Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofalowa Daewoo KOR 1755 nie grzeje

cypherius 08 Jun 2009 11:43 5472 8
    cypherius
    Level 14  
    Witam, otrzymałem w spadku na warsztat mikrofalę KOR 1755 chodziła super, do wczoraj kiedy chciałem coś rozgrzać i załączyła się o wiele głośniej niż magnetron (takie huknięcie) i nie grzeje. Świeci, wentylator działa, grill też, a nie działają mikrofale. Gdzie szukać Panowie?
    pozdrawiam

Szadkowski Marcin
    ETG Motorsport
    pudzianowski
    Level 28  
    Rozkręć kuchenkę i obejrzyj magnetron,sprawdź bezpieczniki.A na sam początek zajrzyj do wnętrza i przypatrz się płytce mikowej i jej okolicom-czy nie ma nadpaleń,okopceń itp.
    cypherius
    Level 14  
    Witam, zbypassowalem bezpiecznik HV idacy na (chyba) kondensator z trafa HV i kuchenka grzeje. Gdzie moge kupic ten element?

Szadkowski Marcin
    ETG Motorsport
    krzysiek999999999
    Level 9  
    Witam, chcialbym troszke odswierzyc temat. Tyle że w moim przypadku jest odczuwalne minimalne grzanie. Pomozecie doprowadzic ją do stanu uzywalności?
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Minimalne grzanie może oznaczać luz na konektorach i przewodach do magnetronu lub padający już magnetron. Może ale nie musi bo też jeżeli włączamy mikrofalę szybkim przyciskiem start to uruchamiamy jednocześnie grill i to może lekko podgrzewać grill a mikrofale wcale . Musisz tutaj stanowczo określić się że mikrofale grzeją ale słabo.Więc napisz a coś podrzucę.
    krzysiek999999999
    Level 9  
    Rozkręciłem ja poruszalem troszke stykami i zaczeła grzac tylko jakos tak dziwnie mruga swiatlem i czasami strzela cos w środku.
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Bo płytka mikowa jest zatłuszczona , uszkodzona. Trzeba ją wymienić i zobaczyć jak wygląda falowód oraz komora kuchenki ta z talerzem może są jakieś obicia farby. To , że pracuje głośniej i mruga światło może też oznaczać uszkodzona diodę WN ta między kondensatorem a obudową kuchenki. Uważaj kondensator może długo trzymać napięcie 2,3 KV więc albo trzeba rozładować albo czekać aż rezystor go rozładuje.Albo też i uszkodzony magnetron ( przebicie do masy).
    krzysiek999999999
    Level 9  
    wiec zaczne od rozkrecania i czeszenia wszystkiego na blysk, a po jakim czasie mniej wiecej od odłączenia od zasilania kondensator powinien sie rozładować?
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Różnie to bywa w najgorszym czasie i dwa dni a w najlepszym kilka godzin. Zdejmij konektory z magnetronu za pomocą dobrze izolowanych kleszczy i odchyl tak aby nie dotykać. Przy kondensatorze nie będziesz nic robić a magnetron możesz wtedy wykręcać śmiało a może i nie będzie potrzeby jak zdejmiesz płytkę mikową to może będzie widać falowód i antenkę magnetronu.