Witajcie! Dzisiaj zupełni niespodziewanie stałem się posiadaczem tego odbiornika. Jest on w drewnianej skrzynce, którą będzie trzeba odnowić bo jest brudna i zeszpecona przez ząb czasu. Brakuje także gałki potencjometru głośności oraz zmiany zakresów, a gałka zmiany częstotliwości jest. Jeśli ktoś na na sprzedanie takie gałki jestem chętny! Wyjąłem radio z obudowy i wyczyściłem z duużej warstwy kurzu. Stan niezwykle dobry! Zero rdzy na całym chassis! Szybka była dość brudna i dałem mamie do wyczyszczenia, jednak zdarzył się mały wypadek i trochę napisy się pozacierały... nikt nie wiedział że tak się stanie i na przyszłość - czym czyścić takie szybki? Jeśli ktoś ma taką szybke do sprzedania także jestem chętny. Ogólnie po podłączeniu to radio gra, złapałem nawet Program Pierwszy z Warszawy, jednak dźwięk jest mocno zniekształcony przez zakłócenia, ale to jest albo wina anteny którą wykonałem z kabla, albo po prostu zasyfione jest radio i ten kondensator pojemnościowy i to przez to. Najgorzej jest z potencjometrem - ani wte ani wewte czyli nie da się ani ściszyć ani podgłosić radia. I jakby tego było mało nie działa w nim wyłącznik i poprzedni właściciel przylutował druciki tak żeby radio działało.
Przedstawiłem Wam już historię radia, teraz czas na pytania.
1. Na przyszłość - czym czyścić szybki skali, tak aby nie zmyć napisów a wyczyścić szybkę?
2. Co mam zrobić z potencjometrem który nie reguluje głośności i nie wyłącza radia?
3. Chcę odnowić obudowę radia - czy lepiej najpierw pomalować brązową ramkę a później polakierować obudowę lakierem bezbarwnym czy na odwrót? Chodzi mi o to żeby miało to ręce i nogi i żebym znowu nie walnął gafy jak z tą szybką.
4. Co zrobić z zakłóceniami odbioru? Czy to wina braku uziemienia?
Na początek to tyle. Czekam na odpowiedzi. Bardzo proszę moderatorów o nieusuwanie tego tematu. Gdy rozwiążę wszystkie problemy z radiem napiszę że temat jest do zamknięcia.
Ps. Chętnie kupię gałki oraz szybkę do radia, jeśli ktoś ma proszę napisać na gg 7228749
Przedstawiłem Wam już historię radia, teraz czas na pytania.
1. Na przyszłość - czym czyścić szybki skali, tak aby nie zmyć napisów a wyczyścić szybkę?
2. Co mam zrobić z potencjometrem który nie reguluje głośności i nie wyłącza radia?
3. Chcę odnowić obudowę radia - czy lepiej najpierw pomalować brązową ramkę a później polakierować obudowę lakierem bezbarwnym czy na odwrót? Chodzi mi o to żeby miało to ręce i nogi i żebym znowu nie walnął gafy jak z tą szybką.
4. Co zrobić z zakłóceniami odbioru? Czy to wina braku uziemienia?
Na początek to tyle. Czekam na odpowiedzi. Bardzo proszę moderatorów o nieusuwanie tego tematu. Gdy rozwiążę wszystkie problemy z radiem napiszę że temat jest do zamknięcia.
Ps. Chętnie kupię gałki oraz szybkę do radia, jeśli ktoś ma proszę napisać na gg 7228749