Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka na propan-butan. Długość przewodu - 3 metry.

ogień 12 Jun 2009 12:31 30729 7
    ogień
    Level 13  
    Witam. Mam kilka Pytań. Czy butla z gazem propan-butan może być oddalona od kuchenki o ponad 3m? Czy taki długi przewód nie będzie miał wpływu na poprawne działanie kuchenki? Jaki przewód (wąż)zastosować?
    kierbedz4
    Level 36  
    Nie ma wpływu na na pracę kuchenki tak długi przewód.Zwróć uwagę że powinieneś mieć łatwy i szybki dostęp do zaworu kuchenki w przypadku awarii.Zawór butli w godzinach nocnych podczas spoczynku domowników powinien gyć zakręcony.Dobrym przyłączem kuchenka - butla gazowa może być zakup odpowiedniej długości węża do spawania acetylenowego który posiada odpowiednie parametry techniczne do tego celu.Na końcówkach węża na reduktorze oraz kuchenki powinny być zamontowane odpowiednie obejmy.Butla powinna być zabudowana w miejscu przewiewnym gdyż gaz ten jest cięższy od powietrza i przy rozszczelniniu instalacji gazowej utrzymuje się przy podłodze.Jeżeli butlę z gazem zamierzasz zabudować w szafce powinieneś od tyłu w tylnej ściance nawiercić kilka większych otworów celem wentylacji.W pomieszczeniu gdzie stoi butla jak i w pobliżu kuchenki można zabudować czujniki gazu które zasygnalizują ulatnianie się gazu z instalacji lub brak zapalonego gazu na kuchni przy odkręconym kurku.
    ogień
    Level 13  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    mientuss
    Level 2  
    Witam ! Odświeżam temat, ponieważ chcę podpiąć kuchenkę do butli z gazem propan butan i pojawiły się wątpliwości.

Kuchnia jest na piętrze i chcę butle wyprowadzić na balkon. Aby postawić butlę tam gdzie chcę potrzebuję 6 metrów węża który już zresztą zakupiłem (standartowy pomarańczowy wąż do gazu P-B). W związku z tym pytanie czy nie będzie to zakłucać pracy kuchenki ani czy nie będzie powodowało jakiegoś niebezpieczeństwa?

W instrukcji pisze, że wąż powinien mieć do 2 metrów długości jeśli chcemy podłączyć kuchenkę do butli :/
    movzx
    Level 39  
    mientuss wrote:
    chcę butle wyprowadzić na balkon.
    A jak słoneczko będzie przygrzewało, deszcz padał, mróz chwyci?
    mientuss
    Level 2  
    Balkon jest dosyć mocno osłonięty, a wąż chce poprowadzić przy samej ścianie wzdłóż balkonu. Deszcz musiałby bardzo mocno zacinać żeby na niego lało, słońce też do ściany dochodzi tylko z samego rana. Widziałem już nie raz gdzie ludzie mieli butle wyprowadzoną na zewnątrz, z tym, że nie tak długi odcinek. U mnie na zewnątrz było by to ok. 2,5 m. Poza tym myślałem, żeby założyć na niego piankę, taką jak zakłada sie na miedziane rurki od CO aby ochronić wąż właśnie przed warunkami atmosferycznymi. To co najważniejsze: nad balkonem jest dach na wysokości ok 3 metrów wysokości od podłogi balkonu i ma około 2 m. szerokości. W związku z tym wąż nie będzie bardzo narażony na działanie słońca i deszczu. Obawiam się tylko czy 5 metrowy wąż nie osłabi mocy palników i czy nie powoduje jakiegoś niebezpieczeństwa. Pytam kogoś kto ma pojęcie w tym temacie bo ja jestem laikiem.
    User removed account
    Level 1