Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak z danych z oscyloskopu policzyć częstotliwość

michalmisiek 06 Jun 2009 11:59 2440 3
    michalmisiek
    Level 10  
    Mam problem. Mianowicie zapisałem sobie dane z oscyloskopu 2 przebiegi oraz funkcję math. Oscyloskop zapisał mi 500 próbek. Czas, wartości napięć chwilowych 2 kanałów oraz wartości napięcia w dB (funkcja math) aby wykreślić charakterystykę częstotliwościową muszę mieć częstotliwość. Moje pytanie brzmi. Jak z próbek czasowych policzyć częstotliwość. Tak aby wykreślić charakterystykę U=f(f). Pomocy!!! Może jakbym znał dokładny wzór którym posługuje się oscyloskop to w excelu policzyłbym to sobie jakoś. Badane przebiegi to składany przebieg z harmonicznych napięcia czyli ... 50 Hz 100Hz oraz 150 Hz. w różnych konfiguracjach przesunięć i amplitud. ale czas dla Tych przebiegów jest wspólny. więc chyba częstotliwość tez. Proszę pomocy!!!
    mr.Sławek
    Level 32  
    Trzeba by znac wartosc podzialki czasowej dz/s (dzialek/s).
    Kisiel
    Level 13  
    Witam!

Nie wiem z jakiego oscyloskopu korzystałeś ale ja miałem styczność z Tektronix'ami z serii DPO/MSO2000 i jak zapisywałem dane w formie plików DAT to na początku pliku były podane nastawy oscyloskopu a z tego dało się bezproblemowo przejść na konkretne czasy i amplitudy.
    Możliwe że dane które masz zapisane to są już konkretne wartości czasu w sekundach, ale tu mogę się mylić.
    michalmisiek
    Level 10  
    przebiegi w czasie są OK.. chodzi mi tylko o to jak z próbek czasowych oscyloskop przechodzi na dziedzinę częstotliwości. podstawa czasu byl 4ms i nie była ruszana przez wszystkei pomiary .... a analiza czestotliwościowa wziąęł się z kosmosu. wiem że funkcja math to dodawania odejmowanie mnożenie. ale czego z czym. No i jak czas przedstawiony jest w postaci czestotliwości.

Dodano po 1 [minuty]:

michalmisiek wrote:
    przebiegi w czasie są OK.. chodzi mi tylko o to jak z próbek czasowych oscyloskop przechodzi na dziedzinę częstotliwości. podstawa czasu byl 4ms i nie była ruszana przez wszystkei pomiary .... a analiza czestotliwościowa wziąęł się z kosmosu. wiem że funkcja math to dodawania odejmowanie mnożenie. ale czego z czym. No i jak czas przedstawiony jest w postaci czestotliwości.

Mam plik excela z danymi z oscyloskopu ... wykreslone charakterystyki itp ale skąd wzięła się kolumna math i jak wykreslić charakterystykę math=f(f)