Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

AndrzejR 29 Mar 2008 10:55 467871 2342
Texa Poland
    IGGI
    Level 12  
    Witam

Mam kilka pytań dla osób obeznanych z regeneracją baterii.

Kupiłem ostatnio na allegro uszkodzonego kompletnego packard bella na sempronie 3000+ za śmieszne pieniądze (350 zł). Uszkodzony okazał się bezpiecznik i dioda zabezpieczająca przed niewłaściwą polaryzacją - (koszt naprawy 0 zł :D ).

Po odpaleniu okazało się że laptop jest praktycznie nowy - system jeszcze fabryczny, żadnych doinstalowanych programów, odczyt parametrów smart wskazał że laptop od nowości był uruchamiany 16 razy ...

Wszystko śmiga poza baterią. W tym momencie pokazuje stan 100% naładowania ale nie trzyma nawet 5 minut - następuje odcięcie napięcia przez elektronikę baterii i laptop bez ostrzeżenia się wyłącza.

Po uruchomieniu rozpoczyna się proces ładowania od momentu w którym bateria się wyłączyła czyli np przy 95 % trwa chwilę (do osiągnięcia 100 % ) i koniec.

Rozebrałem baterię (jest to model bp-8050, 14.8v, 2000 mAh, elektronika to bq2040 + 24c02 i jakiś układ 1414c) zmierzyłem napięcie na ogniwach i okazało się że ma 14.9.
    Naładowałem baterię omijając elektronikę i po naładowaniu osiągnęła około 17.1v. Wsadziłem ją do laptopa i pochodził 20 minut i się wyłączył.
    Sprawdziłem napięcie na ogniwach po wyłączeniu i wynosiło 16v.

Sądząc po napięciach ogniwa raczej ok, tylko elektronika daje ciała.
    Jak rozumiem jedyne wyjście to czysty wsad ? Czy jest możliwe że coś innego padło ?

Następne pytanie - jaki programator od tego kupić ? Czy może ktoś podać jakiegoś linka do aukcji z allegro - jeżeli już było to przepraszam, ale nie przebrnąłem jeszcze nawet przez początek starej wersji tematu.

Kolejne pytanie: bateria jest na 4 ogniwach, ale w obudowę wchodzi 6.
    Czy jest możliwość dołożenia jeszcze 2 ale z zachowaniem tej elektroniki ?
    Bo na allegro można kupić niedrogo ogniwa 2200 i przy 6 bateria powinna osiągnąć pojemność 3300 mAh a to już coś.

I ostatnie (narazie) pytanie.
    Jak już pisałem bateria ma symbol bp-8050 14.8v 2000 mAh.
    Można jednak kupić identyczne z wyglądu baterie o tym samym oznaczeniu jednak na 11.1v. Niektórzy sprzedawcy mają nawet w opisie aukcji że baterie te pasują do mojego laptopa (easynote b3529).
    W związku z tym orientuje się ktoś czy laptop będzie w stanie pracować poprawnie na takiej baterii ?

Pozdrawiam !
  • Texa Poland
    Michowoj
    Level 11  
    Witam.

Widmo niedziałającej baterii dopadło i mnie.
    Lapek ASUS A4506DB, bateria A42-A4 14,8v 4800mAh
    4 pakiety po 2 ogniwa 18650 - wszystkie wymienione na nowe
    Sterownik BQ2060, pamięć 24c02
    W załączniku sczytany wsad - prośba o zresetowanie.

Pozdrawiam, Michał.
  • Texa Poland
    leoadko
    Level 10  
    Co daje reset pamięci a co edycja wsadu???
    co ja muszę zrobic zeby moja bateria chodziła??
    bateria ładuje się do 20% potem ładowanie pulsuje ładuje, nie ładuje i znów.
    jeszcze nie dawno ładowała sie do 100%
    rozebrałem baterie i jak w windowsie pisało 0% baterii to żarówka 50wattowa
    świeciła bez problemu. LApek chodzi na niej 20 min a chodził ok 1 godz. jak ustawiłem w ustawieniach zasilania w windowsie na maksimum baterii to chodził na 0% z 10min. ogniwa się nie grzeją a prąd trzyma bo żarówka chodziła.
    Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
    adjar
    Level 24  
    Próbuję zresetować przy pomocy SmartBatteryWorkshopa baterię do HP Omnibook XE3 (bateria f2024b), bo wymieniłem w niej ogniwa. I zaczynają sie schody. Kiedy chciałem odczytać parametry baterii podłączając adapter do kontaktów zewnętrznych - coś sczytywał, ale dane były trochę bez sensu. Teraz podłączyłem adapter bezpośrednio do epromu - nie wylutowywałem, tylko dolutowałem wyprowadzenia adaptera do końcówek epromu bezpośrednio na płytce (po odłączeniu ogniw), jednak to chyba nie powinno mieć znaczenia.
    Kość ma oznaczenie (jeśli dobrze odczytałem, słabo widać):

S24C0
    1BO29
    7884

Wnioskuję wiec, że jest to S24C01. jednak gdy chcę sczytać eprom, wybierając S24C01, program pisze "Chip not found". Tak samo dla S24C02. Przy pozostałych coś jednak sczytuje -podczas próby otworzenia zapisanych plików pisze coś jednak o niezgodności długości.

Drugi układ na płytce to bq 2060SS.Próba resetu przy wyborze opcji bq2060/S24C01/C02 także jednak nie daje rezultatu.

Czy ja coś robię nie tak, czy może ta bateria ma jakieś zabezpieczenie, względnie jest niestandardowa?
    rudiksam
    Level 17  
    Michowoj wrote:
    Witam.

Widmo niedziałającej baterii dopadło i mnie.
    Lapek ASUS A4506DB, bateria A42-A4 14,8v 4800mAh
    4 pakiety po 2 ogniwa 18650 - wszystkie wymienione na nowe
    Sterownik BQ2060, pamięć 24c02
    W załączniku sczytany wsad - prośba o zresetowanie.

Pozdrawiam, Michał.

!
    IGGI
    Level 12  
    Witam ponownie.
    Niestety moja bateria padła całkowicie stoi cały czas na 0 %. Mam już willema więc będę kombinował z wsadem.

Ponawiam jednak najważniejsze dla mnie pytanie
    Moja bateria ma oznaczenie bp-8050 napięcie 14.8 i 2000 Mah. Z tym napięciem mogę kupić jedynie baterie cztero ogniwowe więc max pojemność to 2200. Można jednak kupić identyczne baterie z identycznym oznaczeniem ale o napięciu 11.1 i tu już występują 6 ogniwowe o takiej samej wielkości jak moja i 9 ogniwowe potwory :) lekko wystające poza obudowę.
    Co więcej sprzedawcy tych baterii na 11.1 piszą że pasują one do mojego notebooka.
    Nawet sam packard bell do różnych laptopów z mojej serii pakował te 11.1v 6 ogniwowe - jedynie do mojego jest podana na stronie 4 ogniwówka.
    Z wyglądu te laptopy na 11.1 są identyczne jak mój, najczęściej różnią się lepszym wyposażeniem (wbudowane wifi). Procesory płyta gł ram itd są te same.

W związki z tym pytanie:

Czy jest szansa ze laptop jest przystosowany zarówno do napięcia 14.8 jak i 11.1 ?
    Czy można to jakoś sprawdzić ?
    A może ktoś po prosu wsadzał wymiennie te dwa rodzaje baterii.

Pozdrawiam i liczę na jakieś wskazówki.
    :)
    pawelski
    Level 13  
    cześć
    mój sprzęt, to IBM T22, bateria o parametrach:
    1Z42R5970M9
    FRU P/N 02K7028
    ASM P/N 02K7027
    10.8 V 4.0AH

w jej środku siedzi zestaw bq8011, bq 2931, 24C01

wylutowałem pamięc, w jej miejsce wlutowałem podstawkę, żeby kombinując nie lutować co chwila SMD. Pamięć odczytałęm za pomocą ponyproga, zaprogramowałem odczytem inną pamięc 24c01 i włożyłem w podstawkę, żeby sprzęt dalej działał jako tako z baterii (do kilkudziesięciu minut). Efekt był taki, iż miga pomarańczowy led w kompie, a po odłączeniu zasilacza - komp umiera.
    wlutowałem spowrotem pamięć SMD i... efekt dokładnie taki sam - brak ładowania, a po odłączeniu zasilania - pad
    uprzedzę - przeczytałem oba wątki, przed każdą operacją lutowania były odłączone wszystkie ogniwa od połytki, podłączanie zasilania zaczynałem od masy kończąc na +
    macie pomysły co poszło nie tak?
    mój wsad załączam - może po zresetowaniu przez kogoś dobrego bateria ruszy

ps. przebadałem ogniwa żarówką - są w niezłej kondycji, a przed samą operacją regeneracji bateria działała w sprzyjających warunkach 40-60 minut

proszę o pomoc

update
    dodam jeszcze, że napięcie mierzone na stykach baterii zachowuje się dziwnie... narasta od 0 do około 0.4V, później "wskakuje" na chwilę na około 1.7V poźniej spada do zera i akcja zaczyna się od nowa..
    palermo
    Level 11  
    Próbuję walczyć z baterią od C400.

Zmontowałem interfejs od SBW zasilam go z USB.

Ale niestety ani AccPlus ani SBW nie wykrywa mi baterii. Być może nie te styki od baterii podłączam, chociaż rozebrałem baterię i wydaje mi się że jest wszsytko OK.

W programach mam komunikat: Baterry Error(AccPlus) Baterry not found (SBW)
    Jeśli chodzi o stan interfejsu to mam komunikat OK.

Bateria ma 8 pinów
    1- BAT-
    2- B/I
    3- NC
    4- PRES
    5- PRS
    6- DATA
    7- CLK
    8- BAT+

Ja podpinałem pod 1,6,7

Czy komuś udało się zczytać baterię od Della C400?

Pozdrawiam
    Krzysiek

Okazało się, że interfejs działa. Podłączyłem baterię z IBM T23 i ładnie czyta parametry.

Już odczytałem. Okazało się, że trzeba podać masę na 4 pin i wtedy bateria załącza szynę.
    Tylko mam problem kolejny, bo AccPlus odczytuje mi same FF. Układ to SL394.
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    adjar wrote:
    Próbuję zresetować przy pomocy SmartBatteryWorkshopa baterię do HP Omnibook XE3 (bateria f2024b), bo wymieniłem w niej ogniwa. I zaczynają sie schody. Kiedy chciałem odczytać parametry baterii podłączając adapter do kontaktów zewnętrznych - coś sczytywał, ale dane były trochę bez sensu. Teraz podłączyłem adapter bezpośrednio do epromu - nie wylutowywałem, tylko dolutowałem wyprowadzenia adaptera do końcówek epromu bezpośrednio na płytce (po odłączeniu ogniw), jednak to chyba nie powinno mieć znaczenia.
    Kość ma oznaczenie (jeśli dobrze odczytałem, słabo widać):

S24C0
    1BO29
    7884

Wnioskuję wiec, że jest to S24C01. jednak gdy chcę sczytać eprom, wybierając S24C01, program pisze "Chip not found". Tak samo dla S24C02. Przy pozostałych coś jednak sczytuje -podczas próby otworzenia zapisanych plików pisze coś jednak o niezgodności długości.

Drugi układ na płytce to bq 2060SS.Próba resetu przy wyborze opcji bq2060/S24C01/C02 także jednak nie daje rezultatu.

Czy ja coś robię nie tak, czy może ta bateria ma jakieś zabezpieczenie, względnie jest niestandardowa?

Powinieneś wylutować eeprom do odczytu, gdyż może on mieć w układzie inny adres niż w programatorze i dlatego programator pisze, że eeprom not found - co się zgadza

Pozdrwiam, Jarek
    IGGI
    Level 12  
    pawelski wrote:
    cześć

dodam jeszcze, że napięcie mierzone na stykach baterii zachowuje się dziwnie... narasta od 0 do około 0.4V, później "wskakuje" na chwilę na około 1.7V poźniej spada do zera i akcja zaczyna się od nowa..

To jest oznaka uszkodzonego ogniwa. Miałem dokładnie to samo i ogniwo było do d... To tłumaczy też dlaczego bateria się nie ładuje - elektronika wykryła że na jednym z ogniw jest za duży spadek i zablokowała baterię.
    U mnie po wymianie ogniwa bateria zaczęła się ładować.

A ogniwo pada w taki sposób albo po przegrzaniu albo jak za długo działa na zwarciu - mam w domu jedno właśnie tak uwalone - niechcący mi się kabelki zwarły ogniwo zaczęło cykać i zanim się spostrzegłem już nie działało a dawało objaw identyczny jak Twoje.
    dyziek@
    Witam,

Bateria z dell cpx na LS220, oryginalnie 3600, 14,8V. Teraz wstawione nowe ogniwa o pojemnosci 2200, w zalaczniku zczytana pamiec, ktos moze wyzerowac?

Dzieki i pozdrawiam
    IGGI
    Level 12  
    Info dla wszystkich którzy będą mieli problemy czy do packard bella będzie pasowała bateria o niższym napięciu.
    Zakupiłem na allegro za 40 zł baterię na 11.1 v po części żeby sprawdzić czy zadziała a po części dla obudowy gdyż jest to bateria o zwiększonej pojemności
    i wystaje poza laptopa więc można w nią upchnąć 8 ogniw przy 14.8 albo 9 przy 11.1
    Wsadziłem do lapka na testy, zaczęła się ładować bez problemów, laptop ją wykrył, ładował mniejszym prądem niż tą na 14.8.
    Po naładowaniu odłączyłem zasilanie i laptop normalnie działa. Dodatkowo odpisali mi dzisiaj z Packard Bella i potwierdzili że można stosować w tej serii zamiennie 11.1 i 14.8v.

A co do baterii zapowiada się niezły biznes, choć nie chcę zapeszać - wg danych z elektroniki jest zużyta w 1 % ładowała się ponad 3 godzinki, a po odłączeniu zasilania wyskoczyło że pozostało 9 godzin :P. Dzisiaj już nie będę testował, ale jutro popatrzę, myślę że są szanse na 2-3 godzinki

Edit

Jestem po testach baterii - na filmie divx i przeglądaniu netu bateria wytrzymała 3 godz i 30 minut więc jak na zakup za 40 zł to super :D.

Wymieniłem też ogniwa w mojej oryginalnej i właśnie się ładuje. Zobaczymy ile z niej wycisnę.
    pawelski
    Level 13  
    IGGI wrote:
    To jest oznaka uszkodzonego ogniwa. ...

Dzięki za podpowiedź - sprawdzę to sobie jakoś... nie mniej jednak wydaje mi się to zagadkowe, ponieważ tak jak mówiłem akumulator kilkadziesiąt minut trzymał, a operację lutowania wykonałem nad wyraz sprawnie i ostrożnie..
    sombady
    Level 10  
    Witam
    Mam pewien problem z baterią, jak w temacie, zmieniłem ogniwa, naładowałem ogniwa przed wsadzeniem baterii do laptopa, po czym wsadziłem, i odpaliłem laptopa na świeżo załadowanej baterii, i wszystko generalnie się udało, z tym że mam pewien obecny tu w temacie problem z wskazaniem stanu baterii, wyskakuje mi cały czas 0%, poczytałem coś o tym, z tym że nie bardzo wiem jak się za to zabrać, próbowałem programu "battery mon" do zmonitorowania stanu baterii, no ale nic nie pokazało. Proszę Was o jakąś wskazówkę w jaki sposób mogę to zrobić, tz jakim programem?? itp.

laptop Packard Bell Easy Note

info o baterii:
    14.8 V 4000mAh
    LI-ION

Battery: PANASONIC CGR-B/T19SE-MSL
    P/N: 442680700001

MSL S/N: 3B028807 p8k-4B 0345

pozdr.
    IGGI
    Level 12  
    Witaj, czy wszystkie ogniwa miały takie samo napięcie przed wsadzeniem ? u mnie właśnie w packard bell wskazywał cały czas 0 % jak jedno ogniwo miało mniejsze napięcie od reszty. Po wyrównaniu napięć odrazu zaczął ładować baterię.

Chciałem też podzielić się ciekawym info jakie zaobserwowałem a mianowicie że niektóre baterie same uaktualniają swoje parametry nie tylko w dół ale i w górę.
    Zadowolony z pierwszej baterii jaką zakupiłem na allegro za 40 zł kupiłem od tego samego usera drugą identyczną w tej samej cenie.
    Bateria doszła, everest pokazywał zużycie 10 %, batterymon zaś pojemność około 65000 mWh.
    Bateria w około 3h naładowała się do tej pojemności. Zrobiłem test i bateria wytrzymała 3 godziny i 20 minut, przy czym ostatnie 15 minut trzymała na stanie 5 % i stan ten już nie spadał - w batterymon pozioma kreska, po czym laptop się sam wyłączył.
    Podłączyłem zasilanie, bateria się ładuje, ale pojemność pokazuje już nie 65000 a 69930 mWh a zużycie w everest 4 %. Ładuje się też znacznie dłużej gdyż w tej chwili ładuje się już 3 godziny i 15 minut a osiągneła 95 %.

Jak widać elektronika w niej aktywnie ustawia parametry baterii i nie tylko w dół jak w większości ale i w górę - pewnie regenerując taką baterię nie trzeba by nawet przeprowadzać resetu
    sombady
    Level 10  
    Witam
    Postaram się zilustrować, to co udało mię ustalić, a więc na początku fotka zawartości baterii po wymianie ogniw, razem z układem:
    Kolejna fota to screen z ekranu, z programu EVEREST, z informacjami odnośnie baerii / zasilania:
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/1.jpg?t=1207850737

Jak widać stan baterii 0%

W odpowiedzi na Twoje pytanie IGGI:
    Tak sprawdzałem dokładnie ogniwa, jak ładowałem je wszystkie dociagałem napięcie do 3,77 V, przed wsadzeniem sprawdziłem jeszcze raz więc potwierdzam że napięcie na wszystkich było takie same, laptop oczywiście jak pisałem wcześniej odpala się bezproblemowo na baterii.

Kolejny link to screen ekranu z programu SBWorkshop, który znalazłem szukając jakiegoś info w temacie, jednak po instalacji, czarna magia, nie bardzo wiem jak, gdzie i czy w ogóle znajde info o chipsecie, itp., itd...
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/2.jpg?t=1207850738

Kolejne linki to szczegółowe fotki układu jaki znajduje się w baterii, wnioskuje że według tego mam ustalić konkretne dane, według których będę dokonywał kalibracje zregenerowanej baterii:
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/IMGP2235.jpg?t=1207850741
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/IMGP2236.jpg?t=1207850742
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/IMGP2238.jpg?t=1207850745
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/IMGP2240.jpg?t=1207850747
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/IMGP2242.jpg?t=1207850751
    http://i234.photobucket.com/albums/ee62/sombady/IMGP2245.jpg?t=1207850757

Prosił bym o jakąś wskazówkę, jak do tego podejść, zauważyłem że podajecie linki z resetem wsadu, no ale takie pytanie, jak to dokonać, w jaki sposób ???
    Sorry za długi monolog, no ale liczę na wyrozumiałość, widzę że moja radość z udanej renowacji baterii była przedwczesna, z góry dzięki za info i pozdrawiam

P.S. Sprawdzałem również w Biosie, no ale żadnej opcji nie znalazłem

laptop - Packard Bell Easy Note K5 (K5245)
    Bateria - PANASONIC CGR-B/T19SE-MSL
    P/N: 442680700001

MSL S/N: 3B028807 p8k-4B 0345
    jarob
    dyziek@ wrote:
    Witam,

Bateria z dell cpx na LS220, oryginalnie 3600, 14,8V. Teraz wstawione nowe ogniwa o pojemnosci 2200, w zalaczniku zczytana pamiec, ktos moze wyzerowac?

Dzieki i pozdrawiam

Witam, oto wsad po resecie

Pozdrawiam, Jarek
    marcink79
    Level 14  
    Witam.
    Laptop mi nie ładował baterii wymieniłem ogniwo na nowe ma 3,69V pozostałe mają po 2V.
    Znajduje sie tam układ:
    Quote:
    BQ 29311PW
    41K
    H7YV

Czytałem że trzeba to zresetować czy ma kotś może gotowy wsad do tego ?
    Bateria Dell Inspiron 1100
    fejo

Level 12  
    Witam.
    Posiadam baterie:
    Quote:
    DELL TYPE 66Whr 14.8V 4460mAh
    sterownik: BQ8011 i 24C01

Wymieniłem ogniwa na nowe i teraz przyszła kolej na elektronikę niestety nie posiadam odpowiedniej wiedzy, aby ją wyzerować więc proszę o pomoc.
    z góry dziękuje
    W załączniku wsad pamięci do zresetowania.
    VaM VampirE
    Level 21  
    Nie znalazłem za bardzo jasnych odpowiedzi co do zresetowania baterii do IBM T2x.

Miał by ktoś wsad do tej baterii?
    Scalaki to AS358D, BH5740AFS a pamięć SL394.
    Bateria jest orginalna IBM, jej pojemność tp 3,6Ah ale jeśli była by możliwość to chciałbym wymienić ogniwa na 2200mAh co dało by baterię 4.4Ah.

Nie znalazłem na niecie opisu dla tego typu baterii i czekam na wszelkie możliwe sugestie.
    marcink79
    Level 14  
    Witam , proszę was o diagnozę , przeczytałem wszystko co było napisane na elektrodzie i mam mieszane myśli
    1. Uszkodził mi sie wtyk ładowania w dell inspiron 1150 ,
    nie ładował i nie pracował na zasilaczu.
    2. Wymieniłem na nowy , zakupiłem zasilacz bo też padł.
    3. Po wymianie wtyku laptop chodzi na zasilaczu, baterii nie ładuje
    4. Mruga na pomarańczowo dioda ładowania. [Czasami załączy sie na zielono ale to na parę sekund.
    5. Bios pokauzje stan baterii jako Idle 100% charange
    6. Windows miernik energii stan baterii 0% online krytyczny
    7. Dobrałem sie do baterii i wymieniłem 4 ogniwa i wyrównałem je na 3,05v.
    bo niektóre miały od 2 do 2,6v
    8. Battery mon pokazuje [zobacz zdjęcie ]
    9. Program sbw nie widzi epromu.

Teraz mam pytanie , czy bateria jest uszkodzona czy ładowanie.
    Wymieniłem te ogniwa , nie wiem co dalej przeczytałem wszystko, ale nie mogę odnaleść epromu , może go nie ma nie wiem .
    Zdjęcie elektroniki proszę zobaczyć , a i jeszcze jedno jak odłącze ogniwa od elektroniki i włożę samą elektronikę objawy są te same , baterie widzi ale tak jakby było zawieszone czyli idle .

Ten wskaźnik biosu mnie dziwi 100% charange i status idle.
    Proszę was o diagnozę bo juz nie wiem czy bateria czy ładowanie mi sia
    zepsuło
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw NewŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw NewŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

Dodam jeszcze odnośnik do:BQ29311PW
    policho
    Level 10  
    Witam

Toshiba Tecra 8200. Bateria PA3026U-1BAR, 10.8V, 3600mAh, li-ion.

Jak temat na to wskazuje ja również mam problem z baterią. Zanim zacznę w niej grzebać to proszę o poradę.

Bateria naładowana na 100%, po odłączeniu zasilania działa krótko, po ok. 6 minutach jest jeszcze 94% i nagle spada do 3% i po 2 minutach laptop się wyłącza (zdjęcie nr1). Następnie ładowanie baterii trwa ok. 1h i od razu z 0% robi się 100%, nie ma zmian % pomiędzy.

Proszę o poradę od czego zacząć regenerację baterii i czy w ogóle się to opłaca, nowa kosztuje 200zł. Jakieś pojęcie elektroniczne mam ale nigdy nie rozbierałem baterii od laptopa.

oerets3
    Level 12  
    Witam.

Przeczytalem chyba wszystko odnośnie regeneracji baterii, jest dużo informacji, ale tego co mnie interesuje nie znalazlem. Chodzi mianowicie o reset baterii od laptopa ACER TM2350, bateria SANYO model BATCL50L4, 14,8V, 2150 mAh, oznaczenie wg.os.GC86508SAT0. Wymienilem w niej ogniwa i nic. komputer z baterii sie nie wlącza, wskaźnik baterii miga 2 razy na sekundę. Os pokazuje ikonę przekreślona na czerwono i jest napisane "rozladowywanie". proces ten się nie kończy. W elektronice baterii wbudowane są takie uklady:
    bq80201DBT,
    bq29312PW,
    CEADZ2 - osiem nóżek.
    Czy znajdzie się ktoś kto potrafi pokonać ten problem?
    Czytając forum dwie czy trzy osoby prosily o pomoc, wymieniane byly takie uklady scalone jak moje, ale prośby pozostaly bez odzewu.
    Serdecznie raz jeszcze prosze o pomoc w imieniu swoim i tych pozostawionych samym sobie.
    sombady
    Level 10  
    Witam ponownie
    Nie ukrywam, że jestem w kropce, jeśli chodzi o ten temat kalibracji baterii, a konkretnie to przyglądając się uważnie i z lupą w ręce płytce która znajduje się w baterii wyczytałem na scalaku (jednym z czterech) taki symbol:
    (pierwszy symbol nie do odszyfrowania) ... 08103 3'24
    zdjęcie podglądowe poniżej:

nie mogę odszukać w necie żadnej informacji odnośnie takiego oznakowania, jak i również nic o baterii (PANASONIC CGR-B/T19SE-MSL)

Przykładowo, uruchamiając program BatteryMon, pojawia mi się:

dla porównania otwierając program AccSmart:

p.s. oczywiście jak pisałem już wyżej, wymiana ogniw na nowe, identyczne z tymi jakie były wcześniej, podładowane przed wsadzeniem do baterii, każda posiadała takie samo napięcie - 3,77 V, komputer odpala się na baterii bezproblemowo, no właśnie ale...

Bardzo prosił bym o jakąś wskazówkę, bądz informacje w tej sprawie...

pozdr
    sombady
    Level 10  
    Znalazłem takie info na necie:

"Cykl „rozładowanie-ładowanie” pomaga też elektronice skalibrować czujniki pomiaru poziomu naładowania — z tego głównie powodu producenci zalecają kilkukrotne naładowanie i rozładowanie (formowanie) każdego nowego akumulatora. Raz na kilka lub kilkanaście tygodni powinieneś rozładować akumulator do momentu wyłączenia się komputera i natychmiast załadować go ponownie do pełna."

Tak więc zastanawiam się czy faktycznie jeśli zostawie laptopa na baterii, do momentu kiedy bateria rozładuje się, to czy jak włącze zasilanie to czy eeprom zresetuje się w elektronice baterii ?