Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto Eberspacher B5W - co to jest ?

5Stan8 07 Jun 2009 13:33 4403 25
    5Stan8
    Level 15  
    Mam właśnie takie gdzieś z połowy lat 90-tych. Pompka paliwa jest zamontowana na czymś takim z oznaczeniem RS-550. Co to jest i jak to podłączyć ? Dziękuję wszystkim.

Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    Ale to nie są osłony tylko zbiornik (?) z plastyku (całość) z metalową częścią z jednej strony
    Anonymous
    Anonymous  
    autoelektryk
    Level 17  
    b5w to chyba dogrzewacz wodny ale nie disel tylko benzyna zrób 3 zdjecie ale od tej strony której na poprzednich nie widac
    5Stan8
    Level 15  
    Jest to to jednolity prostopadłościan z plastyku, w zagłebieniu na górze jest pompka paliwa pobierająca wężykiem z jego wnętrza. Metalowa płyta czołowa ma dwa przyłącza. Oznaczony jest logo Eberspacher i symbolem RS 550
    Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    Ale jaki sens miałoby podgrzewanie benzyny ?
    autoelektryk
    Level 17  
    zaden jest to ogrzewacz który przez dwa króce jest właczony w obieg wodny i go podgrzewa a ten ciekim zaciaga benzyne do komory spalania i stad ciepło
    Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    Jeden z dwu króćców ma oznaczenie IN. Myślę, że wpina się w tym miejscu (pomiędzy dwa króćce) w przewód paliwowy pojazdu. Tylko czy w tłoczący czy w powrót ? Jakiś rodzaj zbiornika pośredniego czy może reduktor ciśnienia ? Potem pompka pobiera ze środka i podaje do pieca webasta. Tylko dlaczego aż tak jest to zrobione ...
    autoelektryk
    Level 17  
    jak to skad z komory spalania wokół której jest płaszcz wodny proste przecierz widac tam kruce wodne oraz pompke paliwa....
    5Stan8
    Level 15  
    autoelektryk wrote:
    jak to skad z komory spalania wokół której jest płaszcz wodny proste przecierz widac tam kruce wodne oraz pompke paliwa....

Włśnie to nie są króćce wodne tylko paliwowe. Innego podłączenia nie ma to skąd by się brało paliwo w środku ...
    Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    A nie wystarczyłby zwykły trójnik ? Po co to całe ustrojstwo.
    Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    A jak wychłepta a auto jeszcze nie zapaliło ?
    autoelektryk
    Level 17  
    zwacam honor zasugerowałem sie nazwab5w w temacie a niedoczyrtałem ze przechodzi przez to ustrojstwo
    Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    A ja myślę że ono przede wszystkim ma nagrzać silnik i wnętrze samochodu jeszcze przed zapłonem. Z tą myślą chcę je zamontować ...
    Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    szefuńcio wrote:
    webasto mokre to ma za zadanie

No ale wcześniej pisałeś : "nie da sie żeby webasto mokre chodziło przed zapłonem"
  • Helpful post
    karlos85
    Level 16  
    Na zdjeciach widac bufor paliwa czyli mini zbiornik wpina sie go w obwód zasilania silnika paliwem w celu unikniecia prowadzenia dodatkowego przewodu paliwowego ze zbiornika. Podgrzewacz przykładowo B5W zasilany z tej pompki.
    5Stan8
    Level 15  
    Dziękuję wszystkim za opinie, myślę że to już wszystko w temacie. Pozwoliłem sobie zapytać po przejrzeniu kilkudziesięciu ofert sprzedaży kompletnych urządzeń z których żadne nie miało czegoś takiego. Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    5Stan8
    Level 15  
    karlos85 wrote:
    Na zdjeciach widac bufor paliwa czyli mini zbiornik wpina sie go w obwód zasilania silnika paliwem w celu unikniecia prowadzenia dodatkowego przewodu paliwowego ze zbiornika. Podgrzewacz przykładowo B5W zasilany z tej pompki.

Ale chyba w powrót paliwa do zbiornika. Nie wygląda mi, żeby ten zbiornik mógł wytrzymać kilka atmosfer podawane przez pompę w zbiorniku. Poza tym pompka webasta też miałaby na wejściu te kilka atm a to chyba źle.

Odp.: Webasto mokre