Witam wszystkich! Niedawno kupiłem maszynę Singer model 4228. Z początku szyła dobrze, jednak wczoraj przestał działać bieg wsteczny oraz regulacja gęstości ściegu. Co dziwne, tym samym pokrętłem przestawia się na ścieg typu stretch i to działa, oraz na obszywanie dziurek - to też działa. Nie reaguje jedynie regulacja długości ściegu... Czy ktoś się orientuje, jak może być przyczyna tej usterki? Czy można ją w prosty sposób usunąć? Czy trzeba maszynę jednak oddać do serwisu?
Dodano po 3 [godziny] 54 [minuty]:
Zamykam temat - usterkę udało mi się usunąć samodzielnie... Przyczyna była bardzo prozaiczna - podczas zmieniania rodzaju ściegu spadł wygięty drut łączący dwie dźwignie - dla każdego choć trochę obytego z mechaniką, nie byłoby to trudne do odgadnięcia. Po ponownym jego założeniu wszystko działa jak należy... Pytanie jednak, czy w tam nie powinna być jednak jakaś sprężyna zamiast sztywnego drutu?
Dodano po 3 [godziny] 54 [minuty]:
Zamykam temat - usterkę udało mi się usunąć samodzielnie... Przyczyna była bardzo prozaiczna - podczas zmieniania rodzaju ściegu spadł wygięty drut łączący dwie dźwignie - dla każdego choć trochę obytego z mechaniką, nie byłoby to trudne do odgadnięcia. Po ponownym jego założeniu wszystko działa jak należy... Pytanie jednak, czy w tam nie powinna być jednak jakaś sprężyna zamiast sztywnego drutu?