Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung R510 - uszkodzona matryca czy k. graficzna?

Robertoo 10 Jun 2009 09:12 4061 2
Eltrox Hurton
    Robertoo
    Level 2  
    Witam,

MAm Pacjenta: samsung R510 model NP-R510-FAA2IT

i jest problem z wyswietlaniem obrazu na matrycy
    popowiadam : na podłączonym zewn. monitorze obraz jest idelany

i Teraz nie wiem czy jest uszkodzona matryca, grafika, czy kabel łączący te dwa elementy

Objawy: na obrazi - niezaleznie od tego czy jest uruchomiony windows czy jesteśmy w biosie - pojawiają sie takie zdigitalizowane poziome paski , obraz wtedy leciutko drga paski pojawiaja sie na calej szerokości ekranu dowolnie losowo sa chwile kiedy obnraz jest ok a za sekunde zaczyna sie kaskada tych pasków poziomych a w skrajnych przypadkach na ekranie pojawiaja sie PIONOWE wielokoloerowe pasy drgajace cos na wzór obrazu testowego

aha, te poziome paski przypominaja troche jak np odtwarza sie na magnetowidzie czy z kamery stara juz wielokrotnie uzywana tasme/kasete

PS.laptop zostal zakupiony we włoszech i ma eurogewarancje natomiast w polsce samsung wcale nie chce tego sprzetu oprzyjac na serwis gwarancyjny :(

Może ktoś podpowie co mogło sie tu zepsuc?

pzdr.
    Robert
  • Eltrox Hurton
    Wujejk
    Level 12  
    Bez podstawiania części raczej ciężko będzie stwierdzić bo takie uszkodzenie może być spowodowane usterką każdego z tych trzech elementów. jedynie co możesz zrobić to sprawdzić dokładnie połączenia kabla svds. Jestem pewny że serwis z chęcią naprawi twój sprzęt ale za skromną opłatą (wynosząca pewnie znaczną cześć wartości sprzętu w przydatku matrycy może to być nawet więcej niż połowa wartości laptopa

Dodano po 15 [minuty]:

Po chwili zastanowienia mogę dodać że przez moje ręce przeszło niewiele laptopów, monitorów lcd całkiem sporo, mogę stwierdzić że na poziome pasy nigdy nie wymieniłem płyty głównej. Obstawiam raczej panel
    skaktus
    Level 37  
    Zacznij od sprawdzenia wtyków tasmy. Potem sprawdzaj poszczególne żyły taśmy. Dalej sprawdź matrycę i jej wtyki itp.

Jeśli lapa masz na gwarancji - oddaj do serwisu.