Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

Maku 04 Sie 2009 23:08 438240 981
  • PCBway
  • #182
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Aż przestanie się zwiększać pojemność baterii, z regółu kilka cykli do 5
  • PCBway
  • #183
    staszek75
    Poziom 11  
    Witam znowu!
    Zastanawiam się czy teraz wogóle ruszać tą moja baterię,dzisiaj po 2 kalibrowaniu bateria wytrzymała 1h40min-myślę,że to nieżle:) Fakt,że po ok.50 min komputer przeszedł w stan wstrzymania,ale uruchomiłem go i jeszcze pochodził drugie 50 min na tych 4 procentach:) Myślę,że nic nie bedę kombinował i zostawie tak jak jest,ogniwa które kupiłem zostawię na czarną godzinę lub postaram sie z nich złożyć jeszcze jedną baterię(mam gdzieś jeszcze jedną baterię,ale nie wiem w jakim jest stanie-z tego co pamietam nie trzymała dłużej niż 10 sek,ale może elektronika bedzie dobra).Swoją drogą przydałoby sie jeszcze ze 20 min żeby spokojnie film ogladnąć-apetyt rośnie w miarę jedzenia:)....
    Wielkie dzięki jarob za pomoc:)
  • #184
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Skoro tak jest jak piszesz, to znaczy, że kalibracja nie jest dokończona.

    Po pierwsze do kalibracji należy wyłączyć hibernacje i oba poziomy alarmów, a także ustawić komputer zawsze włączony.
  • #185
    staszek75
    Poziom 11  
    Tak zrobiłem-wyłączyłem obydwa alarmy,hibernację,schemat zasilania ustawiony na zawsze włączony-z tym,że wstrzymywanie systemu-nigdy,wyłącz monitor-20min zasilacz,15 min bateria,wyłącz dyski twarde-nigdy.Jak bateria sie naładuje(strasznie długo to trwa-ok.3 godz) odłączam zasilacz i na baterii pracuję aż bateria padnie,potem podłączam zasilacz i ładuję baterię na włączonym komputerze i tak w kółko.Czy to poprawne działanie?
  • #186
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Poprawne, poza tym, że baterię ładuje się na wyłączonym lapku - będzie to krócej trwało.
  • #188
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    No cóż, wykonałem drugi adapter i co? I nic, działać działa tyle że nie chce mi sczytać niczego. Gdy jest podłączony do portu LPT oraz do zasilania, i teraz gdy włączam program SBW albo BE2W, oba zacinają się. Jak odłączę zasilanie programy startują, rozumiem że z takiego zachowania układ działa dobrze. (?) Mógłby ktoś chociaż trochę przybliżyć czas sczytywania oraz pinologię? Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
  • #189
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Zaraz, programy zacinają się na samym programatorze, czy z baterią?
    Jeżeli na samym programatorze, to masz jakiś błąd w połączeniach.
  • #190
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Bez baterii, więc muszę trochę pogrzebać.

    Edit:

    Już naprawiłem lecz i tak nie mogę sobie poradzić z podłączeniem.
  • #191
    katar83
    Poziom 25  
    Witam.
    W koncu udalo mi sie poskladac adapter philipsa dla ACCPlus i SBW i udalo mi sie zczytac czesc baterii. Niestety nie wszystkie.
    Baterie z kontrolerem z wbudowanym eepromem ps401 jakos nie koniecznie chca dzialac. W ogole nie SBW ani ACC ich nie wykrywa.
    Napewno sa mocno rozladowane i napiecia na ogniwach sa szczatkowe ale mimo wszystko chyba powinienem byc w stanie cokolwiek zczytac. Czy musze podlaczac jakies zewnetrzne zrodlo zasilania do samej baterii by ja 'wystartowac'?
    Jakiekolwiek sugestie mile widziane.
  • #192
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Nawet w FAQ do SBW jest napisane że jak bateria nie ma napięcia to trzeba podać "z zewnątrz" zasilanie 9V.
  • #193
    katar83
    Poziom 25  
    Chyba bylo juz zbyt pozno bym to wczoraj znalazl :) Brak odpowiedniej plytki sprawil ze trzy razy musialem skladac ten adapter :) W dodatku w schemacie ACC jest blad co jeszcze bardziej utrudnilo sprawe.

    PS
    Tez tak mialem ze programy mi sie przycinaly, mimo ze jestem w 100% pewny ze dobrze bylo podlaczone wszystko. Wszystko za sprawa pinu 15 na LPT. Pod odlaczeniu go normalnie dzialal. W moim przypadku po prostu przerobilem troche schemat.
  • #194
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    katar83 napisał:
    Witam.
    Napewno sa mocno rozladowane i napiecia na ogniwach sa szczatkowe ale mimo wszystko chyba powinienem byc w stanie cokolwiek zczytac. Czy musze podlaczac jakies zewnetrzne zrodlo zasilania do samej baterii by ja 'wystartowac'?
    Jakiekolwiek sugestie mile widziane.


    Jeżeli są mocno rozładowane, to elektronika baterii nie ma zasilania lub ma za niskie zasilanie by co kolwoek odczytać. Trzeba najpierw ogniwa podładować.

    Dodano po 2 [minuty]:

    polprzewodnikowy napisał:
    Bez baterii, więc muszę trochę pogrzebać.

    Edit:

    Już naprawiłem lecz i tak nie mogę sobie poradzić z podłączeniem.


    Daj zdjęcia płytki z obu stron, to może uda mi się coś podpowiedzieć.
  • #195
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Płytka adaptera:

    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

    Wiem że na płytce jest bałagan, ale dlatego że powstawała na bieżąco.
  • #196
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    chodziło mi o płytkę z baterii, bo rozumiem, że z jej podłączeniem masz problem.
  • #197
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Zaraz dam, ja myślałem że chcesz adaptera płytkę.

    Dodano po 17 [minuty]:

    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New
  • #198
    katar83
    Poziom 25  
    Rozebralem jedna z tych baterii i napiecia sa faktycznie bardzo niskie. Prawdopodbnie elektronika odciela je wskutek dlugiego rozladowania. Jak podlaczylem 9v z innej baterii na plus i minus to i tak zero komunikacji z elektronika. Podejrzewam ze trzeba byloby je podladowac. Jak podladowac te ogniwa? Z jakiejs ladowarki do okolo 4v?


    Edit :
    Tak swoja droga baterie z serii hstnn-ib01 resetuje sie z naprawde dobrymi rezultatami. Reset praktycznie robi z nich nowiutkie baterie. Z niecalej godziny przed resetem dziala teraz ponad 3.

    Czy rozklad pinow SDA i SCL moze sie roznic miedzy hstnn-ib01 i hstnn-db01? Obie baterie sa z tego samego laptopa.
  • #199
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    A czy na obu bateriach pisze że może być wykorzystywana jako zamiennik podanych? Jeśli tak to rozkład pinów jest ten sam ponieważ laptop komunikuje się właśnie magistralą I2C z baterią.
  • #200
    katar83
    Poziom 25  
    Tak baterie moga byc wykorzystywane zamiennie. Ogolnie problem polega na tym ze w chwili obecnej nie mam zadnej dzialacej DB01, tylko same IB01 i nie mam jak sprawdzic na 100% czySDA i SCL sa w tym samym miejscu.
    Te z serii IB01 sa na BQ2080 a te na DB01 na PS401 ktory jest widocznie bardzo awaryjny. Sprobuje jakos podladowac same ogniwa, jakkolwiek nie wiem jeszcze czym je podladowac :)
  • #201
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    polprzewodnikowy napisał:
    Zaraz dam, ja myślałem że chcesz adaptera płytkę.


    A druga strona płytki?

    Chciałbym Ci pomóc, ale z tej strony nie ma wszystkich ścieżek, zdjęcie jest małe i niewyraźne, więc jak mam znaleść, co jest, co?

    Dodano po 1 [minuty]:

    katar83 napisał:
    Sprobuje jakos podladowac same ogniwa, jakkolwiek nie wiem jeszcze czym je podladowac :)


    Użyj funkcji szukaj, już raz to opisywałem w tym temacie.
  • #202
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    W mojej baterii słabo widoczne są ścieżki, na zdjęciu ich nie widać ale jak chcesz to zdjęcie to dam.

    Dodano po 23 [minuty]:

    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New
  • #203
    katar83
    Poziom 25  
    Troche podsumowania z ostatnich godzin pracy nad tymi bateriami.
    Bateria z serii HSTNN-MB01 w zasadzie identycznie zbudowana jak db01 z wyjatkiem innych ogniw.

    Podladowalem wszystkie ogniwa do okolo 3.75v na pare i bateria zaczela dzialac. Ladowalem stara ladowarka do nokii. Zresetowalem pamiec, bateria wlasnie sie laduje, wyglada jak nowa, napiecia ok.
    W chwili obecnej laduje druga baterie. Nawet jej nie rozbieralem, zdjalem tylko naklejke i nawiercilem male otwory w plastikach tak by tylko sie dostac do plusa i minusa ogniw. Laduje pary odzielnie.
    Zastanawiam sie jakie musi byc napiecie na ogniwach by elektronika wystartowala. W poprzedniej bylo to ponad 8V na calosci. Ponizej nie chciala dzialac. W tej powoli dobija do 6v, a bylo ponizej 1v(w poprzedniej prawie zero na starcie)
    Z tego co kojarze przy takich napieciach nie powinny w ogole dzialac juz, a jednak ciagle dzialaja.
  • #204
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Czy już naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc?
  • #205
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Wybacz kolego, ale jakość Twoich zdjęć jest tak marna, że nie jestem w stanie zlokalizować pinologii.
  • #206
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Jutro zdobędę lepszy aparat, przynajmniej będę mógł zrobić dobre zdjęcie w trybie makro.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Jeszcze jedno, widziałeś podobną elektronikę w innych naprawionych bateriach? Jeszcze przypomnę że bardzo słabo widać ścieżki w tej baterii, są tak jakby pod folią.
  • #207
    katar83
    Poziom 25  
    Updejt.
    Bateria z calkowicie niedzialajacej trzyma juz 4 godziny.
    Jestem bardzo zadowolony. Dzieki za pomoc :) Poki co laduje ogniwa kolejnej. Powiadomie o rezultatach.
  • #208
    SaraniS
    Poziom 26  
    Witam
    Laptop Toshiba Satellite L40-14B; bateria - PA3615U-1BRM (6 ogniw - 3 pakiety po 2 równolegle; 10.8V 4000mAh).
    Ogniwa
    Code:

    SE US18650GR
    T 4E 116PJ19P

    około 4.5V na każdym pakiecie (bateria rozbierana w stanie naładowanym).
    W środku dwa układy BQ:
    Code:

    BQ 8030DBT
    78KG4 (G4 pisane w indeksie górnym)
    A4HL

    BQ 29330
    79KG4 (G4 pisane w indeksie górnym)
    D28R

    Brak czegokolwiek wyglądającego na eprom. Jest jeszcze jeden scalak, około 3x3mm, ale ma tylko 6 wyprowadzeń (nie spisałem bo zbyt mały jak na mój wzrok). Poza tym standard - 2 MOSFETy wykonawcze, sterowane pewnie z bezpiecznika termicznego (zalane razem), do tego - 2 czujniki temperatury na 2 najbliższych płytki ogniwach, no i drobnica elektroniczna SMD.

    To teraz może o tym, co mnie skłoniło do rozbiórki baterii.
    Laptop ma 1.5 roku, pracował głównie na sieciowym zasilaniu, bateryjnie od czasu do czasu - z tym, że od początku pilnowałem, żeby przed podłączeniem zasilacza rozładować baterię trochę "głębiej" (poniżej 80% a nawet poniżej 60%). Bateria po zakupie nie była "formowana".
    Ogółem od początku nie trzymała zbyt długo, maksymalnie chyba z 80 minut, a w miarę upływu czasu spadał ten czas pracy na baterii aż jakiś miesiąc temu było to z 20 minut a ostatnio już tylko 5-7 minut.
    Wg Battery Monitora obecnie bateria ma pełnej pojemności 13200mWh (1100mAh) podczas gdy jej pojemność fabryczna to 44000mWh (3666mAh).
    Podczas pracy na baterii pojemność spada z szybkością 10% na minute (ale płynnie, a nie skokami) aż dojdzie do 20-30% i wtedy pionowo spada do zera. Podobnie przebiega ładowanie - krzywa do jakichś 50% i pionowy skok do 100% (ogółem 20 minut).

    Na początek postanowiłem zresetować kontroler przez odlutowanie od niego ogniw i przylutowanie z powrotem. (Przy okazji zrobiłem 2 razy ładne iskrzące zwarcie :P ) Po włożeniu baterii z powrotem do laptopa pokazała się rozładowana. Włączyłem Win i Battery Monitor, i jak wcześniej - pełna pojemność 13200/ 1100, ładowanie do jakichś 50% i skok w górę do 100%. To odłączyłem zasilanie, spadek po te 10% na minutę i laptop się wyłącza. Ale - da się ponownie włączyć. Więc znow wystartowałem Win i Battery Monitor i czekam aż bateria padnie. Ciekawostka - tak wg Win jak i wg BM bieżąca pojemność baterii - 0, stan - krytyczny. Sama bateria dość mocno się rozgrzała (~50*C). Pracowała (w Win, włączone wifi, gg, opera) jakieś 20-25 minut. Gdy już padła na dobre, podłączam zasilanie i szok - LED ładowania zaświeca się na 2 sekundy i gaśnie. Włączam pod zasilaniem Win i BM - bateria zaczyna się ładować. I co ciekawe, tym razem ładowała się ponad godzinę, płynna linia aż do 99% po czym dłuuugie oczekiwanie na ten ostatni procent.
    Od zera do 99% ładowała się 58 minut, a ostatni procent - 45 minut.
    Teraz się waham: dać jej "odpocząć", czy dalej próbować formować?
    Co radzicie?
  • #209
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Możesz spróbować. To nie zaszkodzi. Mógłbyś jeszcze zmierzyć napięcia na poszczególnych sekcjach ogniw po naładowaniu i zaraz po rozładowaniu. To dało by obraz w jakim stanie są ogniwa.

    Dodano po 2 [minuty]:

    polprzewodnikowy napisał:
    Jeszcze jedno, widziałeś podobną elektronikę w innych naprawionych bateriach? Jeszcze przypomnę że bardzo słabo widać ścieżki w tej baterii, są tak jakby pod folią.


    Jeśli chodzi o elektronikę na tych scalakach, to widzoałem. Ten sposób pokrywania laminatu warstwą ochronną też widziałem. Jak zdjęcie jest dobrej jakości, to można sporo zobaczyć.

    Naomiast dokładnie takiej elektroniki nie miałem - gniazda wyjściowe były inne.
  • #210
    Kitman
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam problem z dwiema bateriami:

    Pierwsza jest do dell'a D600 model: 3R305, 11,1V, 4320mAh, 48WH.
    W środku ma bq29310pw i bq8011dbt no i s24c01b
    Bateria nie widziana przez kompa (inne widzi) na baterii diody 1,3,5, i w laptopie 4 czerwone i jeden zielony błysk. Ogniwa sprwne.
    Wgrałem zamieszczone wcześniej w tych tematach zresetowane wsady ale jest jeszcze gorzej bo sie nawet diody na baterii nie palą.

    Druga jest z Toshiby Satelite SA50-109, oto dane: Li-ION; model no. PA3356U-2BRS AS054; 10,8V; 4700mAh; 6 ogniw; Eprom= 24c046; żadnego innego chipa nie znalazłem.
    Poniżej zamieszczam zczytane wsady z wielką prośbą o reset czy też naprawę.
    Pozdrawiam :)
    Wsad dell: https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=329618