Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.

domex32 07 Cze 2009 01:21 1641 17
  • #1 07 Cze 2009 01:21
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Witam, posiadam sprzęt:

    Płyta główna Asus M2N VN-HDMI
    Procek Phenom9550 4x2200
    2 GB ram kingston
    grafa Asus 9500 GT na nvidi.

    WinXP proffesional.

    Problem polega na tym że :

    W opcji QnQ w spoczynku taktowanie rdzeni procesora to 1,1 ghz, podczas benchmarka pojawia się maksymalne 2,2 ghz po czym spada z powrotem do 1,1 pomimo tego ze benchmark cały czas włączony a użycie procesora 100%.

    Czy to możliwe ze XP nie radzi sobie z quad-corami?

    Zauważyłem ze procek zmienia taktowanie na 1,1 w momencie kiedy jego temperatura osiągnie 51 stopni, gdzie w spoczynku ma 46, włączam benchmark, jest 2.2 dochodzi do 51 stopni i znowu na 1,1 wskakuje.

    0 17
  • Pomocny post
    #2 07 Cze 2009 08:37
    iron64
    Spec Overclocking

    Czym testujesz? Czym sprawdzasz MHz?

    0
  • #3 07 Cze 2009 10:01
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Sprawdzam AMD power monitor, everest, cpuz.

    Testuje everestem, prime95, grą komputerową GRID.

    0
  • Pomocny post
    #4 07 Cze 2009 10:10
    iron64
    Spec Overclocking

    Prime się nie nadaje, gry nie znam, a Everest powinien być odpowiedni. Pamiętaj tylko, że każdy z rdzeni ma niezależne taktowanie, zatem obciążając jeden rdzeń pozostałe trzy pracują w idle i mają 1100MHz.
    Teraz tak. Stability test włącz i przedstaw screen z zakładki wydajność menadźera zadań, dobrze gdyby jeszcze było widać okno cpu-z.

    A i popraw jeszcze kingstone na Kingston, bo strasznie kłuje to w oczy.

    0
  • #5 07 Cze 2009 11:01
    domex32
    Moderator na urlopie...

    AMD Pow Mon pokazuje dokładnie taktowanie, na cpuz tak samo ale z AMD czytelniej. Proszę screeny w iddle, potem początek testy, i po kilku sekundach.

    Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.

    Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.

    Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.

    0
  • Pomocny post
    #6 07 Cze 2009 12:08
    iron64
    Spec Overclocking

    Wygląda jakby w biosie było coś ustawione, co go hamuje po przekroczeniu temperatury, tylko nie pamiętam, aby ta płyta była taka mądra.
    Sprawdź może jeszcze core temp, bo ten program stosunkowo rzadko kłamie. Być może temperatury są jednak wyższe niż everest podaje.

    0
  • #7 07 Cze 2009 12:27
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Core temp pokazuje tak samo, bios również pokazuje taką temperaturę, organoleptyczne tez nie jest powyżej 50 stopni, a w biosie juz wszystkiego próbowałem, chyba że o czymś nie wiem :( Nawet zerwałem fabryczny szmelc i położyłem nową pastę na procek i dalej nic.

    Co mogę w biosie jeszcze pozmieniać?

    Bo już tracę nadzieje, w grach wyraźnie FPS spada o 50 % po przekroczeniu tych 51 stopni.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Po przekroczeniu tej temperatury spada mnożnik z 11 do 5.

    0
  • #8 07 Cze 2009 18:36
    domex32
    Moderator na urlopie...

    A może by próbować wcześniejsze wersje biosu??

    0
  • Pomocny post
    #9 07 Cze 2009 20:31
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Masz możliwość pokazać zdjęcie ustawień biosu ze strony odpowiedzialnej za ustawienia temperatur?
    Nie masz tam progów opóźnienia o których wspominał iron64 ustawionych?

    Miałeś aktywne CnQ zmieniłeś po nim profil zarządzania energią w Windows z minimalnego na stacjonarny lub zawsze włączony?
    W biosie masz opcję S1E? Jeśli masz wyłącz.

    0
  • #10 08 Cze 2009 00:17
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Mery84 napisał:
    Masz możliwość pokazać zdjęcie ustawień biosu ze strony odpowiedzialnej za ustawienia temperatur?
    Nie masz tam progów opóźnienia o których wspominał iron64 ustawionych?

    Miałeś aktywne CnQ zmieniłeś po nim profil zarządzania energią w Windows z minimalnego na stacjonarny lub zawsze włączony?
    W biosie masz opcję S1E? Jeśli masz wyłącz.


    Po wyłączeniu CnQ zmieniłem schemat zasilania.

    Nie rozumiem tych progów opóźnien, nie wiem gdzie te ustawienia.

    Na screenach załączam zdjęcia biosu, może coś podpowiesz wtedy :(

    Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.
    Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.
    Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.
    Phenom Quadcore 9550. Problem z taktowaniem.

    0
  • Pomocny post
    #11 08 Cze 2009 07:17
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wyłącz Smart Q Fan Function.

    0
  • #12 08 Cze 2009 13:18
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Wyłączyłem, bez rezultatu.

    Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

    I co dalej?

    0
  • #13 08 Cze 2009 19:49
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Dowiedziałem się ze te procesory mają jakąś opcje Thermal Control, i po przekroczeniu tej granicy opuszczają taktowanie, ale tylko na nie których płytach głównych.

    Jeśli chodzi o sam procesor to czy da się tą funkcję jakoś wyłączyć?? przecież 50 stopni to nie tak dużo wcale.

    0
  • Pomocny post
    #14 09 Cze 2009 23:25
    iron64
    Spec Overclocking

    Jeśli sprawdziłeś core temp-em i pokazuje od to samo co everest (tak napisałeś) to niewiele zrobisz.

    0
  • #15 10 Cze 2009 00:43
    domex32
    Moderator na urlopie...

    No ale nie rozumiem, czytałem na innych forach ze te procki na innych płytach biegają po 60 i70 stopni a u mnie przy 50 spada taktowanie.

    Mało tego, dzis kupiłem chłodzenie za 170 zł miedziane, radiator zajmuje mi pół PC-ta i nic, dalej to samo, tylko ze teraz przy 48 stopniach.

    Chyba oddam ten szmelc na gwarancje, bo już nie wiem co zrobić.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Core Temp pokazuje tylko core0 i idle 24 stopnie max 38 po czym zjeżdża taktowanie.

    0
  • Pomocny post
    #16 10 Cze 2009 01:10
    _tl_
    Poziom 17  

    Napisales ze masz XP pro ale jakos sie nie doczytalem z jakim SP. Na stronie AMD masz pare narzedzi ktorych moze jeszcze nie sprobowales. Posrod nich masz sterownik: AMD Processor Driver Version 1.3.2.0053 for Windows XP and Windows Server 2003 (x86 and x64), ktory ma date 3/11/2009. Nie jest napisane do jakich konkretnie jest procesorow, ale moze pomoze zmusic twoj system do prawidlowej pracy z Twoim CPU. Tu masz linka do strony poszukaj na niej w/w sterownika:
    amd support

    Pozdrawiam.

    0
  • #17 10 Cze 2009 02:06
    domex32
    Moderator na urlopie...

    SP3. Ze strony AMD wszystko przećwiczyłem, sterownik oczywiście tez, to podstawa.

    0
  • #18 11 Cze 2009 12:01
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Problem Rozwiązany.

    0
  Szukaj w 5mln produktów