Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

AndrzejR 08 Jan 2010 19:07 467802 2342
Texa Poland
    MAC'KI
    Level 11  
    misiozol wrote:
    wersjami demo nic nie zrobisz poza odczytem

Wielkie dzięki za odpowiedź - teraz przynajmniej wiem, co jest nie tak! Nie istnieje żaden darmowy program, który umożliwiał by taką operację?
  • Texa Poland
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ...zgadzam się z przedmówcą. Nie obędzie się też bez wylutowania eepromu i podłączenia go do interfejsu przewodami.

Do tej pamięci można jeszcze zastosować program Case, ale z tego co się oriętuję, wersja demo też ma zablokowany zapis do kości.
    evender
    Level 1  
    Witam.
    Mam następujący problem.
    Mianowicie tydzień temu bateria w laptopie trzymała względnie jeszcze tj okolo godziny do 1,5 h, laptopa mam przeszło 2 lata, a teraz baria po 1 nie ładuje się do końca(55%), tj po celowym odłączeniu zasilacza po to by ją rozładować jej pojemność znów spadła, i naładowała się do 34% ;/
    Spisane z baterii:
    Battery Pack : 3s4000-s1s3-04
    Rating: 11,1 Vdc-4000 mAh
    Laptop: Amilo Pi2515

Kod z Everesta ( w Battery Mon jest to samo):
    Quote:
    Pole Wartość
    Właściwości opcji zasilania
    Bieżące źródło zasilania Prąd sieciowy
    Stan baterii 34 % (Ładowanie)
    Pełny okres życia baterii Nieznane
    Pozostały okres życia baterii Nieznane

Battery Properties
    Nazwa urządzenia L53II
    Producent FSC
    Unique ID 00001FSCL53II
    Battery Type Rechargeable Li-Ion
    Designed Capacity 49016 mWh
    Fully Charged Capacity 14362 mWh
    Current Capacity 4877 mWh (34 %)
    Wartość napięcia 12247 mV
    Wear Level 70 %
    Power State Prąd sieciowy, Ładowanie

Proszę o pomoc co z tym zrobić, czy może wystarczy reset baterii? czy co innego?
    Jeżeli sam reset proszę o kontakt na prv, bądź gg, ew o dobrz e opisanego posta.

Pozdrawiam,
    Michał
    MAC'KI
    Level 11  
    jarob wrote:
    ...zgadzam się z przedmówcą. Nie obędzie się też bez wylutowania eepromu i podłączenia go do interfejsu przewodami.

Do tej pamięci można jeszcze zastosować program Case, ale z tego co się oriętuję, wersja demo też ma zablokowany zapis do kości.

Do pełni szczęścia brakowało mi tylko jeszcze informacji, czy przy wylutowywaniu eeproma trzeba odłączyć ogniwa (miałem wrażenie, że raczej nie powinno się tego robić). Zaryzykowałem odlutowanie pod napięciem i zaniosłem eeproma do znajomego, który ma pełnego Case'a. Wgrał wsad który kiedyś zamieściłeś (Dobra robota!), a ja jakimś cudem wlutowałem układ z powrotem transformatorówką. I co najdziwniejsze, wygląda, że wszystko działa jak powinno. Bateria długo się ładuje, licznik ładowań 0, i pojemność wskazywana 10x większa, niż przed operacją. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Na przyszłość zapytam, czy faktycznie eeprom trzeba wylutowywać "pod napięciem", czy można odłączyć ogniwa?
    misiozol
    Level 32  
    MAC'KI

miales naprawde duzo szczescia ze udalo ci sie wylutowac pod napieciem i wlutowac transformatorowka i nie uszkodzic baterii ani nie zrobic zwarcia
    kubakuba77
    Level 19  
    Witam, mam baterie Toshiby PA3450U-1BRS - układy w środku to bq29312PW i bq80201DBT plus na odwrocie 64k 29400 , bateria ładuje się kilka sekund i pokazuje zakończenie ładowania... trzyma ok 50min ale niestety nie pokazuje wartości w opcjach zasilania w panelu sterowania oraz laptop zalicza zwiechy przy uruchamianiu systemu z włożoną baterią . Jest może jakiś sposób na reset tej baterii ? Każde z 4 ogniw w obecnym stanie 3,96v Znalazłem kilka postów dotyczących bq29312PW ale niestety nic podobnego..
    dzięki wielkie z góry za info.
  • Texa Poland
    misiozol
    Level 32  
    kubakuba77

ciebie interesuje BQ80201 ktory jest odpowiednikiem bq2084 zintegrowany flash memory reset przy pomocy SBW albo BEW i trzeba byc dobrej mysli ze pamiec nie jest zahaslowana , cos tam sie dzieje niedobrego ogolnie z ta bateria bo nawet jesli bateria jest zuzyta i liczniki sa przekroczone to nie powinno sie tak dziac jak opisujesz mozesz miec jakies zwarcie w baterii, podobna sytuacja byla na 30 stronie tego tematu
    szczepan127
    Level 11  
    Witam,
    przymierzam się do wymiany ogniw i resetu wsadu pamięci 80AF w baterii od IBM T23 (02K7026) - 10.8V 4000mAh. Metodą porównania plików z poprzednich postów udało mi się ustalić które komórki pamięci odpowiadają za liczbę cykli ładowania, pojemność baterii oraz datę. Teraz moja prośba do was (głównie do kolegi Jarob, który dobrze się w tym orientuje), za co odpowiadają komórki w pamięci: 22d, 22e, 22f, 3bc oraz 3bd, bo one są zmienione po resecie oprócz wymienionych wyżej parametrów.

Pozdrawiam
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    szczepan127 wrote:
    Witam,
    przymierzam się do wymiany ogniw i resetu wsadu pamięci 80AF w baterii od IBM T23 (02K7026) - 10.8V 4000mAh. Metodą porównania plików z poprzednich postów udało mi się ustalić które komórki pamięci odpowiadają za liczbę cykli ładowania, pojemność baterii oraz datę. Teraz moja prośba do was (głównie do kolegi Jarob, który dobrze się w tym orientuje), za co odpowiadają komórki w pamięci: 22d, 22e, 22f, 3bc oraz 3bd, bo one są zmienione po resecie oprócz wymienionych wyżej parametrów.

Pozdrawiam

Jak byś się dobrze przyjrzał, to zauważyłbyś, że ten wsad składa się z dwóch części. Połowa wsadu to wartości potrzebne do pracy elektroniki. Natomiast druga jego część, to w zasadzie odbice lustrzane pierwszej jego części. Nie wiem dokładnie dlaczego tak to jest zrobione. Być może w celu sprawdzenia i zabezpieczenia przed niepowołanym grzebaczem we wsadzie. Wartości te liczymy w taki sposób - od ffff odejmujemy, to co jest w w polach z pierwszej części i wpisujemy w drugą część.
    szczepan127
    Level 11  
    Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź - rzeczywiście jest tak jak napisałeś, nie zauważyłem tego wcześniej.
    E8600
    Level 40  
    Witam,
    Bateria z zabytkowego HP NC6000 po podstawieniu sprawnych naładowanych ogniw nie chce się ładować ale jest wykrywana w systemie.
    Zbiłem napięcie halogenem samochodowym z 16,3 V do 15,2 V bo myślałem, że tu problem ale dalej to samo.
    Więc sprawdzenie bezpiecznika, który pominąłem gdyż na wyjściu baterii jest napięcie.
    Ewidentnie w nim jest problem gdyż zachowuje się jak dioda spadek napięcia 0,7 na pomiarze diody natomiast na pomiarze rezystancji 0 na wszystkich nóżkach.
    Teraz pytanie, które nóżki zewrzeć a który to grzałka?
    Krzysztof Borowa
    Level 1  
    Witam posiadam Macbooka Air Model A1466 od pewnego momentu nie mam ładowania Baterii macbook działa na zasilaczu jaki powód tej usterki i co mogło nawalić
    adam_sil
    Level 20  
    Witam
    Mam baterię po wymianie ogniw z laptopa Acer 5749Z, model AS10D51. Kontroler widzi część tej baterii tylko, dlatego ikona baterii jest przekreślona z komunikatem "Rozważ wymianę baterii, dostępne 100%, trwa ładowanie". Mam wyłączoną hibernację i bez zasilacza wytrzymuje 2,5h. Niestety nie da się tak pracować na laptopie jeśli przez większość czasu pokazuje mi 1%, bo nie wiem kiedy padnie. Czy jest szansa zresetować w tej baterii kontroler ? (Maxim MAX 1707)

Pozdrawiam

adam_sil
    Level 20  
    Witam ponownie
    Więc zdobyłem elektronikę baterii do tego modelu, zachowuje się podobnie jak oryginalna ale teraz siedzi tu układ BQ8055. Czy w tym układzie możliwy jest reset ?
    adam_sil
    Level 20  
    Faktycznie jest, a czy ktoś z osób tutaj na forum mógłby wykonać dla mnie taki reset ?
    misiozol
    Level 32  
    A jak oczekujesz ze to wykona ? masz zgrany wsad pamieci ?
    adam_sil
    Level 20  
    Z braku wolnego czasu myślałem o formie wysyłkowej raczej albo mógłbym podjechać jeśli było by blisko, ale dobra znajdę jakąś chwilę i ogarnę to.

Pozdrawiam
    pawela122
    Level 11  
    Bateria w moim hp probook 450g1 padła.Wymieniłem ogniwa ale nic to nie dało.Czy ktoś się podejmie przeprogramowania???
    ziutus
    Level 15  
    po analizie eepromów i postów w tym wątku postanowiłem sam zresetować ten wsad ,proszę o analizę i pokazanie ewentualnych błędów,
    dane ogniw do resetu to:
    napięcie znamionowe 3.6V
    pojemność 2700mAh
    bateria 10,8V
    haftar
    Level 10  
    Kto zresetuje oczywiście odpłatnie baterię po wymianie ogniw z DELL D630?
    m_t_b
    Level 2  
    misiozol wrote:
    Prosze bardzo, jak nie pomoze to moze byc jeszcze zablokowana wtedy pogrzebiemy glebiej .

Dzięki serdeczne. Wkleiłem wsad trochę na pałę, bo nie sądziłem, że ktokolwiek zareaguje, a tu taka miła niespodzianka. Niestety jednak bateria w komputerze nadal się nie ładuje a battery Info pokazuje 0 pojemności. Nie wiem czy dobrze wszytko robię. Trochę bezmyślnie wymieniłem ogniwa nie zachowując żadnej kolejności ani nic z tych rzeczy. Nie wiem czy się coś zblokowało głębiej. EEporom 24c01 wylutowuje i odczytuje i zapisuje programatorem ch341. Czy jest szansa, że coś jeszcze da się zrobić. Generalnie komputer to taki tablet z Xp do diagnostyki samochodu. Bateria nie do dostania. Znalazłem jedną w stanach na ebayu ale nie wyślą. Jeśli możesz mnie jeszcze jakoś pokierować to zamieniam się w słuch ;) Dzięki