Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

Maku 12 Lis 2009 18:21 445905 985
  • #601
    misiozol
    Poziom 30  
    1robert

    musisz sie usmiechnac :) do kolegi jarob on ma pelna wersje SBW


    zap45


    dosc dziwne zachownie tej bateri jak na 2 tygonie lezenia ,niechce nic sugerowc na temat serwisu w ktorym naprawiales lapka ale czy , jestes pewien ze to twoja bateria?

    co bylo naprawiane w laptopie moze cos zostalo uszkodzone w czasie naprawy , ja bym zazadal od serwisu aby doprowadzili to do stanu jaki byl przed oddaniem sprzetu do serwisu , ile trzyma bateria po odbiorze z naprawy ?, w ostatecznosci pozostaje sad konsumencki
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #602
    zap45
    Poziom 10  
    Naprawa nie miała nic wspólnego z baterią: wymiana LCD + aktualizacja biosu + czyszczenie chłodzenia. Rozmawiałem z menadzerem serwisu, twierdzi że to na pewno moja bateria.
    Obecnie na 60% trzyma ok. 50min czyli proporcjonalnie kalkulując na 100% będzie trzymać ok. 1,5h więc wnioskuję że to moja bateria. Proces ładowania przebiega prawidłowo do tych nieszczęsnych 60%. Orika umywa ręcę, twierdzi że baterii nie ruszali więc nie ich wina. Pozostaje doprowadzenie jej do użytku na własną rękę.
  • #603
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Moim skromnym zdaniem jest to wina ogniw, która uwidoczniła się poprzez to, iż przez dwa miechy leżała nieużywana i nieładowana.

    Najprawdeopodobniej ogniwa mają różne oporności wewnętrzne, a co za tym idzie występują różnice napięć na sekcjach. Podczas ładowania są one na tyle duże, że elektronika wyłącza ładowanie. Inna przyczyna to za wysokie temperatury ogniw podczas ładowania.

    Proponuję ją otworzyć i zmierzyć napięcia na poszczególnych sekcjach podczas gdy bateria jest wyjęta z lapka i podczas ładowania.

    Można spróbować wyrównać te napięcia jeśli będą się różnić, a jeśli nie różnią się, to proponuję zmierzyć temperaturę podczas ładowania.
  • #604
    zap45
    Poziom 10  
    Dziękuję za sugestię, w najbliższym czasie sprawdzę dane napięcia. Co do temperatury nie odczuwam aby podczas ładowania sama bateria się grzała, jednak sprawdzę i to.
  • #606
    misiozol
    Poziom 30  
    To ile ta bateria wkoncu leżała 2 tygodnie czy 2 miesiące? Bo jeśli 2 miesiące to zmienia postać zeczy
  • #607
    zap45
    Poziom 10  
    2 tygodnie, dokladnie 17 dni z odczytów everesta.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #608
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    dominik.. napisał:
    Zwracam się z wielką prośbą: Czy mógłby ktoś zresetować eeprom z ww dela?
    w załączniku oryginalny bin z pamięci s29l394.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam



    Podaj jaką pojemność ustawić w tej baterii, oraz jakie jest jej napięcie znamionowe i jaką miała pojemność fabryczną?
  • #609
    misiozol
    Poziom 30  
    tak jak napisalem na 2 i pol tygodnia lezakowania to dosc dziwne zachowanie chyba ze faktycznie byla przy swojego zycia koncu zycia ale zeby tak drastycznie, czy jak oddawales laptopa bateria byla w pelni naladowana ? mogla zaistniec sytuacja ze w serwisie wyladowali w pelni laptopa na sprawdzenie czegos i lezala pusta przez ten czas , ale tak czy inaczej po fakcie po prostu nie nalezy oddawac laptopow z bateriami nauczka dla nas ( dla mnie tez ,przewaznie oddaje z bateria ) na przyszlosc , faktycznie moze byc tak ze ogniwa maja za duza roznice miedzy soba albo sie przegrzewaja , ale zastanawiajace jest to wlaczanie i wylaczanie sie ladowania przewaznie laptop podpiety pod zasilacz ciagle pokazuje ze jest pod zasilaniem zewnetrznym ,a nie wlacza i wylacza ladowanie ( aktualizacja biosu ma troche do czynienia z bateria, czasami w biosie sa rozne nazedzia do bateri)
  • #610
    zap45
    Poziom 10  
    Tak, bateria była naładowana do pełna. Podejrzewam scenariusz w serwisie: podczas wstępnych oględzin uruchomili go na baterii, następnie odstawili go na 2 tyg (czekali na części) i wreszcie naprawili. Gdy do mnie wrócił był naładowany w ok. 30%.
    Nie wiem czy dobrze się zrozumielismy: gdy odłączę zasilanie i znów podłączę (powyżej 60%), to przez chwilę (dosłownie parenaście sekund) bateria ładuje się (widzę to w everescie). Dioda ładowania świeci cały czas niezależnie czy ładowanie stoi czy nie, w systemie mam wtedy ikonę ładowania. Z moich obserwacji mam wrażenie iż laptop próbuje naładować baterię do 100%, jednak coś blokuje przepływ prądu w samej baterii.. zapewne elektronika, być może to rzeczywiście przez różnicę napięć.
    Co do narzędzi w biosie, phoenix dla lapów ma strasznie okrojoną wersję i o niczym takim nie ma mowy.
  • #611
    1robert
    Poziom 18  
    na początek dzięki za pomoc
    Jarob... wgrałem bina po resecie i dioda dalej miga... nie wiem co mogłem zrobić nie tak. Spróbowałem wgrać starego bina i jest to samo.
    Na dodatek wydaje mi sie (pare dni minęło) że zanim zacząłem grzebać to dioda migała ale bateria się ładowała a teraz zima- dioda miga i nie ładuje
    Winda pokazuje 0% naładowania ale pokazuje że ładuje choć cały czas 0% - sprawdzę jeszcze w biosie.

    raczej baterię poskładałem prawidłowo
    dioda miga 4razy pomarańczowo 1 raz zielono
  • #612
    misiozol
    Poziom 30  
    1robert


    sprawdz bezpiecznik moze go spaliles niechcacy, bedzie taki obiaw jak opisujesz laptop baterie widzi ale nie laduje, wskaznik stoi na zero i lampka ladowania sie swieci , ewentualnie zczytaj ja przy pomocy SBW i pokaz logi
  • #613
    1robert
    Poziom 18  
    sprawdziłem po 0,5h - bateria się ładuje - na razie na starym binie ma 20%.
    mam wrażenie że jakoś powoli - zobaczymy jak skończy co bedzie.
    spanikowałem bo długo było 0%.
    bateria od poniedziałku leżała rozebrana czyli ogniwa bez elektroniki - myślałem ze nic się nie stania ale nie powinna przecież paść tak o.. no cóż - żeby sie czegoś nauczyć trzeba być upartym i próbować.
    Zastanawia mnie tylko dlaczego reset przez kolegę jaroba nie pomógł. spróbuję jeszcze podmienić bina jak bateria będzie naładowana - może po podmianie bateria była pusta i to miało wpływ na kontrolkę.. nie wiem - spróbuję.
    Jak myślicie jak długo teraz ładować bateią skoro była 0%- do naładowania na 100% tylko czy poczekać dłużej?

    naładowałem baterię i zmieniłem bin - zaraz sprawdzę co się dzieje...

    na poprawionym binie nie ładuje (godzina w laptopie i 0%) i miga dioda tak jak migała...
  • #614
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Jeśli ogniwa są naładowane i zmieniłeś wsad nie rozładowując ogniw, to teraz może nie ładować.

    Wskaźnik może szaleć jeśli ogniwa są do wymiany lub jeśli mają za duże różnice między sekcjami.
  • #615
    1robert
    Poziom 18  
    to co mówisz ma sens.. tylko poprzednio jak podmieniałem wsad to właśnie były rozładowane i nie poszło, naładowałem na starym wsadzie i podmieniłem - teżnie idzie... choć moze trzeba by je teraz rozładować trochę - bo w sumie powinne być full( po ładowaniu) l tylko wskaźnik pokazuje 0 a co z licznikiem ładowań? powinien w sumie przestać świecić a świeci..
    czy jak bym sobie zrobił programator pod SBW i podpiął bezpośrednio (przy wersji demo) to może mi to coś pomóc?? tzn bezpośrednie podpięcie pod sbw?
    po podmianie bina wskaźnik naładowania na baterii (diodki) nadal pokazują to samo co na starym wsadzie eepromu (migają co druga- trzy )
  • #616
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    licznik ładowań wyzerowałem, co do migania diod, to napisałem, że jeśli ogniwa są do wymiany lub jeśli mają za duże różnice napięć między sekcjami, to może tak robić.

    SBW z interfejsem pomoże o tyle, że będziesz mógł nam podesłać logi z odczytu rej baterii i będziemy mogli zobaczyć jakie flagi są powystawiane.
    Na pewno ułatwi to diagnozę.
  • #617
    Uco
    Poziom 16  
    proszę o reset
    bateria PP2051A do poj. 2150mAh
    w środku PIC16C6A, bq2050H, bq2068-C, no i 24C01C

    SBW demo nie resetuje tego tzn nie ma błędu ale jest to samo co przed użyciem rest eprom, chyba trzeba mieć pełną wersję.

    p.s.
    patrzę sobie na zawartość tego pliku w edyt.HEX i wygląda to jakby ktoś upadł na klawiaturę. ten dane są kompresowane jakoś bo nijak się tam żadnych cykli ani poj. nie mogę dopatrzeć.
  • #618
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    o pliczku zapomniałeś :D
  • #619
    1robert
    Poziom 18  
    na pewno wyślę logi jak zrobię programator ale raczej dopiero w poniedziałek.. dzięki wielkie za dotychczasową pomoc
  • #620
    misiozol
    Poziom 30  
    1robert


    Może być taka sytuacja ze jak bateria jest w pełni naladowana i podmienisz eeprom to będzie się ladowac bardzo powoli a po 3-4 godzinach ładowania wskoczy na full po prostu bedzie za maly prąd nie adekwatny do aktualnej pojemności
  • #621
    1robert
    Poziom 18  
    Przeczytałem w miarę dokładnie tą część postu (new) i już wiem że źle odpinałem i podpinałem ogniwa - nie doczytałem wcześniej za co przepraszam.
    Powinienem przed wgraniem bina odpiąć zasilanie i później podpiąć w kolejności od najniższego ogniwa a tego nie zrobiłem. Może tu jest mój błąd Sprawdzę.
    Jak bym kupował nowe ogniwa to pojemność dobieram w ten sposób:
    mam 4700 mAh i trzy pary ogniw - więc potrzebuję 6 ogniw po około 2350 mAh jeśli się nie mylę.
    Co powiecie na takie?:

    796595369

    lub

    806436133

    814201973

    Jeżeli pojemność będzie się trochę różnić to elektronika powinna się dopasować po kalibracji.

    Napiszcie mi jeszcze proszę czy jest jakiś inny podobny program do baterymona bo już zainstalowałem go wcześniej i się skończył, a nie chcę stawiać systemu od nowa.

    Linki usunąłem, regulamin p. 10.11 [mat_ed]
  • #622
    bratmaks
    Poziom 11  
    Witam.

    Dla tych, którzy mają problem z nagłym spadkiem pojemności w ThinkPad z serii T60, T61, X60, X61 polecam ten post: Wadliwe baterie w Thinkpad (T60, T61 itp)

    Uwaga: nawet, jeśli bateria przekroczyła 12 miesięczną gwarancję, to jest szansa na darmową wymianę.
  • #623
    1robert
    Poziom 18  
    zrobiłem adapter do SBW i podłączyłem na razie przez złącze zewnętrzne do innej baterii (takiej samej jak staram się naprawić).
    sczytałem podstawowe dane i dowiedziałem się że ma już tylko połowę pojemności ;) ale nie o tym..
    dlaczego jak próbuję do wyjętej baterii podłączyć żarówkę to nie świeci?
    czy się da i jak się podłączyć SBW żeby poobserwować co się dzieje z ogniwami w batery analizer w SBW żeby coś nie popsuć??
    szukałem w tym wątku ale nie znalazłem.. jeszcze poszukam w "old" ale powoli się czyta bo dużo się powtarza -ale jak się chce wiedzieć to trzeba szukać..
  • #624
    bratmaks
    Poziom 11  
    A czy SBW nie ma specjalnej przystawki do wykonywania testów baterii? Wystarczy przeczytać stronę producenta.
    Tutaj jest schemat przystawki :D Nic specjalnego, tylko źródła prądowe o wydajności 1A lub 1,5A oraz sterowanie ładowaniem...Próbował ktoś tego? Bo chyba nie każda bateria może podać na zewnątrz (przez SMBus) wartości napięć poszczególnych ogniw.
  • #625
    1robert
    Poziom 18  
    a no widzisz.. wczoraj wieczorem chyba już nie miałem sił żeby to załapać - patrzyłem na te schematy i nie powiązałem ich..
    ciekawe czy DEMO obsługuje tą przystawkę? warto by któryś z doświadczonych kolegów się wypowiedział. i z czego to zasilić jeśli np nie mam zasilacza warsztatowego - moze z zasilacza od laptopa lub coś podobnego?
  • #626
    bratmaks
    Poziom 11  
    Z tego co pamiętam, to DEMO obsługuje - w sensie aktywnej zakładki. Co podaje na port LPT nie sprawdzałem już... Z doświadczenia wiem, że trzeba mieć zasilacz o napięciu 12,6V (dla baterii o napięciu 10,8V) i ograniczeniu prądowym. Przy czym najważniejsze jest napięcie i nie można go przekroczyć. A prąd można ograniczyć włączając szeregowo opornik lub np. żarówkę 21W tak, aby prąd nie przekroczył 0,7C (według Panasonic'a). Gdy prąd zacznie spadać trzeba usunąć dodatkowy obwód i wtedy następuje ładowanie przy stałym napięciu. To tak w skrócie.
  • #627
    maly1810
    Poziom 1  
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam laptopa Toshiba Satelilte Pro L40 mój problem z baterią polega na tym, że szybko się wyładowuje po pełnym naładowaniu trzyma około 30-40 minut. Batterymon pokazuje, że po pełnym naładowaniu bateria ma tylko 1300mAh.Moja bateria 10.8V 4000mAh pa3615u-1brm.
  • #628
    1robert
    Poziom 18  
    witam ponownie..
    wstyd się przyznać ale uwaliłem elektronikę w baterii.. :( chyba przez przypadek do płytki dotnął mi się jeden z biegunów aku i poszło małe zwarcie..
    nie wiem gdzie szukać co padło. :( chila nieuwagi i klops
    W tej chwili pamięć nie chce dać się programować jak odepnę SCL od płytki da się programować - wcześniej nie trzeba było
    płytka nie chce się wzbudzić - komp nie widzi baterii

    Może ktoś mi doradzi czy kupić inną baterię do regeneracji i przełożyć elektronikę czy szukać elektroniki.... bo raczej chyba jej nie naprawię - nie wiem jak by się za to zabrać.
    może komuś leży płytka od DELL c1295 to bym odkupił?
  • #629
    keseszel
    Poziom 26  
    Posiadam laptopa Fujitsu-Siemens Lifebook E-6585. Baterie mają 2,4V jeden pakiet , a dwa pakiety mają 3,8V czyli są w miarę. Czy ktoś robił taką baterię? Ta wogóle nie trzyma.
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New
  • #630
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam, niestety sprawnej elektroniki od DELL c1295 nie mam.

    Jeśli chodzi o ten analizator do SBW, to mam coś takiego. Trzeba mieć pełną wersję programu, by to działało i tak jak pisaliście nie każda bateria jest tak zaprogramowana aby pokazać napiecia na sekcjach. Niektóre pokazują tylko napięcie na całej baterii.
    Ogólnie działa to, ale nie jest to tak dokładny analizator. Mozna go traktować raczej hobbystycznie.