Samochód jak w temacie, auto wyposażone w climatronic dwustrefowy, po zagrzaniu silnika, przestaje grzać, lekko dmucha letnie powietrze, jak jest ciepły silnik to ok, ale jak przejedziesz kilkanaście kilometrów, to przestaje grzać. Nie ważne czy na ręcznym ogrzeewaniu czy na automatycznym. A węże od nagrzewnicy obydwa gorąc, czyli krążenie wody przez nagrzewnicę jest. Czy z tą klimą można się jakoś połączyć, może coś z czujnikami. Czy nagrzewnica ma jakiś elektrozawór.
Też o tym myśłałem tylko czemu na początku grzeje normalnie, potem nie. Powiedz mi wiesz jak dobrać się do klap ciepło /zimno w tym samochodzie. Nie mogę wydłubać schowków, od dołu za dużonie widać. Masz jakiś fragment wysunku gdzie pokazana jest nagrzewnica, jak ją rozkręcić.
Klapy nawiewu znajdują się w module mieszalnika powietrza pod samochodem ( ta duża plastikowa trumna przykręcona dookoła chyba 20 śrubkami i jedną lub dwoma obejmami metalowymi. Przy sciąganiu nic sie nie rozpada. Ale po mojemu nie będzie to wina mieszalnika tylko bardziej uszkodzenia w układzie chłodzenia( zatkane przewody, nagrzewnica, uszkodzona pompa wody etc...).
Sprawdziłem usterke, podłuższej jeździe nie działa prawa strona pomimo nastawy na maksymalne gorąco, leci zimne powietrze zarówno w automacie jaki ręcznej nastawie.
Lewa strona działa prawidłowo.
Gdzie są klapy sterujące nawiewem ciepło/zimno, czy klapy sterujące są tam gdzie wentylator, czyli pomiędzy przednimi fotelami. Czy też klapy są w kokpicie.
witam, a posprawdzałeś czujki temp, czasami potrafi z tego powodu wariować, jak ustawisz na HI też masz ten sam objaw?, dostać sie do tego trzeba zdemontować deske rozdzielczą, uważaj na poprawne podpięcie licznika lubi niestykać po demontażu i ponownym montażu i podpinając wyłącznik kierunków itp uważaj bo tam jest puste łącze łatwo pomylić , tak se francuzy wymyśłiły , zaczynasz od demontażu osłon słupków przednich , potem te plastyki z głosnikami są na zatrzaski, potem licznik obudowa też na zatrzaski a licznik 2 śruby, odpinasz aku czekasz 1 browara i demontujesz poduche kierowcy jest pod spodem kierownicy taki otwór w który wsadzasz srubokret i naciskasz do góry i wysuwasz poduche do kierunku szyby przedniej , odpinasz złączki odkręcasz fajere , odkrecasz od dołu jednego wkręta i zdejmujesz obudowe włącznika kierunku z dodatkami dalej popatrz uważnie i demontujesz wsio od schowków do góry ,musisz zdjać spody schowków na desce pod nimi są wkrety , pod plastykami od głosników też sa wkrety i na bokach pod gumami uszczelki drzwi też , nie mam rysunku by przesłać , jak coś to pomoże to powodzenia, brzmi może zawile ale zacznij od bemontazu licznika i osłon słupków, aby nie porysowac plastyków ja osobiście uzywam dwóch śrukokrętów jednego opieram na elemencie obok a drugim podważam wyciagany opierając go na tym , powodzenia
A powiedz gdzie są czujniki temperatury od stref, czy w tej gruszcze nad lusterkiem. U mnie usterka nie zawsze występuje czasem jest dobrze kilka dni, czasem źle. Ale mieszanie ciepło / zimno jest chyba w mieszalniku na dole. W kokpice są tylko klapy przełączające na podszybie lub nogi czy twarz.
Dzięki za szczegółowy opis probowałem to rozebrać, zanim pokapowałem sie że mieszcz jest na dole samochodu, między siedzeniami.
Sprawdziłem usterke, podłuższej jeździe nie działa prawa strona pomimo nastawy na maksymalne gorąco, leci zimne powietrze zarówno w automacie jaki ręcznej nastawie.
Lewa strona działa prawidłowo.
Gdzie są klapy sterujące nawiewem ciepło/zimno, czy klapy sterujące są tam gdzie wentylator, czyli pomiędzy przednimi fotelami. Czy też klapy są w kokpicie.
Klapy sterujące ciepło /zimno są w mieszalniku. Nie wiem po co kolega wopor chce rozbierać deskę skoro tam nie ma żadnych czujników. Czujnik temperatury wnętrza jest jeden w lusterku , zintegrowany z czujnikiem wilgotności. Reszta pseudoustawiania temperatur dla stref jest programowa. Drugi czujnik temperatury parownika jest na parowniku w mieszalniku, trzeci czujnik temperatury zewnetrznej jest w lusterku ( czy on ci dobrze pokazuje na wyświetlaczu ? ) Czwarta temperatury wody jest pobierana z wtrysku po CANie. Spróbuj ustawić temperature pasażera na manualu na maxa i zrobić trasę jeśli nic nie będziesz grzebał przy temperaturach i ogrzewanie pasażera się straci to będzie to raczej oznaczać uszkodzenie od strony wody ( zapowietrza się układ , niedrożna nagrzewnica , itp...)
Dziękuje za odpowiedź, powiedz czy to nie raczej klapa się zawiesza, czy na strone pasażera i kierowcy są osobne parowniki, czy jest jeden parownik na dwie strefy.
Nie ważne czy jedziesz na automacie czy na manualu, nastawisz na np. 23 i czasem po paru czasem po kilku godzinach jazdy, lewy kanał idący z dołu gorący prawy zimny. Czujnika temperatury zewnętrznej pokazuje ok. Odkurzyłem też z kłębów kurzu czujnik z wentylatorkiem wewnątrz lusterka wewnętrznego, są tam dwie wtyczki jedna podłączona do wspomnianego czujników z wentylatorkiem, a druga trzy pinowa nigdzie nie podlączona.
Czy do klap nawiewu dostane się od góry auta czy od dołu.
dzięki genek 1000, za rysunk, zdemontowalem fotele i podłogę od strony auta są tylko klapy stref, klapy ciepło zimno są pod spodem w tej trumnie jak pisałeś.
Powiedz czy idzie to od spodu rozkręcić bez wyjmowania, tak żeby był dostęp do klap, bo wyjęcie pewnie wiąże się z spustem płynu z klimy. Sory za lamerskie pytania ale nie mam podnośnika żeby to dokładnie obejrzeć i wyjąć.
Odpowiedź dla kikos91, jaki termostat masz na myśli jeśli silnika to np jest ok bo jedna strona lewa ogrzewania przez cały czas działa prawidłowo, a prawa mrozi.