Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compaq nx8220 - nie działa po wymianie procesora

drewniany79 02 Jun 2009 20:44 2807 6
  • #1
    drewniany79
    Level 10  
    Tak jak w opisie. Kupiłem na allegro Pentium M 760 i wstawiłem. Wydaje mi się, że mój laptop powinien obsługiwać ten procek, bo ma chipset 915i intela, a ten obsługuje PM.
    Niestety laptop po wymianie, jak i po powrocie na stary Celeron 370, nie działa. Jedyne co chodzi to czasami wiatraczek od procesora i dioda od baterii świeci się chwilę na pomarańczowy kolor i gaśnie. Czasami słychać jakieś dźwięki.
    Na matrycy nie pojawia się żaden obraz, podłączałem już zewnętrzny monitor i nic z tego, resetowałem bios baterią na płycie głównej. Nie wiem co się dzieje odłączałem już prawie wszystkie rzeczy od płyty głównej i nadal nie chodzi.
    Dysk mi działa, pamięci i procesorów nie sprawdzałem, bo nie mam gdzie.
    Co do serwisu, to mieszkam w małym mieście i musiałbym gdzieś wysłać, oczywiście liczę się z tym, że naprawa nie będzie opłacalna, ale wolę już dać te nawet parę stówek, jeśli da się zrobić niż wydawać parę tysiaków na nowy sprzęt.
    Może ktoś mi podpowie co mogło się zepsuć?
    Czyżbym wstawił nie ten procesor i spalił sobie płytę główną?
  • #2
    jarewa
    Level 31  
    Wymieniałem celerona 370 na pentium m 750 co prawda w innym ale chipset ten sam. Nie było problemów u mnie. Co prawda przy zmianie spowrotem na celerona musiałem zresetować bios. Celeron ma 400fsb a pentium 533fsb. Ale mimo trego powinnien sie uruchomić i działać zmniejszoną prędkościa.

    Pytanie czy kupiłeś sprawnego procesora? Procesor mógł uszkodzić płyte główna. Możliwe też ze dotykałeś jakieś elementy palcem?
  • #3
    drewniany79
    Level 10  
    Procek kupiłem na allegro, gościo daje 3 miesięczną gwarancję. Zakładam, że sprawny. Co rozumiesz przez dotykanie palcami jakichś elementów?
    Na razie to nie wiem nawet co mogło się uszkodzić, czy to na pewno płyta główna, czy coś innego.

    Gdzieś wyczytałem, że mogła paść przetwornica procesora, bo zmieniłem ze słabego procesora na zbyt silny i wzrosło zapotrzebowanie na prąd. Poza tym zapomniałem dopisać, że procesor w ogóle się nie grzeje, jest zimny, jak i cały laptop.
    Ile by kosztowała naprawa, jeżeli to ten element?
  • #4
    jarewa
    Level 31  
    drewniany79 wrote:
    Procek kupiłem na allegro, gościo daje 3 miesięczną gwarancję. Zakładam, że sprawny. Co rozumiesz przez dotykanie palcami jakichś elementów?


    Ładunki elektrostatyczne cos koledze mówią? A jaką kolega paste smarował?


    A to drugie to raczej odpada nigdy sie nie spotkałem by silniejszy procesor uszkodził przetwornice, co najwyżej mógł sie nie uruchomić. I trzeba dodać ze jeszcze w pentium dochodzi speedstep wiec gdyby to było uzależnione od mocy to uruchomi sie na mniejsza czestotliwośc.
  • #5
    profiso
    Level 15  
    Kolego proszę napisać jakie dźwięki czasem wydaje. Nie są to przypadkiem "bipy" jeden długi dwa krótkie?
  • #6
    drewniany79
    Level 10  
    Używałem pasty Arctic Silver 5, podobno jedna z lepszych. Teraz to już żadnych dźwięków nie ma, a z tego co pamiętam, to wcześniej był krótki dźwięk. Raz mignął mi obraz na matrycy. Wczoraj włączałem, to w ogóle już wiatraczek się nie kręci, tylko świeci się dioda od powera i na krótko na pomarańczowo dioda od baterii. Teraz to już nie wiem co nie działa, może padł zasilacz albo coś innego, bo ostatnio zauważyłem, że mi nie działa ta listwa przepięciowa, do której był podłączony laptop. Na pewno działa mi dysk, bo sprawdzałem. Z innych podzespołów, to nie wiem, bo nie mam gdzie sprawdzić.
  • #7
    drewniany79
    Level 10  
    Po rozebraniu laptopa na "czynniki pierwsze", tak jak na ostatnim zdjęciu na tej stronie http://www.laptoprepair101.com/laptop/2008/06/14/laptop-dead-troubleshoot-the-problem/ i podłączeniu zewnętrznego monitora pojawia się obraz na monitorze i informacja o błędzie pamięci 164 i dalej wyświetla się informacja, że teraz jest, zgodnie z włożoną pamięcią 512 RAMu i pod spodem trzy przyciski do wyboru. Nic nie wybrałem, bo nie miałem podłączonej klawiatury. :)
    Niestety wiatraczek z niewiadomych mi powodów nie kręci się. Od gniazda procesora czuć jakiś zapach, ale to chyba wynika, że ostatnio nakładałem tam pastę termoprzewodzącą, chyba, że coś się tam skopciło.
    To może coś nie łączy z matrycą i nie wyświetla obrazu?

    Edit: Podpiąłem dysk i działa, Windows się ładuje. Wiatraczek się nie kręci, bo jeden kabelek się przerwał. Muszę kupić nowy wiatraczek i sprawdzić. Tylko nie wiem w takim razie co nie łączy, kiedy płyta główna jest w obudowie? Jeszcze sprawdzę, czy chodzi ten Pentium M.