Witam. Ostatnio wymieniałem kolo walcowe w maszynie do szycia. Pokaże sposób na wymianę, moze ktoś skorzysta i będzie mu łatwiej niz mi. Pomógł mi kolega " predom3"z tego forum za co jestem mu wdzięczny.
Przed odkręcaniem trybików należy zaznaczyć ich położenie, ja robiłem to markerem od CD, nie zmazuje się, potem należy je powsadzać tak jak były przed demontarzem.
1. zdejmujemy obudowę ( zdj. 1 )
2. po zdjęciu obudowy wygląda tak ( zdj 2 )
3. do odkręcania trybików należy użyć gwiazdki T 10 ( zdj. 3 )
4. trzeba odkręcić i zdjąć trybiki 1 i 2 ( zdj 4 )
5. odkręcamy oslonę zasilania ( zdj 11 )
6. odkręcamy śrubkę w celu odgięcia tłoczka, wtedy bedziemy mogli wyjąć pręt na którym jest zamocowany wadliwa zębatka ( zdj 9 )
7. zdejmujemy pasek napedowy ( zdj 7 )
8. odkrecamy zebatkę wadliwą ( zdj 6 )
9. wysuwamy drążek na tyle żeby mozna było zdjąć starą i włożyć nową zębatkę
10. składamy jak było wcześniej
11. nie włączać maszyny, należy sprawdzić czy dobrze jest ustawiona zębatka nr. 2 ( zdj 4 ), najlepiej delikatnie kręcić kołem w maszynie i sprawdzić czy igła nie będzie się blokowała ( złamie się ). Igła wchodzi w otwory w w wałku ( zdj 13 ) Należy trybik 2 ( zdj 4 ) dokręcić po sprawdzeniu czy igła nie blokuje się.
12. Całoś przed i po złożeniu ( zdj 2 )
W razie pytań proszę pisać na maila.
Pozdrawiam

Przed odkręcaniem trybików należy zaznaczyć ich położenie, ja robiłem to markerem od CD, nie zmazuje się, potem należy je powsadzać tak jak były przed demontarzem.
1. zdejmujemy obudowę ( zdj. 1 )
2. po zdjęciu obudowy wygląda tak ( zdj 2 )
3. do odkręcania trybików należy użyć gwiazdki T 10 ( zdj. 3 )
4. trzeba odkręcić i zdjąć trybiki 1 i 2 ( zdj 4 )
5. odkręcamy oslonę zasilania ( zdj 11 )
6. odkręcamy śrubkę w celu odgięcia tłoczka, wtedy bedziemy mogli wyjąć pręt na którym jest zamocowany wadliwa zębatka ( zdj 9 )
7. zdejmujemy pasek napedowy ( zdj 7 )
8. odkrecamy zebatkę wadliwą ( zdj 6 )
9. wysuwamy drążek na tyle żeby mozna było zdjąć starą i włożyć nową zębatkę
10. składamy jak było wcześniej
11. nie włączać maszyny, należy sprawdzić czy dobrze jest ustawiona zębatka nr. 2 ( zdj 4 ), najlepiej delikatnie kręcić kołem w maszynie i sprawdzić czy igła nie będzie się blokowała ( złamie się ). Igła wchodzi w otwory w w wałku ( zdj 13 ) Należy trybik 2 ( zdj 4 ) dokręcić po sprawdzeniu czy igła nie blokuje się.
12. Całoś przed i po złożeniu ( zdj 2 )
W razie pytań proszę pisać na maila.
Pozdrawiam