Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

AndrzejR 31 Oct 2009 16:08 467859 2342
Texa Poland
    devil-80
    Level 10  
    ktoś może ma pojecie co jest przyczyna,ze moja bateria laduje sie do 30% i nie chce iść dalej pomimo,że jest napisane ładowanie?
    dell inspiron 1720
    bateria to DELL DY 3757
    manufacture: DP-LGC52
  • Texa Poland
    bubas0456
    Level 11  
    Posiadam baterie do Compaq Evo N610 (chiński zamiennik) 14,8V,4400mAh.Problem polega na tym,że po wymianie dwóch ogniw laptop wogóle jej nie widzi.Mam interfejs zrobiony wg.schematu z elektrody na układzie sn74ls05.Problem lezy w tym,że nie wiem który to sterownik,a która to pamięć.Przeszukałem forumi nic nie znalazłem.Na zdjęciach są pokazane układy:LM393,FR5305,1125SL3 i U1-brak oznaczeń. Płytka jest dwupoziomowa.Proszę o podpowidż czym to zczytać,które to sterownik i pamięć?
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw NewŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw NewŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New
    szupi
    Level 11  
    witam!
    mam pytanie odnosnie baterii w notebooku fujitsu siemens computers lifebook s7020d. mam go od około roku z tym ze nie kupiłem jako nowy. na początku bateria trzymała ponad 2,30min, niedawno czas pracy na bateii sie skrócił do jakichś 1,40 min(pomiary w podobnych warunkach - oglądanie filmu, ekran na 1/2 jasności). program right mark CPU clock utility pokazuje designed capacity 51840 mWh a fully chrged capacity na 27853mWh, gdy wcześniej wartość ta wynosiła około 35000 mWh. nie miałem z tą baterią nigdy problemów. moje pytanie : skąd mógł wziąć sie taki nagły spadek wartości fully charged capacity i czy mozna go jakoś zwiększyć??
    pozdrawiam.
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    devil-80 wrote:
    ktoś może ma pojecie co jest przyczyna,ze moja bateria laduje sie do 30% i nie chce iść dalej pomimo,że jest napisane ładowanie?
    dell inspiron 1720
    bateria to DELL DY 3757
    manufacture: DP-LGC52

Jedna z przyczyn, to zbyt wysoka temperatura ogniw podczas ładowania. Druga, to zbyt duże różnice napięć na poszczególnych sekcjach baterii.

Tak czy siak ogniwa do wymiany.

Dodano po 11 [minuty]:

bubas0456 wrote:
    Posiadam baterie do Compaq Evo N610 (chiński zamiennik) 14,8V,4400mAh.Problem polega na tym,że po wymianie dwóch ogniw laptop wogóle jej nie widzi.Mam interfejs zrobiony wg.schematu z elektrody na układzie sn74ls05.Problem lezy w tym,że nie wiem który to sterownik,a która to pamięć.Przeszukałem forumi nic nie znalazłem.Na zdjęciach są pokazane układy:LM393,FR5305,1125SL3 i U1-brak oznaczeń. Płytka jest dwupoziomowa.Proszę o podpowidż czym to zczytać,które to sterownik i pamięć?

Twój sterownik to ten U1 i jest to coś z serii M3751x, a pamięć jest najprawdopodobniej na trzecim zdjęciu, koło bezpiecznika białego, rurkowego. Nie widać dokładnie oznaczeń, ale pewnie to to co odczytałeś jako 1125SL3 i nie dopisałeś kolejnych dwóch cyfr oznaczenia. Jest to pewnie SL394.

Dodano po 2 [minuty]:

szupi wrote:
    witam!
    mam pytanie odnosnie baterii w notebooku fujitsu siemens computers lifebook s7020d. mam go od około roku z tym ze nie kupiłem jako nowy. na początku bateria trzymała ponad 2,30min, niedawno czas pracy na bateii sie skrócił do jakichś 1,40 min(pomiary w podobnych warunkach - oglądanie filmu, ekran na 1/2 jasności). program right mark CPU clock utility pokazuje designed capacity 51840 mWh a fully chrged capacity na 27853mWh, gdy wcześniej wartość ta wynosiła około 35000 mWh. nie miałem z tą baterią nigdy problemów. moje pytanie : skąd mógł wziąć sie taki nagły spadek wartości fully charged capacity i czy mozna go jakoś zwiększyć??
    pozdrawiam.

Ogniwa się starzeją. Być może wystarczy przeprowadzić kalibrację baterii.
    Jeśli to nie pomoże, to trzeba wymienić ogniwa i zresetować elektronikę.
  • Texa Poland
    ed25
    Level 10  
    Edytowałem mój wsad w SBW, już wiem że to co zczytałem pony prog-em to wsad mojej bateri.
    Jeszcze raz proszę o reset. Do poprawki cykle ładowania i pojemność na 4700.
    Pozdrawiam
    jarob
    bubas0456 wrote:
    Pd tym bezpiecznikiem to Q5 o oznaczeniu 1125 5L3,a nie jak pomyłkowo napisałem Sl3.Patrzyłem na http://www.elenota.pl/search.php?szuk=1125&man=--wszyscy--&ile=50&start=0,ale nie jestem pewien która to,pozatym ktoś już chyba w niej grzebał bo z jednej strony ma nogi zlutowane,może ktoś wie jak to ryszyć?

No to jest to tranzystor, a Twój sterownik nie posiada zewnętrznej pamięci. Wszystko jest w wewntrznym fleszu. Jeśli sterownik M37512, to może być problem. Sam z jedną taką walczę. Jak na rzie bez pozytywnego skutku.

Dodano po 12 [minuty]:

ed25 wrote:
    Edytowałem mój wsad w SBW, już wiem że to co zczytałem pony prog-em to wsad mojej bateri.
    Jeszcze raz proszę o reset. Do poprawki cykle ładowania i pojemność na 4700.
    Pozdrawiam

Oto Twój wsad:
    bubas0456
    Level 11  
    Dziekuje jarob za odpowiedż.Będę śledził forum,moze jak coś będziesz wiedział to na pw
    jarob
    A że się tak jeszcze spytam wyrównałeś napięcia na sekcjach po wymianie tych dwóch ogniw?
    ed25
    Level 10  
    Bardzo dziękuję koledze 'jarob" za reset wsadu.
    Trza to wszystko poskładać, zobaczymy jakie będą efekty.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
    bubas0456
    Level 11  
    Tak równałem,ale być może zła kolejność odłączania ogniw stąd ta blokada elektroniki
    devil-80
    Level 10  
    Dzięki jarob.
    Myslalem,ze to zasilacz co bylo by lepsze dla mnie bo moglbym kupic go nowego a niestety zregenerowac ogniw to chyba nie dam rady:( wiec jezeli ktos bylby w stanie to zrobic to poproszę INFO na PW.-bo rozumiem,ze rozumie sie przez to rozebranie bateri,wymiane ogniw,zaprogramowanie itp czyli niestety bez sprzetu i zdolnosci nie dam rady.
    szupi
    Level 11  
    jarob wrote:

szupi wrote:
    witam!
    pozdrawiam.

Ogniwa się starzeją. Być może wystarczy przeprowadzić kalibrację baterii.
    Jeśli to nie pomoże, to trzeba wymienić ogniwa i zresetować elektronikę.

jeśli kalibracja to np. dwukrotne maksymalne rozładowanie i później naładowanie do pełna baterii, to to robiłem i nie przyniosło efektu.

dodam że jeśli ładujęna wyłączonym komputerze to fully charged capacity zmienia sie na 51840mWh czyli wynosi tyle co designed capacity, ale bateria dalej trzyma tylko 1h40 min.

czy rozumiem dobrze ze aby zresetować elektronike musze programować jakiś układ wewnątrz baterii.
    jarob
    Dobrze rozumiesz.
    Tylko w Twoim przypadku najpierw trzeba wymienić ogniwa.
    kknd
    Level 11  
    Witam, posiadam starą baterię z laptopa Acer 1640

Oryginalnie są 4 ogniwa SF US18650 LI-ION 2000mAh 14.8V (czyli 3.7V na ogniwo)

Mam pytanie czy muszę koniecznie ingerować w elektronikę jeśli wymieniam ogniwa na ogniwa o "ciut" większej pojemności tj. Li-Ion 18650 2600mAh 3,7V

co w przypadku wymiany ogniw na ogniwa o oryginalnej pojemności (2000mAh)

na płytce znajduja się uklady
    BQ80201DBT
    BQ29312PW
    misiozol
    Level 32  
    Takie male pytanko do kolegow czy nie ma ktos zbednej elektroniki z baterii od laptopow bazujacej na BQ2040,BQ2060 albo BQ2083 najlepiej sprawna ,czasami moze byc gdzies zakopana w szufladzie ,chetnie odkupie ,im mniejsza rozmiarowo cala elektronika tym lepiej w razie jakby ,prosze o kontakt
    BluePower
    Level 10  
    Oto moja bateria:

Po odłączeniu zasilania komputer od razu przystępuje do zrzucania pamięci i hibernuje się. Niezależnie, czy WinXP, czy Win7 :)

Bez wymiany ogniw się nie obejdzie?
    Bez rozbierania jej nie da się pobrać/zapisać wsadu z EEPROM?

Zabawę z elektroniką dopiero zaczynam. Obecnie jestem całkowicie zielony, ale chętnie się zanurzę w tej dziedzinie wiedzy :) Tym bardziej z mocnymi podstawami programowania po 4 latach studiów Informatycznych na Politechnice Krakowskiej ;]
    jarob
    To przeprowadź kalibrację baterii - kilka cykli i potem zamieść jeszcze raz raport z baterryMona.

Ale najprawdopodobniej bez wymiany ogniw się nie obejdzie, więc musisz sobie poczytać wszystkie trzy tematy o regeneracji ogniw. Zaczynając od tego z dopiskiem OLD
    keysej
    Level 11  
    witam. czy jest ktoś z warszawy kto by mi przeprogramował eprom w mojej baterii ( za jakas nie wielka oplata/ 4 pakiem piwa?:P ) moja bateria to od lapka lenovo t61p model 6459CTO jako ze jestem kompletnie zielony (jak moje ogniwa) to podam co tam jest napisane na kosciach wewnatrz:
    bq 802C1DBT 81K AAOJ2 ; bq 29312PW 7AK A A8KF ; DALE R01F
    oraz na samej plytce drukowanej:
    LIP6179
    oraz ogniwa to (zielone 6 szt):
    SE US18650GR
    T 8A123QB17C
    i od razu pytanie czy da sie np wymienić np ogniwka na takie o duzo wyzszej pojemnosci ( ta sama wielkość?) prosze o kontakt na gg 6709910- myślę, że ktoś mógłby mi pomóc- skoro tylu sie zna na tym..

a co do parametrow akumulator wcale nie dziala- po odlaczeniu zasilacza natychmiast sie laptop wylacza, dida normalnie zeilona lub zolta miga na zolto, system pokazuje ze bateria uszkodzona i nie laduje, ( zero pojemnosci) a bateria ma raptem 60 cykli ladowania prze 1,5 roku dzialal ale mi sie zachcialo perform reset baterry z oprogramowania lenovo ( winxp) i tak po kazdym mi spadala pojemnosc o jakies 50% az sie po kilku nagle zrobilo 0%
    ogniwa ( parami) maja po 2 miechach nie ladowania 3,94-3,93V i opor (parami) okolo 48 kOhma (kazda para identyko)
    ( może ktoś wie czemu mi przestały świecić 3 diody w t61p?? tak swoja droga-a wszystkie urządzenia działąją?)

( w sys info podawalo ze org producentem baterii byl sony a bateria do lenovo t61p 10.8 V 5,2 Ah 6 cell)
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

https://obrazki.elektroda.pl/93_1257466163.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/62_1257466163.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/90_1257466163.jpg
    misiozol
    Level 32  
    Heh z przykroscia musze napisac ze juz ktorys raz z kolei zawiodlem sie na ogniwach firmy ULTRAFIRE otoz po 5 do 10 cykli ich pojemnosc spada o 70% z np. oczekiwanych 3200mAh robi sie 900mAh, 5 cylkli kalibracji, nastepne 5 normalne i odczyt ,czy ktos ma podobne przypadki z ogniwami tej firmy ?
    jarob
    Nie używałem jeszcze ogniw tej firmy. Przeważnie jak klientowi zależało na niskiej cenie kupowałem ogniwa z nowych uszkodzonych mechanicznie baterii. Nie było z nimi takich problemów. Niektóre chodzą już półtora roku.
    gregorius-up4
    Level 13  
    Witam mam pytanko iprośbę do kolegi jarob ale może koledzy mi pomogą jak będą wiedzieli co zrobić.
    Kilka stron temu prosiłem o pomoc w resecie pamięci 24c02n w baterii Asus.
    Wszystko się powiodło ale pracowałem na starych ogniwach - lap trzymał 1h20min.
    Zachciało mi się wymienić ogniwa na świeże i najpewniej zablokowałem pamięć ( chociaż podpięłem wszystkie ogniwa poprawnie)
    Bateria nie jest ładowana - miernik nie pokazuje ładowanie chociaż dioda ład w lapie świeci.
    Po odłączeniu zasilania lap momentalnie gaśnie.

Koledzy co robić ????
    Czy da się odblokować ten układ i jak.
    Proszę o pomoc.

P.S. Bezpieczniki w baterii całe
    Czy może pomóc powtórne skasowanie i zapisanie epromu
    misiozol
    Level 32  
    gregorius-up4

czy na wylaczonym lapku bateria sie laduje zapala sie swiatelko od ladowania? laptop widzi ta baterie?

keysej

zrobic sie wszystko da tylko masz zintegrowany flasz i moze byc ciezko jak jest zaplombowany ,mozesz samemu sprobowac zrobic interface na 7405 i sprobowac za pomoca SBWorkshop albo BEWorks ale trzeba licencje wykupic
    keysej
    Level 11  
    sluchaj- co oznacza zintegrowany? i czemu mialby byc zaplombowany? ( sugerujesz ze mojego akumulatora nie da sie przeflashowac?) jako ze nie znam sie na tym ( jestem bardziej mechanikiem elektrykiem/studentem) wiec szukam kogos kto by mi to zrobil, na zdjeciach srednio to widac ale plytka ma wyprowadzenia oznaczone TPxx od 1 chyba do 20. czy ktoś zna kogoś kto flashował baterie z tych w miare swierzych lapów lenovo?
    marianwsp
    Level 10  
    Mama taki to problem z bateria FRU 92P1141 10,8 5,2 AH LAPTOPIE LENOVO R61i
    mianowicie bateria trzymala w nim kolo 15 min wiec rozebralem ja alby sprzwdzic ogniwa. Podczas rozbierania zerwal sie kabelek - polutowalem ale dioda bateri miga na pomaranczowo i pokazuje 100% naladowania jak zabiore AC to lapcio gasnie ,posprawdzalem baterie i na wyjsciu nie ma zadnych wartosci wszystko 0Volta ,macie moze koledzy jakies sugestie bo zawsze taka bateria to jak ups
    misiozol
    Level 32  
    keysej poczytaj 3 ostatnie strony masz podobna sytuacje jak uzytkownik ed25 twoja bateria dziala na indentycznej zasadzie i masz uklad 80201DBT a nie tak jak napisales 802C1DBT jest to klon ktoregos z BQ208X lub BQ20zX0

marianwsp

sprawdz bezpiecznik moze sie spalil jak niechcacy ktores z ogniw ci sie odlaczylo lub odlutowales w je w nie wlasciwej kolejnosci moglo przepalic bezpiecznik
    jarob
    gregorius-up4 wrote:
    Witam mam pytanko iprośbę do kolegi jarob ale może koledzy mi pomogą jak będą wiedzieli co zrobić.
    Kilka stron temu prosiłem o pomoc w resecie pamięci 24c02n w baterii Asus.
    Wszystko się powiodło ale pracowałem na starych ogniwach - lap trzymał 1h20min.
    Zachciało mi się wymienić ogniwa na świeże i najpewniej zablokowałem pamięć ( chociaż podpięłem wszystkie ogniwa poprawnie)
    Bateria nie jest ładowana - miernik nie pokazuje ładowanie chociaż dioda ład w lapie świeci.
    Po odłączeniu zasilania lap momentalnie gaśnie.

Koledzy co robić ????
    Czy da się odblokować ten układ i jak.
    Proszę o pomoc.

P.S. Bezpieczniki w baterii całe
    Czy może pomóc powtórne skasowanie i zapisanie epromu

Czy wyrównałeś napięcia na ogniwach przed połączeniem ich w pakiet i podłączeniem do elektroniki?
    Jeżeli nie, to zrób to. Jeśli to nie pomoże, to możesz spróbować jeszcze raz wgrać zresetowany wsad do pamięci.