Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stworzylem schemat w EAGLEale nie moge zaprojektowac plytki

Wasyl1965 03 Jun 2009 18:30 1823 13
IGE-XAO
  • #1
    Wasyl1965
    Level 10  
    Stworzylem schemat w programie Eagle , ale nie moge zaprojektowac plytki! Moze ktos to dla mnie zrobic? (Link)

    Problem polega na tym,ze po kliknieciu "Board" do dyspozycji mam tylko 3 elementy,a reszty nie ma. Nie wiem co z tym zrobic. Komenda "auto" rysuje mi tylko jedna sciezke.

    przy okazji ( wyskoczylo kilka ostrzezen,ktore proponuje przejrzec, bo ekspertem nie jestem)

    z gory dziekuje!
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • IGE-XAO
  • Helpful post
    #2
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Na "board" masz tylko 3 elementy bo tylko tyle ma przypisane obudowy.
    Stworzylem schemat w EAGLEale nie moge zaprojektowac plytki
    Tu masz przykład:"package -SSOP28"
    Stworzylem schemat w EAGLEale nie moge zaprojektowac plytki
    A tu gdzie obudowa?. Korzystaj z takich elementów bibliotecznych, które maja przypisane obudowy. w tym wypadku najlepiej, dla rezystorów i kondensatorów z biblioteki "rcl.lbr", wtedy nie będziesz miał problemów. I pomagam nie dla punktów, bo mam ich więcej od ciebie.
    Pozdrawiam.
  • #3
    Wasyl1965
    Level 10  
    Dziekuje Tobie serdecznie za pomoc!!
    Oby wiecej takich bezinteresownych ludzi bylo na forum!!
    Pozdrawiam serdecznie i jak tyko bede mial sposobnosc, to punkty przekaze!!

    Moglbys mi jeszcze tyko wytlumaczyc dlaczego po ulozeniu tych 3 elementow funkcja "auto" stworzyla tylko jedna sciezke?
  • IGE-XAO
  • #4
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Bo tylko 1 połączenie na schemacie było wykonane poprawnie. Zobacz raport "ERC".
    Pozdrawiam.
  • #5
    Wasyl1965
    Level 10  
    Pozmienialem i wszystkie elementy maja juz swoje obudowy .
    Mam kilka bledow, ktore nie pozwalaja mi dokonczyc projekt. Czy moglby ktos mi pomoc je usunac?
  • #6
    Bonkot
    Level 39  
    Wasyl1965 wrote:
    Pozmienialem i wszystkie elementy maja juz swoje obudowy .
    Mam kilka bledow, ktore nie pozwalaja mi dokonczyc projekt. Czy moglby ktos mi pomoc je usunac?

    Witam
    To nie są błędy (ERC), tylko uwagi. Pierwszy ci mówi, że połączyłeś w kostce UC1 pin zasilania z innym pinem (VCCIO). Następne dotyczą braków wartości (nieistotne -mozna zaaprobować). Moja uwaga, to: albo przenieś scalak (FT232) na warstwę "Bottom", albo zastosuj wszystkie elementy w obudowach SMD, gdyż w takim układzie będziesz musiał dodać dużo przelotek (do każdej nóżki scalaka). i nie zapomnij podłączyć obudowy "USB" do masy, bo jak na razie wisi w powietrzu. I na projekcie płytki nie "rozwlekaj" tak elementów po całej płytce, trochę bliżej siebie.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    #7
    piniol11
    Level 16  
    Witam !

    Jeżeli kolego Wasyl1965 dałeś elementy takie jak na schemacie, to nie z tej biblioteki je wziąłeś. Biblioteka docu-dummy.lbr, służy do tworzenia dokumentacji bez możliwości tworzenia połączeń, elementy nie mają aktywnych wyprowadzeń :!: Poniżej Masz poprawiony schemat jak i płytkę - Eagle-5.4.0 - Light.
    Porównaj mój schemat z twoim, złap za opornik "Move" na Twoim a później na moim schemacie, poruszaj nimi i zobaczysz różnicę. Elementy wziąłem z rcl.lbr, sprawdź na "Info". Części dałem na -oko- jeżeli chodzi o wymiary, możesz je zmienić na schemacie na takie jakie Tobie pasują, a później ręcznie "Route", narysować ścieżki. Ja dałem 12 milsów. Jak byś czegoś nie rozumiał to pytaj.

    Pozdrawiam Bogdan.
  • #8
    Bonkot
    Level 39  
    piniol11 wrote:
    Witam !
    Porównaj mój schemat z twoim, złap za opornik "Move" na Twoim a później na moim schemacie, poruszaj nimi i zobaczysz różnicę. Elementy wziąłem z rcl.lbr, sprawdź na "Info". Części dałem na -oko- jeżeli chodzi o wymiary, możesz je zmienić na schemacie na takie jakie obie pasują, a później ręcznie "Route", narysować ścieżki. Ja dałem 12 milsów. Jak byś czegoś nie rozumiał to pytaj.
    Pozdrawiam Bogdan.

    Witam
    "Na oko to chłop w szpitalu umarł" -tak mówi przysłowie. Jeśli sie projektuje to z "głową", mając na uwadze wszystkie parametry (lutowanie elementów na płytce także).
    Pozdrawiam.
  • #9
    Wasyl1965
    Level 10  
    Pozmienialem kilka elementow, bo nie czuje sie na silach lutowac obudow SMD i prosze o opinie:
    czy tak ulozone elementy moga zostac i czy taka plytka zostanie wykonana
    (czy nie ma zadnych niemożliwych do wykonania polaczen)?
  • #10
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Już w poprzednich postach sugerowałem, abyś zapoznał sie z samouczkami, a ty ciągle trzymasz się jednej koncepcji "jak pijany płota". Przecież masz wszystkie ścieżki łącznie z poligonem na warstwie "top", a co to oznacza powinieneś wiedzieć.
    Pozdrawiam.
  • #11
    Wasyl1965
    Level 10  
    Zapoznalem sie z instrukcja, ale jako laik w tym temacie jeszcze sobie nie radze. Po konsultacjach wiem juz,ze najlepszym rozwiazaniem byloby umieszczenie elementu FT232RL oraz wszystkich sciezek na jednej warstwie (np. top) ,a elementow przewlekanych po drugiej stronie plytki (bottom).
    Probuje to zrobic,ale nie daje rady, dlatego prosze o pomoc!
  • #12
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Aby mieć wszystko porządnie poukładane i ścieżki tam gdzie być powinny, aby nie było problemów z lutowaniem elementów. Proponowałbym układ IC1 przenieść z warstwy "Top" na "Bottom" (z góry na dół) i od nowa poprowadzić wszystkie ścieżki już na warstwie "Bottom". Przy stosowaniu warstwy "Polygon" funkcję "thermals" ustaw na "off".
    Pozdrawiam.
  • #13
    Wasyl1965
    Level 10  
    szczerze powiem,ze probuje juz od paru godzin poukladac to w calosc wlasnie z elementem IC1 umieszczonym w warstwie bottom,ale nie jestem w stanie ulozyc sciezek tak, by sie nie krzyzowaly. szczerze mowiac nie do konca lapie sie w funkcji "POLYGON" i nie wiem jak to wszystko poskladac, dlatego prosze o pomoc!!
    Moglby ktos mi to poukladac?
  • #14
    piniol11
    Level 16  
    Witam !

    Kolego Wasyl1965 , żeby uruchomić "Polygon", Musisz na "board"-dzie, wykonać funkcję "Ratsnest", wówczas płytka zapełni się masą.
    Jeżeli nie chcesz zapełnić płytkę masą, to wykasuj mój "Polygon" - przerywana linia na krawędziach płytki. Przepraszam - ale na schemacie popełniłem błąd, elektrolit podłączyłem odwrotnie. W tej wersji którą Ci przesyłam, już wszystko jest w porządku.

    Pozdrawiam Bogdan.
pcbway logo