekam. Takie minimum to 2x2,0mm.
    wydym
    Level 16  
    Jak kto woli...Ja mam 2,5 do głośników...Ale taka podstawa to właśnie od 1,5 do 2,5...
    Pozdrawiam
    ostronos
    Level 10  
    Dziękuję pięknie za odpowiedzi, a co z firmą tego okablowania, gdyż jak mówię ceny wahają się od 2 do 20 czy nawet 40zł za metr takiego kabla (pomijam kable o ekstremalnych cenach)?

Przykładowo,
    2,35zł/m kable Cabletech Professional Cu Cable 2x2,5mm
    13,90 zł/m Prolink Exclusive 2x2,5mm
    czy 39,90 zł/m MONSTER Z-1 2x2mm

itd. I zastanawiam się jaka w nich jest różnica, że jeden kosztuje stosunkowo niewiele, a drugi już całkiem sporo i czy warto jest za nią tyle dopłacać.
    łowieca
    Level 30  
    Jeśli nie zamierzasz ładowac 150W na przód to ze spokojem 1.5mm starczą :) Bo powyżej to jak mialem 1.5mm to sie grzały troszku i 1.5 poszło na wysokotonówki a na kickbas jest 2.5.

Dodano po 55 [sekundy]:

Edit kabelki zwykłe miedziaki z Castoramy kupione ze 2 lata temu :]
    dombskirafal
    Level 16  
    Jak usłyszysz róznice to mistrzu jesteś. Ale oprócz słuchu to musiałbyś mieć jeszcze klocki za kupe kasy.
    ostronos
    Level 10  
    Ok, dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Jak mówię, nie chcę później wymieniać kabli, więc wezmę sobie te Cabletech'y 2x2,5mm2.

Pozdrawiam i dzięki
    Ache
    Level 19  
    Kable do wooferow wez zwykle miedziane, do tweeterow "ponoc" srebrzone poprawiaja barwe.. Ja mam 1,5 mm kw srebro do tweeterow i raczej nie slysze roznicy :P
    pita1988
    Level 28  
    Na allegro masz zestawy Dietz naprzyklad
    Zasilajace +RCA z zyla sterujaca

Trocze ogolnie zadales pytanie...
    Nie podales jakie kable Ci trzeba i jaki wzmacniacz masz
    tom1312
    Level 10  
    Potrzebuje kompletne kable do podłączenia wzmacniacza i subwoofera. Nie znam się za bardzo jakie i ile :( Wzmacniacz to Blaupunkt Velocity VA475 . Zasilający od aku mam po poprzednim właścicielu ale nie wiem w jakim stanie bo nigdy nie sprawdzałem
    pita1988
    Level 28  
    Co tym wzmacniaczem bedziesz zasilac ?

To ja tym bardziej nie wiem w jakim stanie jest ten po poprzednim wlascicielu ;)
    Stochus
    Level 16  
    A ja mam takie pytanie. Jaki przewód zastosować do podłączenie subwoofera do wzmacniacza? Odcinek ok. 30-40cm ;)
    vvoyteckk
    Level 14  
    Zalezy od mocy jaka chcesz podawac na glosnik, podejzewam, ze 2x4mm kw. Wystarczy ze sporym zapasem do wiekszosci instalacji, zwlaszczze, ze odcinek dosc krotki.
    tom1312
    Level 10  
    Zasilał będę dls w612 bądź μ-Dimension Jr. 1004 v.2 Jeszcze się zastanawiam. A co do tego kabla to zakładam że jest do wymiany. Więc co mam kupić??
    pita1988
    Level 28  
    Od suba do wzmacniacza 2x4mmkw
    Zasilajace i sygnałowe Kup zestaw na allegro jest tego pełno najtansze dietza z tego co sie orientuje A jakiej srednicy maja byc.. (FAQ B.Nazara s19)

Tym wzmacniavzem chcesz zasilic tylko suba...to po co Ci 4-kanałowka ?
    deexica
    Level 17  
    Nie wiem jakie masz problemy poprostu podejdz do jakiegos sklepu gdzie sprzedaja CA to dostaniesz jakie chcesz napewno ci doradzą. Lub podejdz do media tam tez sa od koloru do wyboru.
    Pozdrawiam.
    Maciek028
    Level 12  
    Co do kabla to bym obstawiał na żylę 2,5 - efekt naskórkowy, niska impedancja głośników.... Kabel jak najmniejszej długości. Co do marki kabla i ceny to taki do 4 zł. A może nawet zwykły za ok. 1 zł za metr... Co do jakości dźwięku i kabli to trzeba by było przeanalizować schemat zastępczy kabla...