Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra 128 WRL czy jablotron ?

judam 06 Jun 2009 21:37 6242 12
Nazwa.pl
    judam
    Level 11  
    Cel:
    Alarm bezprzewodowy "inteligentny" do podłączenia pod ochronę możliwość sterowania przez komórkę. W przyszłości możliwość rozbudowy do sterowania innymi użądzeniami w domu naprzykład załączanie światła przez GSM.

Koszty: Dość ważne. Porównując Jablotron z Satelem. Koszty wg mnie (no chyba że się myslę) czujek, klawiatur, sygnalizatorów sa bardzo zbliżone. Więc proszę o rozegranie tylko zakupu Centralki + GSM.

Pytanie Czy lepszy mniej zawodny jest jablotron czy satel

Porówynywałem Integra 128 WRL można mieć już za 1200 zł natomiast aby z jablotrona to zrobić to chyba trzeba centrale 400 + ten ich moduł JA-80Y coś około 1100 zł. Czy jedno i drugie będzie tak samo pracowało. Naczytałem się ze jablotron ma wiecej różnych czujników itp ale podobno jest gorszy.
    A moze ktos jeszcze inna opcje zaproponuje. ?
  • Nazwa.pl
    pkhenr
    Level 32  
    nie ma ciężkiego wyboru .Chyba nie będe odosobniony jeśli powiem że Satel
    judam
    Level 11  
    A czy możesz mi troszke poradzić czy 128WRL a ten moduł ja-80y beda miały takie same funkcje ? tzn sterowanie z komórki różnymi urządzeniami ?
  • Nazwa.pl
    todaks
    Level 19  
    pkhenr wrote:
    nie ma ciężkiego wyboru .Chyba nie będe odosobniony jeśli powiem że Satel

Integra WRL to poroniony pomysł . Centrala wraz z modułem powiadomienia powinna być zainstalowana w ukryciu . Z doświadczenia wiem że odbiornik czujek Satela musi być zainstalowany w centralnej częsci domu tak by odlegość do poszczególnych czujników była zbliżona .
    Szczególnie ma to znaczenie przy stosowaniu czujników udarowych na oknach których zasięg jest mniejszy niż czujników PIR . WRL uniemożliwia taką konstrukcję systemu. Znacznie lepszym rozwiązaniem (choć droższym) jest montaż urządzeń osobnych Integra -LT2S- kontroler Abax.
    judam
    Level 11  
    Centralka bedzie akurat na środku domu. Maksymalna odleglosc pomiedzy czujką a centralą bedzie 5-6 metrow 2 sciany. Nierozumiem dlaczego napisales iż odleglosc od czujek a centrala musi byc zblizona ? Czy niemoze być jedna czujka po drugiej stronie sciany a inna 5 metrow dalej i jedna sciane wiecej ? Czujników udarowych raczej nie przewiduje.
    todaks
    Level 19  
    Pisząc odległość zbliżona miałem na myśli takie usytuowanie odbiornika czujników bezprzewodowych by odległości do najdalszych czujników z każdej strony były równe czyli aby odbiornik był umieszczony w części środkowej budynku. Należy też pamiętać że zabudowa kartonowo-gipsowa na stelażu stalowym może znacznie ograniczać zasięg
    rokycky
    Level 23  
    Jak można porównywac Jablotrona do Satela???
    Jeżeli chodzi o możliwości oprogramowania i konfiguracji tych produktów a przedewszystkim stabilności pracy to Jabłko do kolan nie dorasta Satelowi...
    Jablotron to produkt supermarketowy i powinni to sprzedawać w Biedronce albo OBI ... albo najlepiej zakazać sprzedaży :)
    Satel droższy ale wiesz za co płacisz...
    Nie ma sie nad czym zastanawiać nawet

Pomijam kwestje związane z montażem i usytuowaniem centrali w budynku bo to kwestja indywidualna dla każdej instalacji. Nie widze tu jednak większego problemu, zawsze jest jakieś logiczne rozwiązanie.
    matrix
    Level 12  
    rokycky wrote:
    Jak można porównywac Jablotrona do Satela???
    Jeżeli chodzi o możliwości oprogramowania i konfiguracji tych produktów a przedewszystkim stabilności pracy to Jabłko do kolan nie dorasta Satelowi...
    Jablotron to produkt supermarketowy i powinni to sprzedawać w Biedronce albo OBI ... albo najlepiej zakazać sprzedaży :)
    Satel droższy ale wiesz za co płacisz...
    Nie ma sie nad czym zastanawiać nawet

Pomijam kwestje związane z montażem i usytuowaniem centrali w budynku bo to kwestja indywidualna dla każdej instalacji. Nie widze tu jednak większego problemu, zawsze jest jakieś logiczne rozwiązanie.

Czy kolega miał do czynienia z Jablotronem. Czy tylko gdzieś o nim słyszał. Bo mam wrażenie, że raczej to drugie.
    jablotron
    Level 9  
    Witam,

Napiszę tylko dlaczego warto rozwazyć Jablotrona.

1. Zdalne sterownie przez telefon komórkowy, jak również zwykły domowy podpięty do linii telefonicznej oraz Internet (Specjalny interfejs dla programowania zdalnego i zarzadzania zdalnego.

Opcje sterowania:

1. Wysyłasz smsa o określonej tresci, np. grzanie załącza się piec - oczywiście centrala odeśle na Twój telefon info że grzanie zostało załączone.

2. Dzwonisz ze swojego telefonu system odbiera to połączenie i po podaniu hasła klawiatura Twojej komórki staje się klawiaturą sterującą.

3. Sterowanie przez Internet - w wersji Jablotron nie jest dostępne na żadnym obecnie istniejącym systemie, dowolne miejsce w świecie, gdzie tylko jest Internet daje możliwość sterowania Twoim systemem. Bez konieczności używania modemów i innych.

4. Wysyłanie informacji na 2 różne stacje monitorowania, dla każdej główny i zapasowy tor. Tory dostępne - Linia telefoniczna, GPRS, SMS.

Zawsze wysyłana jest pełna informacja ( tak do ochrony, jak na Twoją komórkę), to znaczy: jeżeli alarm załączy czujnik w biurze, to wysyłana jest informacja o treści: Twój system alarmowy, inforamuje że czujnik zainstalowany w biurze załączył alarm - data i czas.

5. Sterowanie pełne systemem alarmowym i urządzeniami automatyki domowej. Jeżeli miałbym coś poradzić to rozsądnym i bardzo popularnym rozwiązaniem domowym jest połączenie alarmu z bramami i oświetleniem.

6. Czas instalacji systemu to około 6 godzin, łącznie z podpieciem bram, czy światła, czy ogrzewania.

7. Zasięgi urządzeń bezprzewodowych (realne w terenie zabudowanym) 150 metrów w otwartym 300. DDokładna informacja o poziomie sygnału oraz widmo pasma sygnałów obcych w oprogramowaniu.

8. 3 lata pracy na bateriach.

9. 5 lat gwarancji

10. Pełny nadzór nad każdym urządziem, funkcje odcinające skanowanie sygnału i nałożenie nośnych.

11. Protokół 128 bitowy, dynamicznie zmienny.

12. Awaryjność poniżej 1%.

Na każde szczegółowe pytanie odpowiem najlepiej jak umiem. Dla każdego systemu najważniejsze jest to, aby ktoś kto go wykonuje wiedział, co robi.

Pozdrawiam
    Piotrek
    Jablotron Suport
    Anonymous
    Level 1  
    crunky
    Level 32  
    jablotron wrote:

1. Zdalne sterownie przez telefon komórkowy, jak również zwykły domowy podpięty do linii telefonicznej oraz Internet (Specjalny interfejs dla programowania zdalnego i zarzadzania zdalnego.

...

3. Sterowanie przez Internet - w wersji Jablotron nie jest dostępne na żadnym obecnie istniejącym systemie, dowolne miejsce w świecie, gdzie tylko jest Internet daje możliwość sterowania Twoim systemem. Bez konieczności używania modemów i innych.

To co napisałeś posiada również Integra :-) Wypada odnieść się do tego co posiada konkurencja - ETHM-1
    jablotron
    Level 9  
    Witam,

Jeszcze prościej -

1. Zdalne sterowanie z dowolnego komputera w świecie połączonego do Internetu. Jedyne, co potrzebujesz to przeglądarka internetowa (dowolna). Jablotron udostępnia serwer www.gsmlink.cz. Po założeniu konta na tym serwerze, oddzielne dla Instalatora i Użytkownika, bez jakichkolwiek softów producenckich możesz połączyć się z centralą. A tym samym będąc na wakacjach w Egipcie (ech wakacje), możesz wejść do kafejki netowej i zdalnie przeprogramować system jak tylko chcesz, możesz sprawdzić zdarzenia i zrobić wszystko to, co robisz, kiedy Twój komp jest podłączony do centrali kabelkiem programowym. Oczywiście za zgodą użytkownika.

Użytkownik natomiast po połączeniu się w taki sam sposób: ma ładniutki interfejs na którym może zrobić wszystko to, co na klawiaturze w domu, plus jeszcze wiele dodatków...

2. Programowanie central po bluetooth - zwłaszcza jak dostęp do centrali jest niewygodny, podpinasz się blutem do centrali i do 10 metrów programujesz system siedząc wygodnie w fotelu.
    Użytkownik ma komp na piętrze - to zamiast klawiatury zapinasz mu na stałe blutooth i na jego kompie instalujesz Olink w wersji dla Użytkownika. Teraz, kiedy idzie spać partycje nocne załącza ze swojego ulubionego lapiego.

3. Prostota użytkowania i instalacji – Ci, co znają Jablotron wiedzą o co chodzi. Napiszę tylko - jak coś jest nie tak, na klawiaturze wyświetla się info, chcesz szczegóły - wciskasz „?” i masz odpowiedź np. rozładowany akumulator w centrali.
    Aby strefy załączało się przyjemnie - na klawiaturze są przyciski A - dla A, B - dla B i ABC dla C lub całości.

4. Zupełnie bezprzewodowa klawiatura z 2 kierunkową łącznością z wyświetlaczem LCD lub Graficznym. I jeszcze każda ma wbudowany czytnik pastylek - tak, żeby żyło się wygodnie. Możesz mieć ją w ręce i chodząc po obiekcie sprawdzać na niej system oraz programować. Możesz też na niej zobaczyć poziom sygnałów z poszczególnych urządzeń. Oczywiście na komputerze też możesz zobaczyć ich poziom, a w dodatku na komputerze możesz zobaczyć widmo całego radia – Twoich urządzeń i obcych, możesz zobaczyć co ile naruszane są czujniki i jak średnio często i jeszcze kiedy ostanio.

Uwaga: każde urządzenie czy to przewodowe, czy bez jest zasilane.
    Często, kiedy rozmawiam z moimi kolegami, ludźmi, którzy w tej branży siedzą od lat i na niejednym systemie zjedli zęby to wraca ten temat. Otóż, żeby uprościć – każdy (nie mam tutaj danych 100%, zatem słowo każdy może być nadużyciem) system przewodowy zużywa więcej energii niż obecnie produkowane bezprzewodówki. Różnica jest taka, że w przewodowych klient tego nie widzi - bo ma to ukryte w rachunku za energię, a w bezprzewodowym raz na określony czas trzeba te baterie wymienić.
    Ale czy wymiana baterii, co 2 lub 3 lata (obecne systemy pracujące na litowych mają taki czas życia) to jest problem. Każdy system powinien być serwisowany, co najmniej 2 razy w roku. Naprawdę wymiana baterii to nic trudnego dla instalatora, to jak otwarcie czujnika przewodowego i przedmuchanie go z kurzu.

I jeszcze do baterii - zanim się rozładują na około miesiąc wcześniej na klawiaturze jest informacja o przykładowo treści: wymień baterie, czujnik ruchu, kuchnia, data czas. Taka sama informacja również przyjdzie na telefon komórkowy, Twój lub Klienta, a nawet jak chcesz to na meila. Powtarzam jeszcze raz zawsze z systemu wysyłana jest pełna informacja o wszystkim. Zawsze idzie CID – tak na stację, jak do klienta i może być wysłany na zwykłą linię telefoniczną PSTN, SMSem, SMSem kodowanym i przez GPRS.

I jeszcze jedna rzecz do baterii: każdy producent podaje ile wytrzymają baterie, niestety nie każdy podaje, że pod warunkiem, iż np. pilot będzie wciskany taką i taką ilość razy. Dla Jablotronu czas średni zawiera się miedzy 2 i 3 lata (System 80) 1 rok (system 63). Czujniki, które mogą ten czas mieć krótszy, to np. otwarcie. Jak zainstalujesz go na drzwiach w sklepie to będzie częściej aktywowany, a tym samym baterii starczy na krótszy czas. Wszystko trzeba przeanalizować i dobrać urządzenia odpowiednio. Oczywiście dla otwarcia ważne jeszcze czy ustawisz go w taki sposób, że wysyła sygnał tylko otwarcia lub otwarcia i zamknięcia (2 przypadek = więcej sygnałów = większe zużycie baterii).

5. Ze 100 % możliwości systemów alarmowych w Jablotronie znajdziesz 20%. Ale zasada Pareto (bardzo mądra) mówi, że zawsze 20% czegoś robi 80% czegoś. Dlatego nie znajdziesz tutaj wodotrysków, 50 stref i miliona opcji dla ustawienia wejść. Jeżeli potrzeba tych 80% mało używanych rzeczy - jest dużo innych dobrych i bardziej skąplikowanych systemów.

6. Bezprzewodowy czujnik otwarcia instalowany wewnątrz framugi okiennej. Kontrolujący nie tylko otwarcie, ale już sam ruch klamki (włamanie na uchylone okno - pętla na klamkę, domknięcie okna, szarpnięcie na klamkę i otwarcie zamka). Dość popularna metoda włamania. Dodam, że domknięcie okna powoduje załączenie auto tego czujnika. I jeszcze estetyka, minusem bezprzewodowych czujników otwarcia są ich gabaryty. Tutaj ten problem znika, czujnik jest nie widoczny z zewnątrz.

7. Bezprzewodowy czujnik PIR z wbudowaną kamerą. Działanie jest następujące: Czujnik widzi intruza i wysyła info bezprzewodowo do centrali, jakieś 2 sekundy potem info jest na stacji agencji monitorowania, a jakieś 4 na komórce klienta, (jeżeli chcesz). W tym samym czasie, gdy PIR widzi kamera zaczyna robić zdjęcia. 1 bez flesza i 3 kolejne z fleszem. 4 sekundy 4 zdjęcia. Po pierwszym z fleszem jest duża szansa, że człowiek odwróci się w stronę flesza, a jak zainstalujemy inteligentnie to nie będzie się musiał odwracać, bo fotki będą na wprost. Po 4 sekundach czujnik bezprzewodowo wysyła fotki do centrali (około 10 sekund), następnie w ciągu około 15 centrala wysyła je na serwer, meila lub telefon komórkowy klienta. Klient po demonstracji przeważnie robi minę, którą w slangu nazywa się karpik.

8. A dlaczego bezprzewodowo - napiszę tak – ktoś, kto zaczyna robić na radiu już po kilku instalacjach wie. Nie piszę tego by kogokolwiek przekonać. Każdy instalator, czy to przewodowy, czy bez - jeżeli zna się na rzeczy, zawsze będzie miał pracę. I nie piszę tutaj, że jedynym słusznym systemem jest Jablotron, bo tak też nie jest. Proszę jednak o jedno - aby na temat sprzętu, o którym nie mamy wiedzy (patrz 1 raz go instalowaliśmy, albo słyszeliśmy coś tam) nie wrzucać tutaj swoich opinii - zwyczajnie są mało obiektywne i zaciemniają innym prawdę.

Panowie i Panie (mam nadzieje, że czasem zdarzy się jakaś pani na forum). Najważniejsze jest to, aby system był zainstalowany dobrze. Aby zrobić system dobrze trzeba się na nim znać. W moim życiu instalowałem różne rzeczy i muszę powiedzieć jedno. Nawet najlepsze urządzenia można źle zainstalować, ale wtedy powinniśmy mieć nauczkę i następnym razem dobrze się przygotować .

Pozdrawiam
    Piotrek
    Jablotron Alarms support

Dodano po 3 [minuty]:

crunky wrote:
    jablotron wrote:

...

To co napisałeś posiada również Integra :-) Wypada odnieść się do tego co posiada konkurencja - ETHM-1

Tak, ale ja tutaj nie piszę o modemie typu LAN tylko o modemie GSM. To raczej byłoby dziwne, gdyby do modemu LAN nie można było dostać się po IP...:). Pozdrawiam
    Mario09
    Level 11  
    Ja mam tylko u jednego klienta centrale Jablotron Profi, który przejąłem w konserwację. Co by nie mówić, jest to nadal system niszowy, i akurat ja nie mam kolegów-instalatorów, którzy choć w znikomym stopniu "obczajają" ten produkt.
    Kiedy przejmowałem ten system ok. roku temu, dość mocno zagłębiałem się w jego instrukcję i szczerze powiem, że w niczym nie odbiega on od wyrobów innych producentów. Ostatni raz u tego klienta byłem 3 miesiące temu, sprawdzić czy się nić nie dzieje i było ok. System w sumie bezawaryjny. Zniechęca tylko ta mała popularność i kiepska możliwość wymiany doświadczeń.
    Ktoś kiedyś mi powiedział, że nie powinno się komplikować sobie zbytnio życia.