Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New

AndrzejR 17 Sep 2007 05:25 467823 2342
Texa Poland
    AndrzejR
    Level 11  
    Witam. Mam problem chyba z bateryjką.
    Dell C840 14.8V 4460mAh type 66Whr. Do dzisiaj pracowała bez problemu laptop pracował na niej ok 45 min, nagle podczas normalnej pracy z zasilaniem z zasilacza zaczęło szybko mrugać dioda na pomarańczowo od baterii po dołączeniu zasilania laptop się wyłączył po włączeniu sytuacja ta sama gdy wyjąłem baterie dioda nie mruga. Gdy nacisnę przycisk na baterii zapalają się wszystkie diody, następnie palą się tylko 2 tj. druga i czwarta na stałe, a pierwsza trzecia i piąta mruga 2 razy i wtedy gasną wszystkie. Nie wiem kompletnie co to może być chyba niemożliwe żeby z dnia na dzień tak spadła pojemność ogniw, że bateria nie nadaje się do użytku. Otworzyłem ją, niby napięcia na ogniwach równe, ogólnie napięcie na baterii bez obciążenia wynosi 16,5 V. Może ktoś zna przyczynę takiego zachowania się baterii, no chyba że to wina laptopa nie mam gdzie tego sprawdzić zamiennie gdyż nie posiadam ani drugiego laptopa ani innej takiej baterii.
  • Texa Poland
    redart
    Level 23  
    Rdl:
    Z tą wymianą ogniw z L-ion na NiMH to kiepski pomysł. Lion'y mają U nominalne 3,6V zaś niklowe 1,2V - widzisz różnicę... W tym temacie kwestia programatora była już wielokrotnie podnoszona włącznie z programem (willem) więc poszukaj. Jak odlutujesz piny 5-8 pamięci i zgrasz wsad to go tutaj wrzuć. Zmodyfikuję go, tylko podaj pojemność nowych ogniw, bo z tych starych to już nic nie będzie.
    Pzdr.
    drakos
    Level 12  
    Mam prośbę czy mógłby sie ktoś podzielić wsadem z baterii IBM T40, Dell D400 lub każdej innej na sterowniku BQ8011 może być z niedziałającej.
  • Texa Poland
    Rdl
    Level 11  
    redart:
    Nie jestem takim kretynem :D Pisalem wyraznie we wczesniejszym poscie, ze mam DWIE baterie! Jedna Li-Ion, a druga NiMH. A moje pytanie: czy po wymianie samych ogniw jest szansa, zeby bateria zaczela dzialac poprawnie bez resetowania eepromu? Czy raczej zeby bateria dziala poprawnie bedzie to konieczne? Pytanie dotyczy zarowno baterii na Li-Ion jak i NiMH.
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rdl wrote:
    redart:
    A moje pytanie: czy po wymianie samych ogniw jest szansa, zeby bateria zaczela dzialac poprawnie bez resetowania eepromu? Czy raczej zeby bateria dziala poprawnie bedzie to konieczne? Pytanie dotyczy zarowno baterii na Li-Ion jak i NiMH.

Witam, wszystko zależy na jakich układach masz elektronikę. Starszej generacji baterie nie miały eepromu i tam nic więcej robić nie trzeba. Natomiast w tych nowszych z eepromem raczej bez tego asię nie obędzie.

Pozdrawiam, Jarek
    adlozi
    Level 10  
    Proszę o fachową odpowiedź. Czy w eepromie 24c02 wystarczy zmienić ilość cykli ładowań na 0 i pojemność na nominalną, czy trzeba też zmienić coś jeszcze? Pytam, bo mam taki problem: na samych ogniwach mam napięcie ok. 14V ale na złączu baterii napięcia nie ma - elektronika coś blokuje mimo, iż zmieniłem podane obie wartości. Może jest jeszcze w jakiejś dodatkowej komórce wpis odpowiedzialny za to by blokować napięcie wychodzące na zewnątrz, a który trzeba zmienić? Tak już mam z drugą baterią więc to chyba nie przypadek. (Bat 14,8V 4000mAh, bq2060, 24C02).
    redart
    Level 23  
    Rdl:
    Szansa zawsze istnieje, jednak z mojego doświadczenia z BQ2040 wynika, że pojemność aktualna jaką znajdziesz teraz w eepromie będzie bardzo mała. BQ nadpisał z pewnością komórki 60H i 61H w których to przechowuje aktualną wartość. Montując nowe ogniwa można by liczyć, że po kilku cyklach znów zaktualizuje sobie pojemność do nowych ogniw. Jednak nie jest tak różowo. Nie udało mi się zaobserwować aby sterownik był taki mądry. Po prostu ładuje nowe ogniwa do pojemności zapisanej w eepromie. Dlatego uzasadnione jest ręczne zaktualizowanie tej wartości tak, aby sterownik od razu ładował je do max.
    Ten układ (jak i wiele innych) 'rozumie' tylko naturalne starzenie się ogniw, a co za tym idzie spadek pojemności wraz z czasem użytkowania. Nie wierzy w reinkarnację...
    Miałem 3 takie baterie (na BQ2040 i 2401), a więc i 3 różne sterowniki i muszę stwierdzić, że z żadnym z nich nie obeszło się bez edycji wsadu.

PS:
    Jestem jak najbardziej daleki od postrzegania Cię jako kretyna... Jeśli czytałeś cały ten temat to z pewnością widziałeś jakie rzeczy ludzie potrafią tu wypisywać - wolałem wyjaśnić kwestię różnicy pomiędzy tymi ogniwami na początku.
    Pzdr.
    Rdl
    Level 11  
    Spoko, nie czuje sie urazony, bo ludzie faktycznie potrafia zadawac ciekawe pytania ;)
    A co do tego bq2040 to tego sie wlasnie obawiam, ze projektanci tak scalaka jak i baterii widza tylko jedno wyjscie - kupno nowej baterii :D

Jak przyjda ogniwa i je zamontuje, to jednakze sprobuje z raz naladowac i gdy bede juz pewny, ze nic z tego, wtedy znowu bede prosil o pomoc przy poszukiwaniu jakiego madrego programatora do eepromu :)

Dzieki za pomoc
    Pozdrawiam

rdl
    rawka11
    Level 14  
    Witam.
    Może ktoś ze znawców tematu zobaczyć screna z Toshiby Portege 7140CT .
    Bateria naładowana, 100% lecz po wyłączeniu zasilacza procentowo schodzi do 99%, trwa to ok.4min. i laptop się wyłącza.
    Bateria ma 3 pary po 4 ogniwa.
    Jakiś czas temu bateria trzymała 10 min.
    Po rozebraniu baterii dwa ogniwa w dwóch parach miały ok. 2V. Uszkodzone ogniwa wyciągnąłem i z trzeciej pary dla zrównoważenia pojemności 1 ogniwo.
    Bez ingerencji w elektronikę bateria trzymała ok. 1h.
    Po dwóch miesiącach bateria zachowuje się jak napisałem na początku mojego postu.
    Napięcie na każdej parze ogniw jest w granicy 3,5V.
    Typ baterii: PA2506U
    10,8V
    5000 mAh
    Eeprom 24C046
    Sterownik?
    934
    309B
    W załączniku jest:
    wsad eeproma z tej baterii
    scren BatteryMon
    zdjęcie tej baterii
    Co można wnioskować ze screna BatteryMon z tej baterii?
    Za odpowiedź z góry dziękuję.
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw NewŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw NewŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New
    Moderated By TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

jarob
    Witam, poszukuje wsadu do elektroniki ze sprawnej baterii hp f2024b. Jest ona wykonana na sterowniku M37516 i pamięci 80AM.

Dodam, że sam reset licznika, daty produkcji oraz ustawienie właściwej pojemności nie wskrzesza baterii. Pewnie trzeba zresetować flagi błędów - tylko gdzie ich szukać w oryginalnym wsadzie?

Pozdrawiam, Jarek
    redart
    Level 23  
    Rdl wrote:
    Jak przyjda ogniwa i je zamontuje, to jednakze sprobuje z raz naladowac...

Żeby sprawdzenie nowej pojemności było miarodajne należy przeprowadzić kilka (3 - 5) cykli ładowania baterii po zamontowaniu nowych ogniw. Jedno ładowanie nie wystarczy. Do tego polecam ładowanie akumulatora na włączonym lapku, bez używania trybu uśpienia. Gdy laptop chodzi, prąd ładowania będzie mniejszy, a co za tym idzie ładowanie będzie dłuższe. Jest to znacznie lepsze dla nowych ogniw, szczególnie gdy się je testuje. Rozładowanie oczywiście poprzez odłączenie zasilacza i pracę kompa z baterii, żadne tam żarówki etc.
    Pzdr.
    Rdl
    Level 11  
    Tak, wiem wiem, tylko juz zamowilem jakies to badziewie - programator JDM czy cos, wiec moze od razu sprobuje cos zdzialac z eepromem. Ale to wszystko w przyszlym tygodniu najwczesniej :) Poki co nie ma ani zamowionych rzeczy ani czasu ;)
    Jak zaczne cos robic, to sie odezwe

Pozdrawiam
    luki789
    Level 11  
    Tez mam taki sam problem jak podłaczam zasilacz to niby bateria sie laduje ale cały czas w windowsie pisze 0%.Help
    zorro18
    Level 12  
    Szukam pomocy w regeneracji baterii (elektroniki) Dell 14,8V , 3800mAh,

Elektronika M37516 z eepromem 80AM ( AK6480AM), 2 baterii wymienione i zostało tylko wyzerować elektronike.
    A dokładnie chodzi mi o to czy naprawa jest możliwa przez reset eepromu czy trzeba wgrywać nowy wsad w tej baterii della?? Bo jeśli trzeba nowy wsad wgrać to czy ktoś posiady "czysty" wsad albo potrafi przerobić mój kiedy go zgram ??

A o to mój wsad zgrany Case v 2.0.4 (ten program nie posiada opcji zapisu..?)
    Jeśli będzie potrzeba to niebawem zgram SBW demem jak tylko przyjdzie mi konwerter do budowy interface.

--------------------------------------------------------------------------------

,a i jeszcze parametry baterii 14,8V 3800mAh, prąd ładowania 3,5A
    jarob
    jaceks74 wrote:
    proszę o pomoc przy naprawieniu wsadu do mojej baterii
    z laptopa CA 6700
    4000mAh, 14.8V
    sterownik bq2040, eeprom 24C02

Witam, poniżej zresetowany wsad.

Powodzenia, Jarek
    jarob
    zorro18 wrote:
    A o to mój wsad zgrany Case v 2.0.4 (ten program nie posiada opcji zapisu..??)

Witam, coś krótki ten wsad jak na ten eeprom... chyba źle go zgrałeś...

Pozdrawiam, Jarek
    jarob
    Witam, 74LS06 będzie chodził jak ta lala bo ma też wyjścia z otwartym kolektorem, natomiast 74LS04 nie może być zastosowany w tym układzie.

Powodzenia, Jarek
    Karambazielona
    Level 10  
    HP DV1650 nie pokazuje czasu pracy na baterii.
    Po włączeniu go na baterii pokazuje się jedynie procentowe naładowanie baterii, nie pokazuje sie jednak czas pozostały do końca pracy
    Włączyłem komputer na Knopixsie i tam pojawia się normalnie czas pracy. Przeinstalowałem system z płyty recovery. Dalej to samo. W czym może być problem?
    Po odpaleniu na SUSE live wyskoczyła informacja ze bateria jest w kiepskim stanie - słaba pojemność.
    Co z jest nie tak z tą baterią?
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw NewŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw New
    RadioActive
    Level 13  
    Powitać.

U mnie typowe przepełnienie licznika ładowań. Bateria się naładuje, po odłączeniu zasilania pracuje kilka minut normalnie po czym raptownie spada do 8%. Tu popracuje jeszcze z godzinkę i pada całkiem.

Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że w baterii, na płycie z elektroniką znalazłem jakieś nietypowe układy, ale po kolei:

- Laptop Dell D410
    - Bateria Y6142
    - Reszta: 11,1V - 4800mAh

W środku dwa układy:

- BQ29312PW
    oraz
    - BQ80201DBT

O ile do pierwszego znalazłem notę aplikacyjną, która nic mi nie mówi, to do drugiego nie ma nic.

obok tych dwóch siedzi jeszcze jeden układ, którego oznaczenia są dla mnie zupełnie niejasne:

3182
    5F41

Może to jaki eprom??

Mam drugą, zupełnie nową baterię więc z wsadem nie będzie problemu.
    Problem polega "tylko" na tym, jak wydobyć ten wsad z nowej baterii i załadować go do starej, bo na dzień dzisiejszy zielonego pojęcia nie mam jak to tknąć, opisów też nigdzie nie mogłem znaleźć.

Prosiłbym o pomoc, bo szkoda mi tej baterii, ma zaledwie 1,5 roku i wcale nie była jakoś tam specjalnie katowana a nowa to koszt około 300zł na który mnie nie stać.
    Łukasz Adaszek
    Level 11  
    Witam

Mam laptopa toshiba tecra 8000 i problem z baterią, windows pokazuje ładowanie od 1% do 60% i potem skok do 100% ale bateria trzyma tylko około 5 minut i sie wyłącza. Natomiast program accplus 1.3 pokazuje zamiast parametrów baterii napis interface error co dalej robić pomocy!
    adambcs
    Level 11  
    witam wszystkich.

Mam laptopa Sony Vaio PCG-FX220 i mam tak owy problem z bateria: Ładuje sie do 100% ok 40 min. Naładowana na max trzyma przy obciazeniu win xp, kaspersky 6.0 i winamp ok 25 min max, szybko spada
    poziom bateri (miernik systemowy) tylo gdy bateria ma ok 2% i wskazuje 0 min laptop potrafi chodzić jeszcze ok 1 godziny... Jak mozna zrobic by bateria pokazywała własciwy poziom pradu? Pozdrawiam adambcs.
    zorro18
    Level 12  
    Witam ponownie wszystkich.
    Bateria z della c600 jak już pisałem pare postów wcześniej.
    Mikrokontroler m37516 a eeprom AK6480AM (80AM). Zamieszczam mój wsad z wielką proźba aby pomógł mi ktoś go wyresetować, wyedytować tak aby był czysty (max pojemność, licznik ładowań)
    Z góry wszystkim pomocnym osobą dzięki!!

Dodano po 1 [minuty]:

a o to mój wsad
    jarob
    zorro18 wrote:
    Zamieszczam mój wsad z wielką proźba aby pomógł mi ktoś go wyresetować, wyedytować tak aby był czysty (max pojemność, licznik ładowań)

Witam, oto zresetowany Twój wsad:

Powodzenia, Jarek
    jarob
    Łukasz Adaszek wrote:
    Natomiast program accplus 1.3 pokazuje zamiast parametrów baterii napis interface error co dalej robić pomocy!

Witam, do tego programu potrzebny jest interfejs I2C, którego schemat był tu w starszej części tematu zamieszczony i również znajduje się on w helpie od tego programu. Aby odczytać nim parametry baterii należy ją wyjąć z lapka i podłączyć do interfejsu.

Do sprawdzenia parametrów baterii wewnątrz lapka użyj programu Battery Mon lub AccSmart.

Pozdrawiam, Jarek
    zorro18
    Level 12  
    dzięki Jarob
    zaraz wgrywam i testuje.
    kmieciu
    Level 19  
    Witam. Wymieniłem w baterii 14,8V 3600mAh ogniwa na większe o pojemności 2200mAh razem wyszło 4400mAh. Układ BQ2040, eeprom zmodyfikowalem zapisując pojemność na 4200mAh. Problem w tym że laptop ładuje baterię do 63%. Po odłączeniu zasilacza pracuje przeszło godzinę i wyłącza się przy 3%. Gdzie popełniłem błąd? W załączniku zmodyfikowany wsad.