Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo DTF-2950 chassis CP-850FX piszczy/nie uruchamia się

09 Cze 2009 19:05 5238 3
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie. Mój telewizor uległ awarii... Jako, że jestem początkującym w naprawach TV proszę o pomoc.

    Objawy: W trakcie oglądania TV obraz "pofalował się", a dźwięk uległ modulacji (brzmiało to tak jakby zwolnił i ucichł). Następnie zgasł obraz i zanikł dźwięk. Dioda na przednim panelu nie świeci się, TV nie uruchamia się. Po podłączeniu zasilania słychać pikanie - tak jak podczas jakiegoś odliczania, następnie słychać piski o różnej głośności i częstotliwości a następnie swąd.

    Wstępne badanie: Po zdjęciu obudowy i i podłączeniu zasilania WYDAJE mi się, że piszczy dławik/transformator (nie wiem jak ten element się nazywa) o oznaczeniu T801 (2094.0119C / TSM-4950A9), nie jestem pewien ponieważ nie wiem jak sprawdzić czy ów element jest sprawny - pomiar napięć (przy pomocy multimetru).

    Daewoo DTF-2950 chassis CP-850FX piszczy/nie uruchamia się Daewoo DTF-2950 chassis CP-850FX piszczy/nie uruchamia się Daewoo DTF-2950 chassis CP-850FX piszczy/nie uruchamia się

    Grzeją się także tranzystory ST2310DHI (dość szybko) i STR W7654


    Jak sprawdzić ten dławik, co mogło ulec uszkodzeniu?

    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam, dziki!
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    To jest transformator przetwornicy ale on bedzie dobry.
    Uszkodzenia szukaj na początku w przetwornicy a później w odchyleniu.
    Wylutuj tranzystor linii i w jego miejsce wlutuj zarówkę ( nie mam pewności czy odpali na żarówce ale jak zaśweci się dioda czuwania to uszkodzenie będziesz miał w odchyleniu poziomym; w tych TV często lecą trafopowielacze).
    Sprawdź czy zgodnie ze schematem masz napięcia na wyjściu z przetwornicy.
    Uszkodzony może być też sam STR.
    Powodzenia.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Te TV są ogólnie bardzo awaryjne.
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie! Dzięki pomocy grubasa (serdeczne dzięki) udało mi się zlokalizować co uległo uszkodzeniu...
    Na początku wymieniłem kilka elektrolitów dla pewności: C813 i C814 oraz sprawdziłem wszystkie diody po stronie pierwotnej przetwornicy.
    Wylutowałem ST2310DHI ( tranzystor końcowy odchylenia poziomego ), który bardzo się grzał, okazało się że uszkodzeniu uległo złącze C-E. Podstawiłem żarówkę 60W między kolektor a emiter, przetwornica ruszyła, dioda na przednim panelu zaświeciła się na zielono (brak reakcji na sterowanie za pomoca panelu bocznego a także pilota). Po podstawieniu nowego ST2310DHI diody wariowały (na przemian mrugały raz na zielono raz na czerwono). Wylutowałem trafopowielacz a następnie uruchomiłem odbiornik, reakcja diod jak podczas normalnego uruchomienia (reaguje na przełączanie kanałów pilotem oraz przejście w stan STAND-BY). Dla pewności "przyłapałem" powielacz i wylutowałem pion (TDA8358J) i sprawdziłem diody na kolektorze ST2310DHI dodatkowo. Reakcja taka sama jak powyżej. Odpiąłem zasilanie kineskopu i podłączyłem odbiornik do zasilania, dalej to samo.
    Uszkodzony trafopowielacz oraz tranzystor końcowy odchylenia poziomego. Nie wiem jeszcze co z TDA8358J - wymienię powielacz to będę wiedzieć czy TV śmiga :D

    Pozdrawiam, dziki!
  • Poziom 10  
    Witam, żadnych innych uszkodzeń nie stwierdziłem, po wymianie na nowe trafo wszystko jest w w porządku :]

    Pozdrawiam, dziki!