Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wymiana instalacji w bloku 2 zyly do licznika dalej 3

recarep 03 Jun 2009 13:22 4819 8
Optex
    recarep
    Level 10  
    witam

wymieniam cala instalacje elektryczna w mieszkaniu, dotychczas mialem 2 zylowe kable aluminiowe, teraz mysle zrobic wszystko na 3 zylach (a nuz sie w przyszlosci przyda).

wymieniam tez bezpieczniki w mieszkaniu.

Moje pytanie brzmi co zrobic z uziemieniem ktore dociagne z kazdego gniazdka do skrzynki z bezpiecznikami, pewnie dopne tam do zera, jest lepsze rozwiazanie?

Czy jest jakis sens instalowania bezpiecznika roznicowo pradowego, zrobilbym go juz w miejscu gdzie mam 3 zyly (de fakto 2x mase plus faze)

pozdrawiam,
    REC
  • Optex
    golonka
    Level 14  
    Zależy w jaki system ochrony jest w bloku. Jeżeli jest zerowanie to należy zmostkować szynę zerową z ochronną ,a jeśli uziemianie szynę ochronna połaczyć z jakimś uziomem, najlepiej z rurą zimnie wody ,ale trzeba najpierw sprawdzić ,zmierzyć skuteczność uziomu. W bloku tym bardziej starym nie bawiłbym się w różnicówkę.Przy róznicówce należy zrobić rozdział PEN na PE i N, miejsce rozdziału uziemić.Dokonać pomiarów kontrolnych i dopiero wtedy można spać spokojnie.Także na własną rękę nie radzę montować różnicówki,bo może mieć skutek odwrotny.
    Darrieus
    Level 38  
    Punkt rozdziału PEN na PE i N nie musi być uziemiony.
    .
  • Optex
    remik_l
    Level 29  
    Korzystając z tematu mam pytanko.

Do rozdzielni w domu mam doprowadzone L i PEN który chcę rozbić i jak to najlepiej zrobić ( brak możliwości uziemienia pkt. rozdziału )?

1. Pojedynczy wył. główny na który wchodzę L a PEN na szynę PE a potem przewód na szynę N

2. Podwójny wył. główny na który wchodzę L i PEN lecz z zacisku PEN ( ze strony zasilania ) wypuszczam przewód na szynę PE. Od góry wychodzi L i N.

3.Podwójny wył. główny na który wchodzę L i N. ( przewodem PEN wchodzę na szynę z której wypuszczam przewód N i wchodzę na wył. główny )
    Darrieus
    Level 38  
    Rozbrajasz PEN i dalej leci już osobno na szynę PE i N

Na wyłącznik tylko L i z wyłącznika na szyne L.

Koniec.
    recarep
    Level 10  
    golonka, mam kilka pytan do twej odpowiedzi:

jak sprawdzic
    Quote:
    jaki system ochrony jest w bloku

jak
    Quote:
    zmierzyć skuteczność uziomu

pozdrawiam,
    REC
    Darrieus
    Level 38  
    1. Na twojej umowie z ZE lub w administracji bloku.
    2. Najprościej to omomierzem ale to taki pic na wodę....
    jacur
    Level 32  
    recarep wrote:

jak
    Quote:
    zmierzyć skuteczność uziomu

Miernikiem rezystancji uziemienia
    lubamet wrote:

2.Najprościej to omomierzem ale to taki pic na wodę....

Omomierzem to od biedy sprawdza się ciągłość połączeń.
    golonka
    Level 14  
    Przed blokiem jest złącze ZK i powinna być tabliczka z numerem złacza oraz system ochrony np:U : Z , co oznacza uziemienie lub zerowanie.Ale jeżeli nie ma to proszę zadzwonić do Biura Obsługi Klienta w Zakładzie Energetycznym i tam taką informację na pewno można uzyskać.Do badania skutecznośći uziemienia można stosować wiele typów przyrzadów ,np MZC-200.Przy zerowaniu odradzam stosowania różnicówki ,natomiast jeżeli na bloku jest system (TT) uziemianie to nie wolno dzielić przewodu zerowego na PE i N, bo przepisy tego zabraniają.Przewód ochronny należałoby pociągnąć z dołu o przekroju do rozdzielnicy mieszkania 10mm2 w miedzi ,i 16 mm2 w aluminium.Najlepiej z bednarki z piwnicy , trudno mi coś powiedzieć ,bo sytuacje trzeba zobaczyć na miejscu.Jeżeli to stary blok to woda zimna jest robiona z rury ocynkowanej ,może stąd zrobić cybanta,ale należy zmostkować wodomierz główny,pamiętająć ,że najpierw należy zrobić pomiar skuteczności uziemienia.Na korytarzu w systemie TT bednarka jest w szafce licznikowej.Jest przyspawana do metalowej ramy szafki ,jakoże ramka szafki też bezwzględnie podlega ochronie.W systemie zerowania zero jest połączone z ramką jako ochrona przez zerowanie.

Dodano po 7 [minuty]:

Czy jest sens stosowania różnicówki w bloku? Jeżeli warunki techniczne na to pozwalają ,i jest to poparte pozytywnym pomiarem skuteczności to tak ,ale jeżeli trudno jest osiągnąć te warunki to osobiście bym sobie odpuścił stosowanie RCD ,bo nieodpowiednie zamontowanie różnicówki może skutkować stypą w domu.

Dodano po 5 [minuty]:

LUBAMET - jak sobie wyobrażasz podział w systemie sieci TT? Przepisy tego zabraniają ,musisz precyzyjnie się wysławiać ,bo tu chodzi o nic więcej tylko o ludzkie życie.