Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indesit BAAN 13. Zamrażalnik jest skuty lodem.

mgorol 09 Jun 2009 19:40 9969 9
  • #1
    mgorol
    Level 10  
    Posiadam lodówkę Indesit BAAN 13 i mam następujący problem. Po około miesiącu pracy zamrażlnik jest skuty lodem. U góry do tego stopnia że nie da się otworzyć górnej szuflady. Górna część lodówki działa (chyba) prawidłowo. Tylna ściana jest raz oszroniona po chwili się odmraża, więc chyba prawidłowo. Ale jeśli chodzi o dolną część ,czyli zamrażalnik to muszę raz na miesiąc wykonywać operację rozmrażania, gdyż lód poprostu otwiera mi dzwi do zamrażalnika i nie da się ich zamknąć. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2
    nares
    Home appliances specialist
    Sprawdź uszczelkę, czy dobrze przylega.
  • Helpful post
    #3
    grzegorzhel1
    Level 16  
    Witam sprawdz czy masz korek w otworze gdzie scieka woda w czasie odmrażania zamrażarki , pod dolną szufladą . Pozdrawiam .
  • #4
    mgorol
    Level 10  
    Wewnątrz lodówki nie mam zadnego korka. Podczas odmrażania nic nie wyciągam a woda ścieka mi normalnie i wylatuje wysuwanym kranikiem pod lodówką.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Jeśli chodzi o uszczelkę to nie ma jakiś wyraźnych widocznych gołym okiem odkształceń przerw czy czegoś wtym rodzaju więc "zakładam" że przylega dobrze
  • #5
    grzegorzhel1
    Level 16  
    Witam jak wyjmiesz dolną szufladę w zamrażaece tam jest otwór którym zlatuje woda do tego wysuwanego kranika i ten otwór powinien być normalnie zaślepiony białym korkiem tylko do rozmrażania się go wyjmuje jeżeli go nie masz to ci się dostaje ciepłe powietrze przez ten otwór i zamrażarka się szybko zaszrania , jeżeli go nie ma to zaślep otwór byle czym .
  • #6
    mgorol
    Level 10  
    Czyli generalnie nadmierne szronienie a w efekcie zlodowacenie jest efektem nieszczelności i dostawania się ciepłego powietrza do wnętrza zamrażalnika. Tak?
    Przynajmniej tak wywniskowałem z Waszych podpowiedzi. Wyciągnąłem uszczelkę wyczyściłem ją dokładnie, to samo zrobiłem z powierzchnią do której przylega. Zatkałem ten otwór na dole. No i teraz pozostaje czekać jaki będzie efekt.

    Dzięki za pomoc
  • #7
    JacaP30
    Level 16  
    Zobacz na jaki nr. jest nastawiony termostat i sprawdź temperaturę w chłodziarce i w zamrażarce.
  • #8
    mgorol
    Level 10  
    Mam potencjometr płynny tzn. Nie ma numerków tylko płynna regulacja.
    Przy ustawieniu MAX Zamrażalnik - 28,9 Lodówka 4,2 Przy MIN ( minimum tj troszkę więcej niż wyłączona)Zamrażalnik - 24 Lodówka 7,4 oczywiście w st Celciusza :)
  • #9
    nares
    Home appliances specialist
    mgorol wrote:

    Przy ustawieniu MAX Zamrażalnik - 28,9 Lodówka 4,2 Przy MIN ( minimum tj troszkę więcej niż wyłączona)Zamrażalnik - 24 Lodówka 7,4 oczywiście w st Celciusza :)

    Bardzo dobrze.
  • #10
    mgorol
    Level 10  
    Minął miesiąc i w zamrażalniku ani śladu lodu. Więc problem rozwiązany. Myślę że problemem była jednak uszczelka która nie dolegała tak jak należy Serdeczne dzięki wszystkim którzy się pochylili nad tematem