Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbyt wysokie napięcie przy logicznym 0

Mihó 05 Jun 2009 09:09 1217 5
    Mihó
    Level 27  
    Chciałem podłączyć transoptor 6N136 na wejście mikrokontrolera.
    Układ ten ma następujące wyprowadzenia:
    Zbyt wysokie napięcie przy logicznym 0

Vcc do zasilania (+5V)
    GND do masy, a na Vd się spodziewałem wyjścia.

Gdy podaję napięcie na diodę (Vf), to na wyjściu z 5,02V napięcie spada do 4,79. Oczywiście mikrokontroler nie interpretuje tego jako stan niski. Gdzie może być problem ?
    twazny
    Level 26  
    Pewnie podłączyłeś diodę bezpośrednio do zasilania i spaliłeś ją.
    Powinno być Pin 3 do GND ,do pin2 podłączamy napięcie dodatnie przez rezystor ograniczający prąd do 10-15mA.
    Np dla 5V około 330om.
    Częściej podpina sie diodę, w ten sposób że pin 2 podpinamy do zasilania np 5V, a pin 3, przez rezystor do wyjścia układu sterującego, pamiętajac o tym aby miał wymaganą wydajność prądową.
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Byłoby znacznie łatwiej, gdybyś wstawił schemat swojego połączenia, a nie schemat wewnętrzny transoptora.

Pzdr.
    Anonymous
    Level 1  
    Mihó
    Level 27  
    Przy testowaniu złącza diodowego miernikiem mam jakieś sensowne wskazanie (ok. 0,3V). Jako że napięcie, które chcę podawać zmienia się i jest dość wysokie (do 20V), myślałem o tym, aby równolegle z diodą nadawczą podłączyć dwie diody (połączone szeregowo). Na nich spadek napięcia będzie ok. 1,3-1,4V. Czy dobrze rozumuję ?
    Ptolek
    Level 36  
    Mihó wrote:
    Przy testowaniu złącza diodowego miernikiem mam jakieś sensowne wskazanie (ok. 0,3V).

Powinno być wskazanie w okolicy 1,2V, jeżeli mówimy o popularnym mierniku i "teście diody".
    Mihó wrote:

Jako że napięcie, które chcę podawać zmienia się i jest dość wysokie (do 20V), myślałem o tym, aby równolegle z diodą nadawczą podłączyć dwie diody (połączone szeregowo). Na nich spadek napięcia będzie ok. 1,3-1,4V. Czy dobrze rozumuję ?

Prawie dobrze, ale lepiej połącz 3 diody, a szeregowo z samą diodą nadawczą odpowiedni rezystor.