Cel:
Alarm bezprzewodowy "inteligentny" do podłączenia pod ochronę możliwość sterowania przez komórkę. W przyszłości możliwość rozbudowy do sterowania innymi użądzeniami w domu naprzykład załączanie światła przez GSM.
Koszty: Dość ważne. Porównując Jablotron z Satelem. Koszty wg mnie (no chyba że się myslę) czujek, klawiatur, sygnalizatorów sa bardzo zbliżone. Więc proszę o rozegranie tylko zakupu Centralki + GSM.
Pytanie Czy lepszy mniej zawodny jest jablotron czy satel
Porówynywałem Integra 128 WRL można mieć już za 1200 zł natomiast aby z jablotrona to zrobić to chyba trzeba centrale 400 + ten ich moduł JA-80Y coś około 1100 zł. Czy jedno i drugie będzie tak samo pracowało. Naczytałem się ze jablotron ma wiecej różnych czujników itp ale podobno jest gorszy.
A moze ktos jeszcze inna opcje zaproponuje. ?
nie ma ciężkiego wyboru .Chyba nie będe odosobniony jeśli powiem że Satel
Integra WRL to poroniony pomysł . Centrala wraz z modułem powiadomienia powinna być zainstalowana w ukryciu . Z doświadczenia wiem że odbiornik czujek Satela musi być zainstalowany w centralnej częsci domu tak by odlegość do poszczególnych czujników była zbliżona .
Szczególnie ma to znaczenie przy stosowaniu czujników udarowych na oknach których zasięg jest mniejszy niż czujników PIR . WRL uniemożliwia taką konstrukcję systemu. Znacznie lepszym rozwiązaniem (choć droższym) jest montaż urządzeń osobnych Integra -LT2S- kontroler Abax.
Centralka bedzie akurat na środku domu. Maksymalna odleglosc pomiedzy czujką a centralą bedzie 5-6 metrow 2 sciany. Nierozumiem dlaczego napisales iż odleglosc od czujek a centrala musi byc zblizona ? Czy niemoze być jedna czujka po drugiej stronie sciany a inna 5 metrow dalej i jedna sciane wiecej ? Czujników udarowych raczej nie przewiduje.
Pisząc odległość zbliżona miałem na myśli takie usytuowanie odbiornika czujników bezprzewodowych by odległości do najdalszych czujników z każdej strony były równe czyli aby odbiornik był umieszczony w części środkowej budynku. Należy też pamiętać że zabudowa kartonowo-gipsowa na stelażu stalowym może znacznie ograniczać zasięg
Jak można porównywac Jablotrona do Satela???
Jeżeli chodzi o możliwości oprogramowania i konfiguracji tych produktów a przedewszystkim stabilności pracy to Jabłko do kolan nie dorasta Satelowi...
Jablotron to produkt supermarketowy i powinni to sprzedawać w Biedronce albo OBI ... albo najlepiej zakazać sprzedaży Satel droższy ale wiesz za co płacisz...
Nie ma sie nad czym zastanawiać nawet
Pomijam kwestje związane z montażem i usytuowaniem centrali w budynku bo to kwestja indywidualna dla każdej instalacji. Nie widze tu jednak większego problemu, zawsze jest jakieś logiczne rozwiązanie.
Jak można porównywac Jablotrona do Satela???
Jeżeli chodzi o możliwości oprogramowania i konfiguracji tych produktów a przedewszystkim stabilności pracy to Jabłko do kolan nie dorasta Satelowi...
Jablotron to produkt supermarketowy i powinni to sprzedawać w Biedronce albo OBI ... albo najlepiej zakazać sprzedaży Satel droższy ale wiesz za co płacisz...
Nie ma sie nad czym zastanawiać nawet
Pomijam kwestje związane z montażem i usytuowaniem centrali w budynku bo to kwestja indywidualna dla każdej instalacji. Nie widze tu jednak większego problemu, zawsze jest jakieś logiczne rozwiązanie.
Czy kolega miał do czynienia z Jablotronem. Czy tylko gdzieś o nim słyszał. Bo mam wrażenie, że raczej to drugie.
1. Zdalne sterownie przez telefon komórkowy, jak również zwykły domowy podpięty do linii telefonicznej oraz Internet (Specjalny interfejs dla programowania zdalnego i zarzadzania zdalnego.
Opcje sterowania:
1. Wysyłasz smsa o określonej tresci, np. grzanie załącza się piec - oczywiście centrala odeśle na Twój telefon info że grzanie zostało załączone.
2. Dzwonisz ze swojego telefonu system odbiera to połączenie i po podaniu hasła klawiatura Twojej komórki staje się klawiaturą sterującą.
3. Sterowanie przez Internet - w wersji Jablotron nie jest dostępne na żadnym obecnie istniejącym systemie, dowolne miejsce w świecie, gdzie tylko jest Internet daje możliwość sterowania Twoim systemem. Bez konieczności używania modemów i innych.
4. Wysyłanie informacji na 2 różne stacje monitorowania, dla każdej główny i zapasowy tor. Tory dostępne - Linia telefoniczna, GPRS, SMS.
Zawsze wysyłana jest pełna informacja ( tak do ochrony, jak na Twoją komórkę), to znaczy: jeżeli alarm załączy czujnik w biurze, to wysyłana jest informacja o treści: Twój system alarmowy, inforamuje że czujnik zainstalowany w biurze załączył alarm - data i czas.
5. Sterowanie pełne systemem alarmowym i urządzeniami automatyki domowej. Jeżeli miałbym coś poradzić to rozsądnym i bardzo popularnym rozwiązaniem domowym jest połączenie alarmu z bramami i oświetleniem.
6. Czas instalacji systemu to około 6 godzin, łącznie z podpieciem bram, czy światła, czy ogrzewania.
7. Zasięgi urządzeń bezprzewodowych (realne w terenie zabudowanym) 150 metrów w otwartym 300. DDokładna informacja o poziomie sygnału oraz widmo pasma sygnałów obcych w oprogramowaniu.
8. 3 lata pracy na bateriach.
9. 5 lat gwarancji
10. Pełny nadzór nad każdym urządziem, funkcje odcinające skanowanie sygnału i nałożenie nośnych.
11. Protokół 128 bitowy, dynamicznie zmienny.
12. Awaryjność poniżej 1%.
Na każde szczegółowe pytanie odpowiem najlepiej jak umiem. Dla każdego systemu najważniejsze jest to, aby ktoś kto go wykonuje wiedział, co robi.
Na początku chcę powitać nowego Kolegę reprezentującego Jablotron.
Myślę, że nie jest możliwa odpowiedź na pytanie, która z central jest lepsza.
Wszystko zależy od specyfikacji obiektu, klasy systemu, upodobań instalatora oraz kaprysów inwestora. Każdy z nas wybierze centralę w zależności od swoich przyzwyczajeń i nawyków.
Ja bym wybrał Jablotrona i proszę wybaczyć, że nie będę tego uzasadniał.
1. Zdalne sterownie przez telefon komórkowy, jak również zwykły domowy podpięty do linii telefonicznej oraz Internet (Specjalny interfejs dla programowania zdalnego i zarzadzania zdalnego.
...
3. Sterowanie przez Internet - w wersji Jablotron nie jest dostępne na żadnym obecnie istniejącym systemie, dowolne miejsce w świecie, gdzie tylko jest Internet daje możliwość sterowania Twoim systemem. Bez konieczności używania modemów i innych.
To co napisałeś posiada również Integra Wypada odnieść się do tego co posiada konkurencja - ETHM-1
1. Zdalne sterowanie z dowolnego komputera w świecie połączonego do Internetu. Jedyne, co potrzebujesz to przeglądarka internetowa (dowolna). Jablotron udostępnia serwer www.gsmlink.cz. Po założeniu konta na tym serwerze, oddzielne dla Instalatora i Użytkownika, bez jakichkolwiek softów producenckich możesz połączyć się z centralą. A tym samym będąc na wakacjach w Egipcie (ech wakacje), możesz wejść do kafejki netowej i zdalnie przeprogramować system jak tylko chcesz, możesz sprawdzić zdarzenia i zrobić wszystko to, co robisz, kiedy Twój komp jest podłączony do centrali kabelkiem programowym. Oczywiście za zgodą użytkownika.
Użytkownik natomiast po połączeniu się w taki sam sposób: ma ładniutki interfejs na którym może zrobić wszystko to, co na klawiaturze w domu, plus jeszcze wiele dodatków...
2. Programowanie central po bluetooth - zwłaszcza jak dostęp do centrali jest niewygodny, podpinasz się blutem do centrali i do 10 metrów programujesz system siedząc wygodnie w fotelu.
Użytkownik ma komp na piętrze - to zamiast klawiatury zapinasz mu na stałe blutooth i na jego kompie instalujesz Olink w wersji dla Użytkownika. Teraz, kiedy idzie spać partycje nocne załącza ze swojego ulubionego lapiego.
3. Prostota użytkowania i instalacji – Ci, co znają Jablotron wiedzą o co chodzi. Napiszę tylko - jak coś jest nie tak, na klawiaturze wyświetla się info, chcesz szczegóły - wciskasz „?” i masz odpowiedź np. rozładowany akumulator w centrali.
Aby strefy załączało się przyjemnie - na klawiaturze są przyciski A - dla A, B - dla B i ABC dla C lub całości.
4. Zupełnie bezprzewodowa klawiatura z 2 kierunkową łącznością z wyświetlaczem LCD lub Graficznym. I jeszcze każda ma wbudowany czytnik pastylek - tak, żeby żyło się wygodnie. Możesz mieć ją w ręce i chodząc po obiekcie sprawdzać na niej system oraz programować. Możesz też na niej zobaczyć poziom sygnałów z poszczególnych urządzeń. Oczywiście na komputerze też możesz zobaczyć ich poziom, a w dodatku na komputerze możesz zobaczyć widmo całego radia – Twoich urządzeń i obcych, możesz zobaczyć co ile naruszane są czujniki i jak średnio często i jeszcze kiedy ostanio.
Uwaga: każde urządzenie czy to przewodowe, czy bez jest zasilane.
Często, kiedy rozmawiam z moimi kolegami, ludźmi, którzy w tej branży siedzą od lat i na niejednym systemie zjedli zęby to wraca ten temat. Otóż, żeby uprościć – każdy (nie mam tutaj danych 100%, zatem słowo każdy może być nadużyciem) system przewodowy zużywa więcej energii niż obecnie produkowane bezprzewodówki. Różnica jest taka, że w przewodowych klient tego nie widzi - bo ma to ukryte w rachunku za energię, a w bezprzewodowym raz na określony czas trzeba te baterie wymienić.
Ale czy wymiana baterii, co 2 lub 3 lata (obecne systemy pracujące na litowych mają taki czas życia) to jest problem. Każdy system powinien być serwisowany, co najmniej 2 razy w roku. Naprawdę wymiana baterii to nic trudnego dla instalatora, to jak otwarcie czujnika przewodowego i przedmuchanie go z kurzu.
I jeszcze do baterii - zanim się rozładują na około miesiąc wcześniej na klawiaturze jest informacja o przykładowo treści: wymień baterie, czujnik ruchu, kuchnia, data czas. Taka sama informacja również przyjdzie na telefon komórkowy, Twój lub Klienta, a nawet jak chcesz to na meila. Powtarzam jeszcze raz zawsze z systemu wysyłana jest pełna informacja o wszystkim. Zawsze idzie CID – tak na stację, jak do klienta i może być wysłany na zwykłą linię telefoniczną PSTN, SMSem, SMSem kodowanym i przez GPRS.
I jeszcze jedna rzecz do baterii: każdy producent podaje ile wytrzymają baterie, niestety nie każdy podaje, że pod warunkiem, iż np. pilot będzie wciskany taką i taką ilość razy. Dla Jablotronu czas średni zawiera się miedzy 2 i 3 lata (System 80) 1 rok (system 63). Czujniki, które mogą ten czas mieć krótszy, to np. otwarcie. Jak zainstalujesz go na drzwiach w sklepie to będzie częściej aktywowany, a tym samym baterii starczy na krótszy czas. Wszystko trzeba przeanalizować i dobrać urządzenia odpowiednio. Oczywiście dla otwarcia ważne jeszcze czy ustawisz go w taki sposób, że wysyła sygnał tylko otwarcia lub otwarcia i zamknięcia (2 przypadek = więcej sygnałów = większe zużycie baterii).
5. Ze 100 % możliwości systemów alarmowych w Jablotronie znajdziesz 20%. Ale zasada Pareto (bardzo mądra) mówi, że zawsze 20% czegoś robi 80% czegoś. Dlatego nie znajdziesz tutaj wodotrysków, 50 stref i miliona opcji dla ustawienia wejść. Jeżeli potrzeba tych 80% mało używanych rzeczy - jest dużo innych dobrych i bardziej skąplikowanych systemów.
6. Bezprzewodowy czujnik otwarcia instalowany wewnątrz framugi okiennej. Kontrolujący nie tylko otwarcie, ale już sam ruch klamki (włamanie na uchylone okno - pętla na klamkę, domknięcie okna, szarpnięcie na klamkę i otwarcie zamka). Dość popularna metoda włamania. Dodam, że domknięcie okna powoduje załączenie auto tego czujnika. I jeszcze estetyka, minusem bezprzewodowych czujników otwarcia są ich gabaryty. Tutaj ten problem znika, czujnik jest nie widoczny z zewnątrz.
7. Bezprzewodowy czujnik PIR z wbudowaną kamerą. Działanie jest następujące: Czujnik widzi intruza i wysyła info bezprzewodowo do centrali, jakieś 2 sekundy potem info jest na stacji agencji monitorowania, a jakieś 4 na komórce klienta, (jeżeli chcesz). W tym samym czasie, gdy PIR widzi kamera zaczyna robić zdjęcia. 1 bez flesza i 3 kolejne z fleszem. 4 sekundy 4 zdjęcia. Po pierwszym z fleszem jest duża szansa, że człowiek odwróci się w stronę flesza, a jak zainstalujemy inteligentnie to nie będzie się musiał odwracać, bo fotki będą na wprost. Po 4 sekundach czujnik bezprzewodowo wysyła fotki do centrali (około 10 sekund), następnie w ciągu około 15 centrala wysyła je na serwer, meila lub telefon komórkowy klienta. Klient po demonstracji przeważnie robi minę, którą w slangu nazywa się karpik.
8. A dlaczego bezprzewodowo - napiszę tak – ktoś, kto zaczyna robić na radiu już po kilku instalacjach wie. Nie piszę tego by kogokolwiek przekonać. Każdy instalator, czy to przewodowy, czy bez - jeżeli zna się na rzeczy, zawsze będzie miał pracę. I nie piszę tutaj, że jedynym słusznym systemem jest Jablotron, bo tak też nie jest. Proszę jednak o jedno - aby na temat sprzętu, o którym nie mamy wiedzy (patrz 1 raz go instalowaliśmy, albo słyszeliśmy coś tam) nie wrzucać tutaj swoich opinii - zwyczajnie są mało obiektywne i zaciemniają innym prawdę.
Panowie i Panie (mam nadzieje, że czasem zdarzy się jakaś pani na forum). Najważniejsze jest to, aby system był zainstalowany dobrze. Aby zrobić system dobrze trzeba się na nim znać. W moim życiu instalowałem różne rzeczy i muszę powiedzieć jedno. Nawet najlepsze urządzenia można źle zainstalować, ale wtedy powinniśmy mieć nauczkę i następnym razem dobrze się przygotować .
Pozdrawiam
Piotrek
Jablotron Alarms support
Dodano po 3 [minuty]:
crunky wrote:
jablotron wrote:
...
To co napisałeś posiada również Integra Wypada odnieść się do tego co posiada konkurencja - ETHM-1
Tak, ale ja tutaj nie piszę o modemie typu LAN tylko o modemie GSM. To raczej byłoby dziwne, gdyby do modemu LAN nie można było dostać się po IP.... Pozdrawiam
Ja mam tylko u jednego klienta centrale Jablotron Profi, który przejąłem w konserwację. Co by nie mówić, jest to nadal system niszowy, i akurat ja nie mam kolegów-instalatorów, którzy choć w znikomym stopniu "obczajają" ten produkt.
Kiedy przejmowałem ten system ok. roku temu, dość mocno zagłębiałem się w jego instrukcję i szczerze powiem, że w niczym nie odbiega on od wyrobów innych producentów. Ostatni raz u tego klienta byłem 3 miesiące temu, sprawdzić czy się nić nie dzieje i było ok. System w sumie bezawaryjny. Zniechęca tylko ta mała popularność i kiepska możliwość wymiany doświadczeń.
Ktoś kiedyś mi powiedział, że nie powinno się komplikować sobie zbytnio życia.