Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik ST-2 w bramie przesuwnej firmy Wiśniowski

lucpo 06 Jun 2009 16:16 22622 17
    lucpo
    Level 11  
    Witam
    Chciałem podłączyć dwukanałowe radio uniwersalne do bramy Wiśniowski. Poszukuje schematu sterownika ST-2. Na forum było schemat ale ze starszej wersji ST-1

Z góry dziękuję
    Łukasz
    pmirkowicz
    Level 18  
    Podłączenie opisane na płytce, zasilanie z podwójnej kostki 24V, i sterowanie+com, tez jest opisane. W tym sterowniku wymagane jest aby impuls trwał minimum 2 sekundy, jeśli będzie krótszy brama nie ruszy.
    lucpo
    Level 11  
    No tak tylko nie wiem czym należy to wysterować. Zwarciem do masy czy podaniem napięcia stałego- zmiennego?
  • Helpful post
    pmirkowicz
    Level 18  
    Zwarciem do masy !!!
    ONTI
    Level 10  
    Witam

Czy mogę liczyć na podpowiedź?
    Właśnie podłączyłem bramę, ale chcę jeszcze podłączyć sterowanie z domu. Mam doprowadzone przewody do sterownika tylko nie mogę zrozumieć instrukcji (ster1,2,kranc1,2, stop itd)
    Mam w domu załącznik (taki jak na klatce schodowej,przechodni) i zniego poprowadzone trzy przewody do bramy. Do których zacisków mam je podłączyć żeby sterować bramą z domu. Sterowanie z pilotów działa ale fajnie byłoby jeszcze otwierać i zamykać z przycisku.

z góry dzięki za podpowiedź Andrzej
    konrad445
    Level 11  
    Na płytce masz opisane styki STER1, STER2 oraz COM.

Nie pamiętam już dokładnie ale STER1 to jest otwieranie całej bramy a STER2 to jest furtka (o ile funkcję furtki masz aktywną), COM jest to masa.

Może być czasami na odwrót, czyli że poprzez STER1 otwierasz furtkę a przez STER2 całą bramę. To musisz sprawdzić.

A więc żeby sterowanie działało prawidłowo do domu musisz mieć podciągnięty przewód 3 żyłowy. Jedną żyłę podpinasz pod zacisk COM, drugą żyłę pod STER1 i trzecią pod STER2.

Sterowanie odbywa się poprzez zwarcie do masy poprzez wyłącznik dzwonkowy np. STER1 z COM lub STER2 z COM.
    Impuls musi trwać przynajmniej 2s, bo inaczej brama nie ruszy.

Po podłączeniu napisz czy to wszystko hula.

Pozdrawiam!
    ONTI
    Level 10  
    OK.

Zwarcie STER1 z masą powoduje uchylenie bramy, kolejne zwarcie zamknięcie.(funkcja furtka)
    Zwarcie STER2 z masą całkowite otwarcie bramy a kolejne ich zwarcie zamknięcie.
    Oczywiście każde zwarcie w trakcie ruchu powoduje jej zatrzymanie.
    Tak więc wystarczą dwa przewody, chyba że ktoś potrzebuje funkcje furtki.

pzdr. Onti
    asemka
    Level 12  
    Dziękuje za instrukcję, napewno się przyda:)
    rationis
    Level 13  
    Podepnę się do tematu. Mam problem z bramą Wiśniowski na centralce ST-2. Wyskakuje błąd H4 i brama "zacina się" kilkakrotnie na długości listwy. Może ma ktoś pomysł, co może być przyczyną?
    grzechotnik
    Level 26  
    Błąd h4 : nastąpiło zatrzymanie bramy z powodu zadziałania zabezpieczenia dynamicznego.

Wprowadż sterownik w tryb automatycznego dobór przeciążeń, lub podciągnij ręcznie w sterowniku, ale najpierw sprawdż czy brama płynnie pracuje "ręcznie".

Instrukcja wtym poście.
    czerlii
    Level 10  
    DZIEKI ZA INSTRUKCJE JEST WSZYSTKO CO SIE PRZYDA
    mawerick_sk
    Level 2  
    do you also have english version or slovak version of ST2 user guide?
    mawerick_sk
    Level 2  
    thank you for EU version :) very useful for me. Also I would like to ask about compatibility of remote controllers. Original Wisniowski remote use Keeloq HCS 300 chip. Do you know if some other chips work with ST-2? Or I have to use HCS 300 based remote?
    Celtik_125p
    Level 1  
    Witam,
    Errata do postu #2.

Otwarcie bramy odbywa się po wciśnięciu przycisku nr 1 pilota lub wciśnięciu na 0,5 sek. przycisku sterującego - dzwonkowego podłączonego do styków nr 7, 10 (rys.1). Aby zamknąć bramę należy wcisnąć dowolny przycisk pilota lub dowolny przycisk sterujący dzwonkowy podłączony do styków nr 8, 10 lub 7, 10 (rys.1) na 0,5 sek.

Nie wiem dlaczego była mowa o 2 sekundach?

Pozdrawiam.