Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subaru Legacy 2.0 i "zadyszka" ESGI

FranekDolas 02 Jun 2009 13:02 2990 4
    FranekDolas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Moja przygoda z instalacją ESGI trwa w tym aucie już od ponad 60000km i do niedawna byłem zadowolony. Od jakiegoś czasu zaczęły się problemy z jazdą na LPG , silnik po przejechaniu około 15-20km zaczynał szarpać na gazie i zapalała się kontrolka "Check Engine" (zapewne sonda głupiała). Mój gazownik w rozmowie telefonicznej zasugerował że trzeba wymienić gumki, tłoczki i sprężynki w Valtekach. Zamówiłem oczywiście zestaw naprawczy + filtr fazy lotnej ale wolałbym zmienić wtryskiwacze na jakieś mniej zawodne w związku z tym pytanie brzmi : Czy i jak mogę wymienić listwę Valteka na Matrixa? Subaru to boxer więc trzeba 2 podwójne a widziałem tylko poczwórne w sprzedaży .
    ElpigazN
    FranekDolas wrote:
    Moja przygoda z instalacją ESGI trwa w tym aucie już od ponad 60000km i do niedawna byłem zadowolony. Od jakiegoś czasu zaczęły się problemy z jazdą na LPG , silnik po przejechaniu około 15-20km zaczynał szarpać na gazie i zapalała się kontrolka "Check Engine" (zapewne sonda głupiała). Mój gazownik w rozmowie telefonicznej zasugerował że trzeba wymienić gumki, tłoczki i sprężynki w Valtekach. Zamówiłem oczywiście zestaw naprawczy + filtr fazy lotnej ale wolałbym zmienić wtryskiwacze na jakieś mniej zawodne w związku z tym pytanie brzmi : Czy i jak mogę wymienić listwę Valteka na Matrixa? Subaru to boxer więc trzeba 2 podwójne a widziałem tylko poczwórne w sprzedaży .

Możesz zamienić jeżeli komputer gazowy posiada ustawienia dla matrixa. Dokupić musisz przejściówkę ze złącza valtek na matrix. Sa matrixy pojedyncze, podwójne i potrójne ale ich ceny sa bardzo wysokie. Opłaca sie wiec kupić dwie listwy po cztery wtryskiwacze. Jeżeli będziesz kupował filtr fazy lotnej to polecam FL02 firmy Czaja.
    FranekDolas
    Nie wiem czy mój sterownik ESGI obsługuje Matrixa - dowiem się. Filtr zamówiłem Czaja ale nie FL02 tylko inny chyba bo muszę mieć wyjście na czujnik BOSCH'a . Czyli bardziej opłaca się jak zrozumiałem zakup dwóch poczwórnych listew Matrixa i wykorzystanie po jednej parze z każdej listwy? No i nasuwa się tu taka myśl czy w związku z tym niepracujące wtryskiwacze można potraktować jak "zapasowe"? Po jakimś czasie gdyby padł któryś można przełączyć na inny z poczwórnej listwy? Nie wiem jak skonstruowany jest ten wtryskiwacz, bo Valtek wiadomo - ma osobne cewki a widziałem że Matrix to monolit no i jeszcze jedno : zauważyłem że sprzedają podgrzewacze do Matrixa ,czy to jest potrzebne ?
    ElpigazN
    FranekDolas wrote:
    Nie wiem czy mój sterownik ESGI obsługuje Matrixa - dowiem się. Filtr zamówiłem Czaja ale nie FL02 tylko inny chyba bo muszę mieć wyjście na czujnik BOSCH'a . Czyli bardziej opłaca się jak zrozumiałem zakup dwóch poczwórnych listew Matrixa i wykorzystanie po jednej parze z każdej listwy? No i nasuwa się tu taka myśl czy w związku z tym niepracujące wtryskiwacze można potraktować jak "zapasowe"? Po jakimś czasie gdyby padł któryś można przełączyć na inny z poczwórnej listwy? Nie wiem jak skonstruowany jest ten wtryskiwacz, bo Valtek wiadomo - ma osobne cewki a widziałem że Matrix to monolit no i jeszcze jedno : zauważyłem że sprzedają podgrzewacze do Matrixa ,czy to jest potrzebne ?

Można wykorzystać jako zapasowe te nieużywane. Listwę do podgrzewania możesz sobie darować. Niestety do matrixa zalecane sa filtry FL02 - może znajdziesz taki z czujnikiem. Matrix jest wrażliwy na zaolejenie wiec należy stosować filtr klasy FL02 lub dodatkowo założyć odolejacz.
    leszczyk waldek
    Level 15  
    Witaj najpierw sprawdź jakie błedy zapamiętał sterownik benzyny a wtedy szukaj usterki wtryskiwacze walteki nie są takie złe aby od razu wymieniać na inne tym bardziej że przejechałeś na nich tyle kilometrów wymienić gumki i wyregulować skok tłoczka czujnkiem zegarowym i listwa jak nowa w sterowniku ESGI jest zakładka błędy i też musisz tam sprawdźić wymieniać części nie wiedząc co jest niesprawne to wyrzucanie pieniędzy w błoto program ESGI ściągniesz ze strony www.autogas.pl a interfejs pasuje od staga stary typ.