Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz do Subwoofera na stx gdn20/30

mirley 05 Jun 2009 13:19 16993 22
  • Wzmacniacz do Subwoofera na stx gdn20/30
    Witam

Przedstawiam swój kolejny układ. Opisywane urządzenie jak sama nazwa wskazuje jest wzmacniaczem do głośnika niskotonowego, popularnie zwanego Subwooferem. Układ wyposażony jest w filtr aktywny zbudowany na wzmacniaczach operacyjnych, oraz sumator umożliwiający podanie sygnału jednocześnie z wyjścia stereofonicznego. Ponieważ sygnał dla układu pobierany jest z wyjść głośnikowych, działającego już systemu audio, więc nie ma konieczności ingerencji w działający wzmacniacz. Pobieranie sygnału z głośników ma jeszcze jedną zaletę a mianowicie pozwala zachować stałą proporcję głośności Subwoofera do systemu stereo. Wzmocnienie kanału niskotonowego można regulować za pomocą potencjometru. Po odfiltrowaniu wysokich częstotliwości sygnał jest wzmacniany za pomocą układu TDA2030, lub podobnego. Płytka została tak zaprojektowana aby umożliwić pracę układów TDA2030, TDA2040 i TDA2050 (po wymianie elementów współpracujących). Daje to możliwość dostrojenia mocy wyjściowej do własnych upodobań i posiadanego wzmacniacza. Urządzenie powstało jako uzupełnienie projektu Wzmacniacza 2x15W, stąd też taki kształt płytki, pasujący długością do poprzedniej. W opisywanym projekcie pracuje z powodzeniem układ TDA2040 zasilając głośnik niskotonowy GDN 30/60/1 firmy Tonsil.

Schemat:
    Wzmacniacz do Subwoofera na stx gdn20/30

Stereofoniczny sygnał wejściowy podawany jest na złącze In (goldpin), za pomocą C1 (100nF) i R1 (2,2M) w pierwszym kanale oraz C2 (100nF) i R2 (2,2M) w drugim kanale, trafia on na wejście odwracające wzmacniacza operacyjnego U1A (TL074). Potencjometr P1 (220k) pracujący w sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza U1A umożliwia regulację wzmocnienia całego układu. Dalej sygnał podawany jest na filtr drugiego rządu z elementami U1B (TL074), R3 (68k), R4 (150k), C3 (22nF) i C4 (4,7nF), który pracuje jako filtr Butterwortha. Za pośrednictwem obwodu C5 (220nF), R5 (100k) sygnał trafia na wtórnik U1C, a następnie na pośrednictwem C6 (10uF) na wejście wzmacniacza mocy U2 (TDA2030).

Kondensator C6 zapewnia oddzielenie składowej stałej przedwzmacniacza od wzmacniacza mocy. Rezystory R7 (100k), R8 (100k) i R9 (100k) służą do polaryzacji stopni wstępnych wzmacniacza, a kondensator C7 (22uF) filtruje to napięcie polaryzacyjne. Elementy R10 (4.7k), R11 (150k) oraz C8 (2.2uF) pracują w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego i mają za zadanie kształtowanie charakterystyki widmowej wzmacniacza. Rezystor R12 (1R) wraz z kondensatorem C9 (100nF) pracują w układzie, który kształtuje charakterystykę na wyjściu. Kondensator C10 (2200uF) zapobiega przepływowi stałego prądu przez głośnik, wraz z impedancją głośnika ustala dolną częstotliwość graniczną całego wzmacniacza.

Diody D1 (1N4007) oraz D2 (1N4007) zapobiegają pojawieniu się groźnych napięć, które mogą powstać w cewce głośnika. Napięcie zasilające o wartości 18 - 30V podawane jest na złącze Zas, kondensator C11 (100uF lub 4700uF) to główny kondensator filtrujący. Stabilizator U3 (78L15) wraz z kondensatorami C12 (100nF), C15 (100uF) i C16 (100nF) dostarcza napięcia zasilania na poziomie 15V dla układu U1. Elementy R13 (10k) i R14 (10k) oraz kondensatory C13 (100uF) i C14 (100nF). Tworzą dzielnik polaryzujący wejścia wzmacniaczy operacyjnych, napięciem zbliżonym do połowy ich napięcia zasilającego.

Płytka drukowana:
    http://mirley.firlej.org/files/WS30_Plytka.pdf

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mirley
    Level 17  
    mirley wrote 388 posts with rating 1052, helped 13 times. Been with us since 2006 year.
    Menuet
    Level 18  
    Witam,
    Układ można powiedzieć jest klasyczny, prosty filtr i końcówka mocy z noty aplikacyjnej.
    Konstrukcja spoko, ale co do schematu to doczepiłbym się kilku błędów, mianowicie:
    1. Układ polaryzacji wejścia końcówki mocy z rezystorami R8,R9 tworzą połową napięcia zasilania, a rezystory R7, R6 tworzą kolejny dzielnik tego napięcia, przez co na wejściu TDA jest 1/4 napięcia...
    2. Układ z buforem U1C jest w zasadzie zbędny, bo poprzedzający stopień też jest zwykłym buforem, a wejście TDA nie ma tak małej rezystancji wejściowej żeby obciążało filtr... Wyeliminowanie tego bufora umożliwiło by zastosowanie podwójnego wzmacniacza operacyjnego.

Ale ogólnie jest układ spoko :)
    Pozdrawiam, Menuet.
    jacxek
    Level 11  
    Witam
    Projekt bardzo łatwy i prosty a co najważniejsze prosty w budowie. Jest to zapewne uzupełnienie układy również 2X15 TDA2030 razem z filtrami .
    Dla prostych układów głośnikowych w zupełności wystarczy ...
    Ja jak najbardziej popieram kolegę "mirley" w tworzeniu własnie takich projektów ma On również wiele innych i to dość bardzo rozbudowanych projektów ...
    A komentarze w stylu

".... Po co takie projekty na elektrodzie? "

są jak najbardziej zbędne...

czy Ty kolego "Skarabeusz87" możesz się czymś pochwalić czy tylko układem włącz/wyłącz ????
    gruby1
    Level 29  
    No muszę powiedzieć, że fajnie ci wyszło upakowanie tego na płytce. W dzielniku w zasilaczu, dałbym jednak mniejsze te rezystory. Poza tym pochwal się tą skrzynką.

A koledze Skarabeusz87 chciałbym zwrócić uwagę, że nie wszystkie paczki niskotonowe muszą mieć setki watów, każdy robi to, co mu potrzebne. A gwarantuję, że dobrze zrobiony sub o mocy 30W będzie lepszy od stu watowego zrobionego bez pojęcia.
    master_pablo
    Level 16  
    Mysle, ze dobrym pomyslem byloby wykorzystanie U1D do zbuforowania napiecia Vb.
    mirley
    Level 17  
    Układ działa bardzo dobrze ale faktycznie rezystor R6 jest niepotrzebny do działania układu i trochę psuje polaryzację. Schemat z dodatkowym buforem zastosowałem ponieważ jest sprawdzony i miałem kiedyś takie coś w formie kitu. Jeśli zna kolega model wzmacniacza operacyjnego podwójnego który by był dobry do tego celu to proszę podać. Czy TL082 lub 72 wystarczy?

Odnośnie sprawy po co wzmacniacz o mocy poniżej 30W to uważam że jeśli nie urządza się dyskoteki to 10W na kanał jest za dużo. Układ Subwoofera z kostką TDA2040 daje max 22W a nie ma szans żeby ktoś chciał siedziać w pokoju z aż tak trzęsącą się podłogą, więc myśle że 14W jakie daje TDA2030 też sobie poradzi. Na TDA2050 będzie to ok 32W jak dobrze pamiętam.

Do wiży 2x50W może kolega zastosować TDA7294 ale to bardzo dużo jak na zastosowanie w domu. Możesz też złożyć układ z TDA2040 i podłączyć, a efekt ocenisz odsłuchowo, cena jest niewielka a myslę że nic więcej nie będziesz potrzebował.

Odnośnie wyglądu skrzyni głośnika to narazie nie mam zdjęcia bo przy sobie jej nie mam, została w domu a ja na studiach :) W wakacje dodam zdjęcie
    Skarabeusz87
    Level 15  
    Okej, po co te nerwy. Wyraziłem tylko swoja skromna opinie. Projekt estetycznie poprawny ale sama koncepcja znana chyba wszystkim i moim zdaniem nie istnieje potrzeba ponownej prezentacji. Mam nadzieje ze nikogo nie urazilem moja opinia. Tylko wydaje mi sie ze fajnie by bylo gdyby pojawialy sie jakies projekty innowacyjne podnoszace poziom tego portalu.
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    Skarabeusz87 wrote:
    Do subwoofera raczej się nie nadaje. Max Pwy poniżej 30W. Po co takie projekty na elektrodzie?

Tak, następny co wierzy w te "100000W P.M.P.O."

A teraz uwierz mi że te 30W z dobrym głośnikiem i wyliczoną obudową może w domciu trochę narozrabiać

P.s. Nawet prsoty przykład na głośnikach Creative (tak, wiem... :P) 4W na satelity i 20W na subwoofer....
    Anonymous
    Anonymous  
    Skarabeusz87
    Level 15  
    Heh, pmpo owszem istnieje ale mam nadzieje ze nikt juz w to nie wierzy. Spoko, wzmak jak wzmak ale mialem na mysli ciagle walkowanie tego samego i tych samych ukladow. Chyle glowe przed kazdym kto cos tam sobie sklada bez wzgledu na stopien skomplikowania ukladow. Co do samego ukladu mozna by opcjonalnie dolozyc plynna regulacje fazy sygnalu i ewentualnie przestrajanie Fg.
    pabllosee
    Level 15  
    Jeżeli mało komuś mocy może zastosować TDA1560 - 40W, lub TDA 1562 - 70W. Noty aplikacyjna tak proste, że w pająku można zrobić. Wydaje mi się, że 50-60W w zastosowaniach domowych jest wystarczające i jest zapas mocy.
    Pochwała za zwartą płytkę.
    Skarabeusz87
    Level 15  
    TDA 1562 ma 70W mocy przy thd=10%. Pompa kondensatorowa---im nizsza czestotliwosc tym nizsza moc wyjsciowa. Mysle ze koszt elektrolitow byl by wyzszy niz zastosowanie lm3886 i trafo o odp mocy.
    kacper25011
    Level 14  
    A nada się do mojego głośnika basowego??? 500W
    matias31
    Level 16  
    Moc głośnika nie jest ważna możesz go nawet podłączyć pod wzmacniacz o mocy 0,5W i tak będzie działał. Biorąc pod uwagę że jest to dość słaby wzmacniacz lepiej dać do niego jakiś efektywny głośnik (tak jak zrobił autor)
    :D
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    mirley
    Level 17  
    Możesz sobie podnieść częstotliwość jeśli chcesz, wystarczy policzyć nowe elementy dla filtra aktywnego, albo ręcznie lub lepiej w jakimś programie komputerowym. Jak dla mnie to tak ustawiony filtr daje bardzo dobre efekty, jednak każdy buduje tak jak mu pasuje.