Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

Maku 25 Sie 2009 14:21 430407 972
  • #271 25 Sie 2009 14:21
    przemok90
    Poziom 11  

    Czy moze mi ktos powiedziec jak zczytac a pozniej zresetowac baterie w lapku Amilo M7300. Bateria wytrzymuje ok 15 min a to chyba nie jest normalne. Poprosilbym o proste How to. (jaki program itp.) jestem poczatkujacy.

  • #273 25 Sie 2009 15:00
    wuja111
    Poziom 10  

    ja rozebralem baterie wylutowalem pamięć i zczytalem za pomocą programatora Xprog

  • #274 25 Sie 2009 20:33
    SmadA
    Poziom 2  

    Kolego puncio1 przysłałeś przerobiony wsad do mojej baterii za który na razie dziękuje , jak pomoże to prześlę kilka punktów , ale jest jeden problem nie mogę zapisać tego do układu. W czasie weryfikacji program informuje że BŁĄD WERYFIKACJI PRZY ADRESIE 0010H . Czy miałeś możliwość przetestowania nowego wsadu na podobnym układzie czy to przyjmie. Jeżeli wiesz co można z tym zrobić czekam na informację.

  • #275 25 Sie 2009 22:14
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Błąd weryfikacji podczas zapisu nie oznacza błędów we wsadzie, tylko różnicę między tym co program chce zapisać do układu, a tym co po tym zapisie w nim się znajduje.
    Jeśli programator jest poprawnie zrobiony i układ pamięci właściwie do niego podłączony, to taki błąd najczęściej oznacza uszkodzenie samej kostki pamięci. Należy wymienić ją na nową i zaprogramować wsadem.

  • #276 26 Sie 2009 20:28
    puncio1
    Poziom 24  

    Kolego Smad po pierwsze jeśli używasz do programowania programu Ic prog a Twój system operacyjny to xp to musisz w samym programie (icprog) zmienić ustawienia-opcje-różne zaznaczyć zafajkować opcję włącz sterownik NT/2000 oraz zaznaczyć zafajkować włącz kontrolę Vcc dla JDM a eeprom zapisać jako 24C01 mimo że pamięć 24C02 BQ i tak odczytuje tą pamięć jako 24C01.
    Powodzenia

  • #277 26 Sie 2009 20:39
    puncio1
    Poziom 24  

    Witam mam taki problem niedawno w mojej baterii wymieniłem ogniwa wszystkie 8 szt na używane ale podobno dobre oczywiście zresetowałem eeprom (licznik ładować oraz ustawiłem pojemność akumulatorów na 4400mAh) bo takie zabudowałem.
    Komputer naładował akumulator a system wskazał 100% naładowania i wyłączyła się kontrolka ładowania czyli wszystko oki.
    Elektronika baterii to BQ2040 oraz eeprom 24C02
    Po 10 minutach akumulator całkowicie sie rozładował okazało sie jednak , że ogniwa były uszkodzone wykazał to pomiar ogniw pod obciążeniem ogniwa miały różne napięcia. Ponownie zakupiłem 8 szt ogniw i je wymieniłem jednak eeprom już nie kasowałem bo jest ta sama pojemność ogniw ale mam pytanie ponieważ akumulator ładował się około 3,5 godziny a kontrolka ładowania dalej miga a system wskazuje naładowanie 66% oczywiście ładowałem przy wyłączonym PC.
    Akumulator teraz trzyma 2 godziny ale nurtuje mnie, że wskaźnik cały czas pokazywał tylko 66% nic więcej i moje pytanie czy musze wykonać jeszcze raz reset eeprom czy to może inny powód? Akumulator ładowałem tylko 1 raz narazie.
    Czy można ten reset gdyby był konieczny zrobić za pomocą pinów akumulatora? ponieważ mam akumulator już sklejony i nie chciałbym go rozrywać ponownie.
    Na złączu są wyprowadzenia:
    1- masa
    5- przewód żółty to chyba SDA
    6- przewód biały to chyba SCL
    7-przewód czerwony to +V zasilanie
    Proszę o wszystkie rady dziękuję.

  • #278 28 Sie 2009 20:09
    puncio1
    Poziom 24  

    Ponownie rozebrałem akumulato pomierzyłem ogniwa po rozładowania i wszystkie mają 3,79V ponownie ładowałem laptopem i po 5 godzinach laptop dalej ładował ale jednak procent naładowania nic nieprzybywało licznik zatrzymał się na 72%.
    Parametry jakie wskazał BateryMon to Desing capicyty 4400 mWh (275mAh)
    Full charge 4144 mWh (259 mAh)
    Curent 2986 mWh ( 186 mAh) po takim naładowaniu laptop rozładowuje się 2 godziny jednak denerwuje mnie to , że licznik nie wskazuje 100% oraz cały czas miga kontrolka ładowania.
    Eeprom skasowałem licznik ładowań oraz ustawiłem pojemnośc akumulatora na 4400 mAh jednak niezmieniłem daty która jest z 2001r czy to ma jakis wpływ na taki objaw czy może coś innego proszę o informacje.

  • #279 28 Sie 2009 22:10
    gego
    Poziom 15  

    Kolego Puncio1 najlepiej zrobisz jak zamieścisz tutaj swój oryginalny wsad i poprosisz znających się na rzeczy kolegów o reset. Z tego co wywnioskowałem to sam resetujesz sobie wsad więc może gdzieś jest błąd.
    Jeśli masz w miarę sprawne ogniwa to przy dobrym wsadzie i odpowiedniej kolejności podpinania ogniw powinno się udać.

    Jeśli chodzi o ustawienie nowej daty przy resecie to jest to chyba konieczne bo te kontrolery są na tyle bezczelne ponoć, że odliczają sobie nie tylko ilość ładowań ale też czas niestety. To przeczytałem w którymś z 3 wątków na temat regeneracji.
    Zresztą jak koledzy resetowali mi tutaj wsady to zawsze miały po resecie nowiutką datę produkcji :D

    Tutaj jest opis prawidłowego rozładowania przed wlutowaniem zresetowanej pamięci.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic840210-210.html

  • #283 29 Sie 2009 18:17
    puncio1
    Poziom 24  

    Wgrałem reset do eeprom od Rudiksam i dalej mnie niepokoją parametry jakie wskazuje program BateryMon a mianowicie bateria ładowała się 6 godzin po tym czasie kontrolka ładowania zgasła a program wskazał następujące parametry:
    Design capacity 4400 mWh ( 275mAh)
    Full charge 4400 mWh (275 mAh)
    Curent 4400 mWh ( 275 mAh)
    proszę o podanie przyczyny takich wskazań dodam , że bateria wyładowuje się 2 godziny.

  • #284 29 Sie 2009 18:33
    SmadA
    Poziom 2  

    Dziękuje kolegom za rady, ale nic z tego nie wychodzi. Nie ma problemu z wgraniem innych wsadów dedykowanym da tego typu pamięci , wszystkie zapisują się bez żadnego problemu. Programator działa poprawnie sprawdzony już nie jeden raz. Jeszcze raz proszę o zresetowanie pamięci i w miarę możliwości sprwdzenia czy zresetowany wsad bez problemowo zapisuje się do pamięci 2401. Dołączam link do pliku https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6923646#6923646
    Bateria pochodzi z HP omnibook xe4500 , eprom 2401 , a BQ2060.
    Napięcie 14,8 V , prąd 4000 mAH , ogniwa umieszczone w baterii SANYO 2200 mAH. / 8 szt./ Jeżeli jest potrzeba to proszę też o ustawienie daty na aktualną..

  • #285 29 Sie 2009 20:24
    gego
    Poziom 15  

    puncio1 napisał:

    Design capacity 4400 mWh ( 275mAh)
    Full charge 4400 mWh (275 mAh)
    Curent 4400 mWh ( 275 mAh)
    proszę o podanie przyczyny takich wskazań dodam , że bateria wyładowuje się 2 godziny.


    Tak to właśnie wygląda po resecie. Teraz musisz kilka razy wykonać cykl rozładowania i powtórnego ładowania. Rozładowania dokonuj przy wyłączonych alarmach i hibernacji.
    Wykonaj około 5 cykli. W tym czasie kontroler będzie "uczył" się aktualnej pojemności pakietu ogniw. Dopiero po tym czasie BatteryMon będzie mniej więcej pokazywał aktualne parametry baterii. 2 godziny na początek na starych ogniwach to satysfakcjonujący wynik jak mi się wydaje.

  • #286 30 Sie 2009 18:51
    puncio1
    Poziom 24  

    Parametry BateryMon dalej pokazuje takie same jednak PC przestaje już po 52% dalej ładować co może być tego powodem?
    Proszę o pomoc bo nie mam już sił do tej baterii

    Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

    Widze , że pomysły się zakończyły .

  • #287 30 Sie 2009 21:29
    lu373
    Poziom 1  

    A ja mam takie pytanie:
    Czy mogę w baterii wymienić tylko niektóre ogniwa na nowe, czy muszę wymienić wszystkie na raz?

    Jeżeli takie pytanie już było to przepraszam.
    Pozdrawiam.

  • #288 30 Sie 2009 21:58
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No było już i to nie raz. Przycisk szukaj się kłania.

  • #289 30 Sie 2009 23:40
    SmadA
    Poziom 2  

    Proszę o reset wsadu , dane wsadu i historia korespondencji są podłączone do linku i w póżniejszych postach . https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6923646#6923646
    Powtórzę się jeszcze raz - bateria pochodzi z HP omnibook xe4500 , eprom 2401 , a BQ2060.
    Napięcie 14,8 V , prąd 4000 mAH , ogniwa umieszczone w baterii - SANYO 2200 mAH. / 8 szt./ Jeżeli jest potrzeba to proszę też o ustawienie daty na aktualną.

  • #291 31 Sie 2009 12:19
    kielich1028
    Poziom 9  

    Witam posiadam laptopa HP Pavilion 6000 który przestał ładowć baterie, wiec pożyczyłem od kolegi taką samą baterie zeby sprawdzić, i wszystko jest ok na innej baterii. Wiec rozebrałem mojka baterie, sprawdziłem ogniwa i sa dobre. Naładowałem je z innego źródła i bateria po włożeniu do laptopa trzyma jak należy, ale laptop jej nie ładuje, gdy jej ubędzie pojemnosci. Co jest tego przyczyną? czytam wątki o resecie elektroiki baterii, jak to zrobić? czy to sie robi programowo czy mechanicznie? czy moze jest jakies inne obejście? szkoda wydawac 250 za nową skoro tamta trzyma jak należy ( z drugiej strony co to za polityka firmy hp ze wprowadzają takie rozwiazania chyba po to zeby lepiej sie baterie sprzedawały) denerwuje mnie to wiec prosze o pomoc
    dzieki

  • #292 01 Wrz 2009 15:22
    Neostar
    Poziom 17  

    kolego polprzewodnikowy udało Ci się ruszyć tę baterię?

  • #293 02 Wrz 2009 11:19
    ukixx
    Poziom 19  

    koledzy a czy można zastąpić elektronikę baterii z BQ80201DBT jakąś inną z innym prockiem? bo tego dziada mam już dość, przełożyłem elektronikę z innej baterii co pojemność Full charge capacity miała ok 190mAh i przy pierwszym ładowaniu zrobiło mi się ponad 60000mAh co jest jakieś 10x za dużo, laptop Dell Vostro 1000

    czy ktoś potrafi z tym pomóc?

  • #294 02 Wrz 2009 15:03
    krzychu1985^
    Poziom 27  

    Witam. Mam problem z baterią w laptopie Lenovo. Siedzi w niej układ 8254aa firmy prawdopodobnie seiko. Ciężko znaleźć jakiekolwiek dane na temat tego układu. W końcu udało mi się znaleźć. Prosze spójrzcie na datasheeta w linku. Czym to zaprogramować? Programator 24Cxxx juz tu chyba nie wystarczy ? Pozdrawiam.

    http://datasheet.sii-ic.com/en/battery_protection/S8204A_E.pdf

    Jeszcze jedna sprawa. W 2 laptopie na ktorym testuje regeneracje - Toshiba tecra 8000 coś się skopało. Udało mi się wczoraj kupić baterię za 20 zł która trzymała około godziny. Rozładowałem ją do końca i postanowiłem przelutować zapasową płytkę z zresetowanym na tym forum eepromem. Podpiąłem do ładowania i włączyłem w windowsie batterymon. Ładowało się płynnie do 40 % tzn procent po procencie. Od 40% nagle skok na 100%. Odłączyłem zasilacz i laptop odrazu zdechł. Przelutowałem spowrotem ten eeprom co był wcześniej i teraz nie chce się laptop na baterii włączyć. Podpinam zasilacz i i dioda świeci sie na pomarańczowo jak przy ładowaniu ale czyli ładuje, ale tylko z minutę i robi się zielona. Laptop na baterii już nie startuje. W windowsie wskazuje naładowanie na 100%, przy odłączeniu siada ordazu. Jak to naprawić, skoro ogniwa trzymały jeszcze dzisiaj godzinę, to chyba nagle tak nie zjechały. Coś się skopało. Proszę o pomoc. Może by je rozładować poza laptopem jakąs żarówką ?

  • #295 02 Wrz 2009 21:30
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Możesz spróbować je rozładować, ale przede wszystkim pomierz napięcia na poszczególnych sekcjach. Sprawdź też bezpieczniki w baterii.

    Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

    Co zaś się tyczy pierwszego problemu, to układ, do którego podałeś dokumentację, nie jest kontrolerem baterii, tylko zabezpieczeniem. Nie ma on pamięci i tym podobnych rzeczy.

  • #296 02 Wrz 2009 23:14
    krzychu1985^
    Poziom 27  

    Narazie rozładowuje ogniwa sekcjami w Tecra 8000. Wracając do tego lenovo to znalazłem układ oznaczony L02W. Wpisałem w google i pokazało mało wyników, jednakże po dłuższym szukaniu znalazłem, że może to być br24l02-w. Znalazłem datasheeta. Według datasheeta mój układ odpowiada temu z rys 4 na stronie 3 datasheeta: Fig.1(d). Proszę o podpowiedź, jakim programatorem odczytać i zapisać do tej pamięci. Niżej link do datasheeta:

    http://www.gaw.ru/pdf/Rohm/memory/br24l02.pdf

  • #297 03 Wrz 2009 09:20
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No jest to zwykły eeprom z szyną I2C. Programuje się tak samo jak 24C02.

  • #298 03 Wrz 2009 15:28
    krzychu1985^
    Poziom 27  

    W toshiba tecra 8000 są 3 pakiety po 3 ogniwa us17670gr. Rozładowałem pakiety do około 3,4 V każdy. Podpiąłem elektronikę i podłączyłem baterię do laptopa. Nie wystartował z baterii. Wyciągnąłem ją i uderzyłem pare razy lekko po obudowie i wsadziłem do laptopa. Odpalił, ale miał jakies 2 % w windowsie i ale chodził już na baterii to już coś. Jak zdechł, to podłączyłem ładowanie i odpaliłem kompa i wszedłem do windowsa. Uruchomiłem batterymon i ładował od zera, doładował do końca, wyłączyłem kompa i odpiąłem zasilacz i chcę włączyć a tu lipa znowu nie startuje. Zmierzyłem napięcie na każdym pakiecie i jest po 3,95V. wcześniej przed rozładowywaniem było około 3,71. Jak to naprawić? Jak poprawnie uformować te ogniwa ?

  • #299 04 Wrz 2009 13:58
    Neostar
    Poziom 17  

    Czy ma ktoś możliwość zresetowania wsadu układu bq2084DBT z baterii HP HSTNN-LB42?

  • #300 04 Wrz 2009 20:38
    jackyl
    Poziom 9  

    Witam czy ktoś z kolegów postawił by baterię w HP pavilion dv6700 a dokładniej 6736 najlepiej jakby ktoś z śląska okolice Bytom chorzów bo ja za cienki jestem w tym temacie....proszę o pomoc