Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alpine IDA-X300 zbyt duży pobór prądu w Astra f

03 Jun 2009 14:33 3680 12
  • Level 10  
    Witam wszystkich posiadam opla astre f i radio ALPINE IDA-X300 i miej więcej raz na tydzień muszę ładować akumulator bo mi pada. Zaznaczam że na postoju nie słucham muzyki. Samochód odpalany codziennie i robione po ok~20km dziennie jaka może być przyczyna bezpiecznik z radia 7,5A wywala 10A chodzi ok.
    Kabel czerwony zasilenie bezpośrednio z akumulatora.
    Żółty (bateria) pod bezpiecznik deski.

    PROSZĘ o POMOC!!!
  • Level 16  
    Żółty kabel ma byc po stacyjce, czyli, jak zgasimy silnik nie ma byc na nim napięcia.
  • Level 10  
    ok ale jak żółty jest po stacyjce to mi wszystkie ustawienia gubi i co odpalenie to go trzeba ustawić :cry:
  • Level 19  
    To żółty do stałego plusa a czerwony pod stacyjkę.
  • Level 10  
    arro382 no właśnie tak mam i mi akumulator tygodnia nie wytrzymuje (zaznaczę jeszcze że akumulator nowy 5m)
    czerwony grubym kablem do akumulatora z przekaźnikiem po włączeniu alarmu odłańcza prąd na kablu.
    żółty jest na stałe pod 12v
  • Level 19  
    Sprawdził bym pobór przy akumulatorze z wpiętym radiem i wypiętym z instalacji bo może to coś innego pożera prąd.
  • Level 10  
    Jeszcze sprawdzę ale z innym radiem było dobrze i to mnie dziwi żeby podtrzymanie pamięci tyle "żarło" prądu?
  • Level 16  
    Podtrzymanie pamięci pobiera normalnie max. kilka mA, nie może więc rozładowywać akumulatora.
  • Level 10  
    No właśnie ale mój prąd podczas gdy wszystko jest wyłączone wynosi ok 2.4A a gdy wypnę bezpiecznik z deski rozdzielczej spada do ok 0.4mA
  • Level 10  
    2.4 A to zdecydowanei za duzo !! bezpiecznik od czego wypinasz?? od radia? nie mozliwe by radio tyle bralo pradu ! Sprawdz czy po drodze nei masz zwarcia... mialem tylko lekko naciety kabel + , jeden wlosek i prawie mi buda spłonela...
    Cościagnie 30 Watt radio w spoczynku tyle nie bierze... może masz wzmacniacz albo cos ?? nie wiem ...
  • Level 10  
    Wypinam bezpiecznik od podświetlenia wewnętrznego samochodu ( św.wewnętrzne,tablica rozdzielcza, zegar, radio) i obciążenie spada od 0,5 do 0,3.
    Co ciekawe wczoraj zauważyłem to dopiero.
    Po wypięciu tego bezpiecznika wszystko mi gaśnie, ale po włączeniu świateł (postojowych, mijania czy drogowych) całe podświetlenie mi zaczyna świecić, zegarek też chodzi, lecz radio nie gra :idea: :not: :not: dodam jeszcze że podświetlenie nie działa od razu tylko rozjaśnia się stopniowo ok 3s i świeci pełnym blaskiem :cry:
    Proszę pomóżcie :please:
  • Level 16  
    0.3 A to też za dużo, do tygodnia przy takim poborze będziesz miał pusty akumulator, sprawdź, czy wyłącza się lampa podświetlenia bagażnika lub schowka, może też byc uszkodzona dioda w alternatorze, trzeba kolejno rozłączac potencjalne odbiorniki energii, mierząc przy tym pobierany prąd. Prawidłowo przy sprawnym samochodzie sumaryczny pobór prądu z akumulatora, oczywiście przy wyłączonej stacyjce, radiu i światłach, nie powinien przekraczac kilkunastu miliamperów.
  • Service technician RTV
    Kolego Cacper sprawdź w końcu ile to radio pobiera prądu (pomiar proszę przeprowadzić konkretnie w radiu, niekoniecznie w samochodzie) bo jeśli przyczyną rozładowywania akumulatora jest inne urządzenie w samochodzie to temat przeniosę do Samochody Elektry... Temat powoli przestaje się już nadawać nawet do Radia Samochodowe Początk... Czekam na konkretną wiadomość na PW a temat do tego czasu blokuję.