Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router - problem z podłączeniem 2 komputera po kablu

02 Cze 2009 17:18 1512 6
  • Poziom 10  
    Witam, kupiłem routera DLINK DIR-300, wszystko podłączyłem czyli 2 komputery stacjonarne po kablu prostym (vista i xp) oraz laptopa bezprzewodowo. Laptopa ani komputera stacjonarnego z vistą nie musiałem nawet nic konfigurować, po telefonie do dostawcy internetu wszystko wykryło automatycznie, problem pojawił się gdy podłączyłem drugi komputer w drugim pokoju czyli ten z win xp, komputer wykrywa połączenie, ping na onet oraz na router przechodzi bez problemu, ale nie da sie wejsc na nie poprzez przeglądarkę, gg i cała reszta nie działa, mimo że połączenie jest z routerem i internetem. Zrobiłem nawet format bo myślałem że może coś w komputerze jest namieszane w połączeniach sieciowych itp to zrobiłem format i od nowa system postawiłem i to samo jest... Nie mam pomysłów już, może musze znowu zadzwonić do dostawcy internetu że podłączyłem do routera 2 komputer stacjonarny po kablu? Albo cos zmienić w DNSach? Po wejsciu w opcje routera widze cały czas ten komputeri to na tyle...
  • Poziom 30  
    Spróbuj przypisać jeden z adresów przydzielonych przez router np do laptopa na ten 2 komputer i sprawdź czy internet wtedy będzie działał.
  • Poziom 31  
    Jeśli pinguje, a nie da się wejść na strone sprawdź DNS.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    WMichał napisał:
    Jeśli pinguje, a nie da się wejść na strone sprawdź DNS.


    Gadu-Gadu powinno działać nawet bez ustawionych adresów serwerów DNS.
  • Poziom 10  
    Wczoraj gadałem jeszcze z dostawcą internetu i tak wpadł na pomysł aby zmienić w ustawieniach karty sieciowej "szybkosc łącza/tryb duplex" z automatycznego na 10 półduplex i po przełączeniu wszystko działa?! :o Powiedział że to wina uszkodzonej karty sieciowej, ok to wymienie bo to są groszę, dzisiaj kupiłem nową kartę sieciową i to samo jest. W automacie da sie pingować neta i siec ale nie da sie z nich korzystać a jak zmienie duplex na 10 półduplex to wszystko działa, o co chodzi?

    Teraz sprawdzałem i 10 półduplex i 10 pełny duplex działają ale juz 100 półpduplex i 100 pełen duplex nie... Czy może to być wina np kabla sieciowego bo sam robiłem końcówkę kabla zaciskarką bo musiałem obciąć końcówke by przeciągnac kabel przez ścianę ale potem dałem kabelki według teog schematu jak były.
  • Poziom 16  
    seungia napisał:
    Czy może to być wina np kabla sieciowego bo sam robiłem końcówkę kabla zaciskarką bo musiałem obciąć końcówke by przeciągnac kabel przez ścianę ale potem dałem kabelki według teog schematu jak były.

    i pewnie zacisnales koncowke tak samo jak ta z drugiej strony.. .:)
  • Poziom 10  
    Działa! :D Sprawdziłem kabel jeszcze raz i pomyłiłem kabelki, dałem na odwrót biało zielony z biało niebieskim... 5 dni sie meczyłem aby to wszystko naprawic a to był tylko kabelek zle podłączony... masakra czasami jest...