Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tuner ST-S590ES SONY i przesterowanie

MLP 08 Cze 2009 13:46 2950 12
  • #1 08 Cze 2009 13:46
    MLP
    Poziom 13  

    Nie chce mi się wierzyć że tuner z tej półki może mieć takie problemy.

    Zmierzyłem wszystkie napięcia podane w serwisówce i niby jest OK a dźwięk jest jakby przesterowany, nie zawsze jest to słyszalne. Przysłuchiwałem się temu dokładnie i ma to jakby charakter szumu intermodulacyjnego nakładającego się na muzykę czy słowa, Nie pomaga regulacja wzmocnienia głowicy, nie pomaga jakakolwiek regulacja stopnia P.CZ. Nie wiem czy to jest poprawne ale na nóżce 7 i 10 LA1235 mam około 6V w serwisówce pisze że ma być 0V więc nie wiem może tu tkwi problem.

    Trochę czytałem na ten temat i podobno jest jakieś wyjście z tego problemu, może ktoś mi pomóc?

    Temat poprawiono, a na przyszłość proszę się dostosować do regulaminu - m.in. punkt 11.

    Krzysiek L.

    0 12
  • #2 11 Cze 2009 09:17
    radiogaga
    Serwisant

    Znajdź punkty pomiarowe zera FM.Zestrój dyskryminator na nap. do ok.30 miliw.Powinno pomóc.Zakładam,że z innych źródeł jest O.K.

    1
  • #3 11 Cze 2009 19:05
    MLP
    Poziom 13  

    Możesz mi opisać dokładnmie ja zestroić dyskryminator ? (stereodekoder jest na LA3401)


    ja zrobiłem tak: Przy układzie LA1235 są dwie regulowane cewki, jedną ustawia się zero drugą znikształcenia. tą od zniekształceń zestroiłem na minimum (do anteny dorowadziłem sygnał z generatora W.CZ 98MHz i 10mV z modulacją FM 470MHz bo taki mam generator) czyli minimalna amplituda sygnału na wyjściu m.cz.

    zero ustawiłem dokładnie na 0V. (to podstawa)

    odbiór trochę się poprawił ale zniekształcenia dalej się pojawiają np. jak spiker mówi słychać co jakiś czas nakładające się trzaski (przesterowania), wygląda to tak jak zniekształcenia intermodulacyjne,. nie wiem jak to opisać napewno fachowcy widzą o co mi chodzi.

    0
  • #4 12 Cze 2009 08:19
    radiogaga
    Serwisant

    My stroimy na dokładne zero.Nie podałeś jaki wynik uzyskałeś w milivoltach.Trzeba by mieć ewentualnie miernik zniekształceń,lub dobry słuch.Czy jestes pewien dobrego sygnału w.cz.F.M?

    0
  • #5 12 Cze 2009 08:35
    kaem
    Poziom 26  

    Czy dzieje się to na wszystkich stacjach z jednakowym nasileniem i niezależnie od kierunku z którego nadaje stacja? Co się dzieje po przełączeniu na mono? Pasmo 88-108 MHz ma jedną wadę w stosunku do 65-74 MHz: znacznie większa wrażliwość na zniekształcenia od propagacji wielodrożnej (multipath). Na starym zakresie prawie w ogóle nie było tego problemu (wystarczył silny sygnał + wysoki odstęp od tła innych stacji).

    0
  • #6 12 Cze 2009 22:47
    MLP
    Poziom 13  

    Udało mi się uzyskać zero z dokładnością do +-1mV.

    tak efekt jest słyszalny na wszystkich stacjach,
    porównywałem dzisiaj dźwięk z transmisją strumieniową z internetu np. radio zet, i z netu głos spikera nie jest otoczony "brzęczącą otoczką",

    Zastanawia mnie tylko jedna rzecz w samochodzie mam radio Pioneera (z CD i MP3 niski model) i tam radio gra super czysto.


    Spróbuję jeszcze z lepszą anteną, na razie mam drut 1,5m ale sygnał jest niezły.

    0
  • #7 13 Cze 2009 10:54
    radiogaga
    Serwisant

    Myślę,że to jest rozwiązanie problemu.Tylko w wyjątkowo sprzyjających warunkach propagacji na takim kabelku jest możliwośc znośnego odbioru.Tak jak wspominał kolega przełącz na mono i zobacz,czy jest różnica.Zaopatrz sie w porządną anteną i problem zniknie.Pozdrawiam.

    0
  • #8 13 Cze 2009 19:25
    MLP
    Poziom 13  

    OK dzięki


    Czy ktoś słuchał może ST-S707es lub ST-770ES Sony jaka jest różnica w brzmieniu?

    0
  • #10 14 Cze 2009 10:11
    MLP
    Poziom 13  

    Już czytałem ten tekst, i rozwiązania nie znalazłem

    0
  • #11 21 Cze 2009 10:37
    MLP
    Poziom 13  

    Przesterowanie objawia się usięciem ujemnej części sygnału w prawym kanale (w tej dyskusji: http://www.audiostereo.pl/Tuner_SONY_ST_S550ES_i_maly_problem__33757.html )

    tylko u mnie ucina ujemną półfalę.
    Obcięcie zaczyna się po jakiś 3 minutach od włączenia, wystarczy później wyączyć i włączyć tuner i jest OK po 3 minutach znowu tnie dolną połówkę. Wymieniłem wzmacniacz operacyjny który jest za stereo dekoderem LA 3401 najpierw na uPC 4570 (taki sam jak oryginał RC4558 tylko ma mniejsze szumy) i efekt ten sam, wsadziłem OPA 2604 Bar brown i przester pojawia się w lewym kanale na dodatniej części półfali wyjściowej.

    Czy ktoś wie o co tu chodzi ?

    Jak podłączam wzmacniacz zaraz za LA3401 to przesteru nie ma, jak podącze za wzmacniaczem OP (czyli wyjście z tunera) to przester pojawia się po pwnym czasie)
    jak przywrę na chwilę (przez opornik) wyjście z prawego kanału LA3401 to przester znika po czym po chwili znowu się pojawia.

    0
  • #12 30 Cze 2009 13:13
    djlj24
    Spec od car audio

    Czyli coś jakby pojawiał się DC offset - patrzyłeś na oscyloskopie w trybie DC czy przebieg nie spływa trochę w dół w momencie przesterowywania? Kombinowałeś ze sprzężeniem zwrotnym - być może trzeba dodać kondensator aby zmniejszyć wzmocnienie dla bardzo niskich częstotliwości - bo może się wzbudza właśnie na kilku hercach przez co zatyka wyjście.

    0
  • #13 30 Cze 2009 16:41
    MLP
    Poziom 13  

    Tak problem jyż rozwiązałem opisałem go na forum audiostereo, winne kondensatory odsprzęgające Nichicon MUSSE.

    0