Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nieustanne znikające IP karty sieciowej w winXP

maxvonsopop 07 Cze 2009 13:14 1592 3
  • #1 07 Cze 2009 13:14
    maxvonsopop
    Poziom 13  

    Mam kłopot - (brak internetu) - z jednym komputerem stacjonarnym w domowej sieci. pozostale działają jak należy. Od tygodnia pojawia sie i znika nieprzerwanie "chmurka" na pasku pulpitu z info o odłączeniu kabla sieciowego. Z wstępnych diagnoz wynika, że karta/połącznie sieciowe pojawia się i znika.

    kilka info:
    -windows xp Prof
    -karta sieciowa zintegrowana (odres IP przydzielany automatycznie)
    -polecenie ipconfig /all daje raz info ze karta sieciowa ma swoje IP
    oraz widac takze ruter chwile potem brak, nic. Taka sytuacja powtarza sie to rytmicznie co 15-20sekund
    -sprawdzilem z inna karta sieciowa na PCI - j.w.
    -kabel sieciowy sprawny,nieuszkdzony testowany z innym komputerem
    -system przetestowany Avastem - czysto.

    0 3
  • #2 07 Cze 2009 13:46
    ZonX
    Poziom 22  

    Przełącz kabel w routerze w inny port, w jaki sposób sprawdziłeś kabel? To ze na innym kompie działa to nic nie znaczy bo równie dobrze jedna żyła może nie mieć dobrej styczności we wtyczce i będą takie cyrki. Obejrzyj dokładnie końcówki kabla po obydwu stronach, czy któraś z żył nie wysunęła się...
    Dobrze byłoby sprawdzić połączenie na innym kablu
    System był reinstalowany? Miałem podobną sytuacje, z tym że karta sieciowa całkowicie znikała mi z menadzera urządzeń - winą były sterowniki.
    Wpisz adres ip na stałe, zobacz czy coś się zmieni

    0
  • #3 07 Cze 2009 19:25
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda

    ZonX napisał:
    Wpisz adres ip na stałe, zobacz czy coś się zmieni


    Nic to nie zmieni.
    Można ewentualnie próbowac na sztywno ustawić tryb pracy karty sieciowej (100/10 Mb FD/HD) zamiast autonegocjacji. Zdarza się, że karta nie linkuje się na 100Mb FD, ale na 10 już tak.

    0
  • #4 07 Cze 2009 20:05
    maxvonsopop
    Poziom 13  

    kabel/kable byly zamieiane.nawet uzywalem takiego oryginalnego 0,5m od modemu.
    by wyeliminowac ruter, komputer podlaczylem bezposrednio do modemu. objawy dokladnie tak samo jak przez ruter. chwile potem pod ten sam kabel podlaczylem laptop - szybciutko złapał połoczenie i działa. kolejna zmiana na zepsuty komputer i klops.
    -oczywiscie co jakis czas restartowalem modem i ruter by dostac nowe adresy
    -temat reistalacji systemu pomijam, bo to każdy potrafi...

    Dodano po 38 [minuty]:

    Cytat:
    Nic to nie zmieni.
    Można ewentualnie próbowac...

    nie sądze że to jest przyczyną, nic nie było zmieniane w systemie hardware/software.
    aha może jeszcze to, właśnie wyszło przed chwilą:
    nieustanne znikające IP karty sieciowej w winXP

    co to jest? katra tunelowa - pierwszy raz cos takiego widze!

    Proszę poprawić pisownie i zacząć stosować wielkie litery.
    Gusioo.

    0