Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kuchnia AEG Competence E6100 z płytą cer. - zły pomiar temp.

09 Cze 2009 17:24 14963 1
  • Poziom 11  
    Mam sprzęt firmy AEG, model Competence E6100 1-M + płyta ceramiczna 61370 M-MN. (typ: 90 AFK 08 AC, PNC 940316686). Usterka polegała na tym, iż piekarnik po włączeniu nie dał się już wyłączyć. Przelutowałem oba moduły. Problem został rozwiązany. Natomiast teraz nie mogę dojść do ładu z temperaturą piekarnika. Włączenie zimnego pieca i ustawienie temp na np 200 st C. nie powoduje włączenia grzałek. Urządzenie włącza się ale same grzałki nie. Dopiero podniesienie temperatury do ok 280 st. C. powoduje włączenie grzałek. Wygląda jak by pomiar temp był zepsuty. Przejścia ścieżek sprawdzone. Czujnik NTC zmienia rezystancje w zakresie 500 do 1000 Ohm. Czy to są dobre parametry tego czujnika? Niestety nie mam na podmianę.

    Będę wdzięczny za pomoc.

    Pozdrawiam
    Lechu
  • Poziom 1  
    Mój zestaw to piekarnik AEG Competence E6100-1-A (PNC 940 316 687 TYP 90 AFK 08 AC, S-No 31678879) plus płyta ceramiczna 61370MF-an.
    Mam bardzo podobne problemy kuchnia jest cały czas włączona bo póżniej nie daje się uruchomić.Od czasu do czasu da się włączyć jakiś program grzałki pracują ale są problemy ze zmianą temperatury, ustawieniem czasu itd.
    Sprzęt ma około 7 lat jest niby made in Germany ale problemy z nim mam około 2 lat.(do tej pory nie były tak dokuczliwe).Serwisant zobaczył kuchnię, stwierdził po opisaniu objawów że trzeba wymienić moduł sterowania koszt około 4tys. zainkasował 120zł i poszedł.
    Wywaliłem piekarnik z zabudowy przelutowałem styki, ścieżki w płytkach sterowania ale na niewiele to pomogło.
    Płytki to jedna Sagem Prisma Top Comfort CIU 21817512-6 druga Sagem Quattro CIU 21817521-2.
    Może ktoś ma jakieś pomysły na reanimację piekarnika.Cały zestaw ma bardzo fajny design wykończenie w aluminium (nie inox), płyta w ramce i super to wygląda w nowoczesnej kuchni do tej pory.