Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung J700 - sam wysyła SMS-Y

Arekpy 13 Jun 2009 23:03 5597 12
    Arekpy
    Level 11  
    Witam i proszę o pomoc,
    Mam problem z J700 a mianowicie kupiłem nowy tel. z Anglii, nie wiem co z nim było robione gdyż ja dostałem go już z PL i bez simlocka (być może był oryginalnie bez locka i z polskim) tel. jest z sieci T-Mobile.
    Po kilku dniach używania okazało się że szybko ubywają środki z konta (simplus) po telefonie do biura obsługi klienta okazało się że telefon przy włączaniu (zawsze ok. 6-tej - wstaje i go włączam) sam wysyła 15-20 smsów na jakiś 5-cio cyfrowy numer, za co potrącane jest ok. 3-4 zł!!!!. SMS-y te nie zapisuje się w "wysłanych" i powtarza się to po każdym włączeniu telefonu. Może ktoś miał podobny problem lub domyśla się co może być powodem????
    Po przełożeniu karty do starego tel. wszystko ok.
    Redgy
    Level 33  
    Zmień oprogramowanie jeżeli posiadasz chociażby kabel serwisowy do samsungów (nie mylić z kablem transmisyjnym) bądź udaj się do serwisu aby to zrobiono. Po tej operacji telefon nie będzie się tak zachowywał. Jaki numer masz pierwszy w książce telefonicznej ? Sprawdź czy to czasem na ten nie wysyła pustych sms.
    jayu0
    Level 37  
    Redgy wrote:
    Zmień oprogramowanie jeżeli posiadasz chociażby kabel serwisowy do samsungów (nie mylić z kablem transmisyjnym) bądź udaj się do serwisu aby to zrobiono. Po tej operacji telefon nie będzie się tak zachowywał. Jaki numer masz pierwszy w książce telefonicznej ? Sprawdź czy to czasem na ten nie wysyła pustych sms.

Co to ma znaczyć kabel serwisowy?Jeśli miałby np nspro to o serwisówce możemy rozmawiać!Jeśli ma tylko zwykłe USB to ewentualnie z pomocą może przyjść jakiś downloader(nie polecam) do samsungów.
    A co do zmiany firmware to się zgodzę, po tym zabiegu problem powinien zostać rozwiązany.
    Redgy
    Level 33  
    jayu0 wrote:
    Redgy wrote:

Co to ma znaczyć kabel serwisowy?Jeśli miałby np nspro to o serwisówce możemy rozmawiać!Jeśli ma tylko zwykłe USB to ewentualnie z pomocą może przyjść jakiś downloader(nie polecam) do samsungów.
    A co do zmiany firmware to się zgodzę, po tym zabiegu problem powinien zostać rozwiązany.

Kolego autor postu nie ma na pewno żadnego boxa (Unibox, Polar-box czy co kolwiek podobnego) nie mówiąc już o ns-pro. O tym doskonale wiem. Kabel transmisyjny czyli zwykły kabel usb (dołączany do tego modelu) się nie nadaje ponieważ każdy flasher do samsunga (darmowy) wymaga transmisji po com (rs-232) oczywiście na zasadzie emulacji. Nie mówimy tutaj o kablu rj45 pod boxa. Proszę wpisać w allegro kabel serwisowy samsung a będzie wiadomo o jaki kabel chodzi. Wiadomo iż autor tematu nie ma ochoty płacić nie wiadomo ile za usługę zmiany oprogramowania. Druga strona medalu jest taka, że nieumiejętne zabawy zmiany oprogramowania bez boxa kończą się zwykle wizytą w serwisie.
    Arekpy
    Level 11  
    nie posiadam kabla serwisowego, tylko ten pod usb z kompletu. ale powiedzcie co jest przyczyna że on wysyła podczas włączenia ok. 20 sms-ów pod ten sam numer. ile może kosztować zmiana firmware bo przecież nie ma sensu kupować kabla serwisowego tylko do jednego zabiegu. reset do ustawień fabrycznych nic nie pomógł!
    Redgy
    Level 33  
    Bug(błąd) w oprogramowaniu telefonu. Najprawdopodobniej telefon z ery. Zmiana oprogramowania koszt lokalny w Częstochowie nie powinien przekroczyć 30 zł (40 max). Nie wiem jakie są u was ceny, pisze na podstawie ceny tej usługi na Podkarpaciu.
    Arekpy
    Level 11  
    Redgy wrote:
    Bug(błąd) w oprogramowaniu telefonu. Najprawdopodobniej telefon z ery. Zmiana oprogramowania koszt lokalny w Częstochowie nie powinien przekroczyć 30 zł (40 max). Nie wiem jakie są u was ceny, pisze na podstawie ceny tej usługi na Podkarpaciu.

telefon jest z Anglii sieć T-mobile, fachowcy z cz-wy nie bardzo chcą się za niego brać, odsyłają mnie do serwisu firmowego! a tam to może być ??? zł. JAk uważacie, może to być błąd fabryczny czy ktoś cos spaprał przy zdejmowaniu locka lub wgrywaniu PL?
    cyruss
    Level 30  
    Miałem kiedyś podobny problem wynikający z ustawienia przez poprzedniego właściciela automatycznego sprawdzania co godzinę konta mailowego. Przejrzyj sobie ustawienia maili i internetu.
    Arekpy
    Level 11  
    cyruss wrote:
    Miałem kiedyś podobny problem wynikający z ustawienia przez poprzedniego właściciela automatycznego sprawdzania co godzinę konta mailowego. Przejrzyj sobie ustawienia maili i internetu.

on się ni łączy z internetem tylko wysyła podczas włączenia smsy na jakiś 5-cio cyfrowy numer.

Ma ktoś może linka do poprawnego firmware z PL ? oraz jakąś instrukcję typu krok po kroku!
    lizmar
    Level 16  
    witam
    wgraj nowy soft , wiekszość samsungów ma taką ochronną funkcję na przykład że po kradzieży lub po zmianie kary sim telefon wysyła numer telefonu z karty sim do operatora lub do ustawionego numeru .
    efekt ten zdaża sie także na wielu telefonach po otrzymaniu wirusa .
    po wgraniu nowego softu nalezy zrobić jeszcze reset eproma kodem *2767*3855#
    sprawdzone wielokrotnie na wielu samsungach
    Arekpy
    Level 11  
    Dzięki lizmar! nie mam doświadczenia w samsungach, czy soft w wersji poniżej będzie odpowiedni do tego samsunga i czy jest w nim PL?:
    J700XDHE1_OPEN
    OneNAND Downloader v1.5 Lite For PNX5230(tfs4 v1.6).exe
    Dzięki za pomoc.

Wymiana softu oraz reset eprom-u i maszyna działa w 100% :-) tylko te koszty! :-)
    JALA
    Level 28  
    Przepraszam, że odgrzeje tak starego kotleta, ale interesuje mnie ten temat, czy ktoś wiec w jaki sposób teleofn może sam wysłać SMSy - jak w opisanym przypadku?
    basstec
    Level 34  
    Prawdopodobnie jest włączona funkcja mobile tracker - na to stawiam. Jest ona po to, że jak się włoży inną kartę jak tą, z którą mobile tracker był konfigurowany to będzie telefon wysyłał sms na zaprogramowany numer. To w razie kradzieży się przydaje bo wiemy jakia karta jest w naszym telefonie.