Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co najtańszym kosztem naprawiliście (dla siebie)?

satanistik 14 Jun 2009 13:35 386111 3649
Buderus
    satanistik
    Level 27  
    Chodzi mi o 99% recykling czyli jak najfajniejsze sprzęty, które udało się kupić za przysłowiowe piwo i jeszcze naprawić tanim kosztem.

Ja osobiście Amicę digital 1000 za 70 zł - padnięty triak w programatorze.
    TV LCD 32" za 200 zł - 2 kondensatory foliowe w przetwornicy.
    TV przenośny 2" za 6 zł - tylko filtry fonii.
    Słuchawkę Bluetooth za 3 zł - fabrycznie zablokowany przycisk.
    Nowe DVD Medion z uszkodzonym softem za 2 zł.
    Generator obrazu kontrolnego za 15 zł - zimny lut na płycie.
    Projektor multimedialny za 40 zł + układ scalony za 40 zł ale działa do dziś dnia.
    Oprócz tego dużo innego ciekawego szrotu, którego nie pamiętam ale się opłacał. ;-)
  • Buderus
    Romulus7874
    Level 29  
    Wiertarkę Bleck&Deckera z uciętym kablem.
    Dopasowałem jakiś inny kabel.
  • Buderus
    ociz
    Moderator of Cars
    Telewizor NOKIA 6364 VT - za darmo - padnięty 78L05 (35 groszy) i spalony bezpiecznik (2 x 80 groszy).
    Drukarka/skaner HP PSC 1610 - za darmo - brak tuszu.
    Jacek79
    Level 37  
    Łopatę, nasadziłem ją tylko na drążek. Nakład materiałowy to jeden gwóźdź.
    A ostatnio to skleiłem rozdartą kopertę.
    Lubię odzyski.
    filioman
    Level 27  
    Przerwane połączenie WiFi - kliknąłem i już działa. Koszt: 0 zł + VAT.
    polprzewodnikowy
    Level 26  
    Drukarkę laserową - podłączyłem i działała. Brakuje tylko tonera, ale na termotransfer starcza.
    mosfet
    Level 25  
    Dawno, dawno temu monitor. Dostałem za free, bo się nie włączał. Wymiana tranzystora linii (około 13 złotych).
    karasws502
    Level 17  
    Regeneracja GDN-a 20/40 tzn. jego resztek, kosza i magnesu. Zakup nowych części to raptem 25 zł ;)
    luke666
    Level 33  
    Drukarka laserowa SAMSUNG ML-1520, folia owinęła się i stopiła na bębnie. Po usunięciu folii drukarka działa. Koszt 0zł.
    elektro155
    Level 26  
    Dostałem za free DVD od znajomego mechanika. Laser nie czytał płyt, rozkręciłem sprzęt na czynniki pierwsze, wyczyściłem laser szmatką do okularów, skręciłem i działa.

Dostałem od znajomych VCR Panasonic jako zepsute, wystarczyła wymiana elektrolitów na hybrydzie i śmiga do dziś https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1306619.html

Prócz tego naprawiłem wiele różnych urządzeń np. radia.
    Qwet
    Level 33  
    Właśnie znalazłem pod szafą długopis. Był jak nowy, tylko pisać nie chciał skubany. Miałem też inny, połamany długopis z dobrym wkładem. Wyjąłem wkład, włożyłem do długopisu zza szafy i mam długopis najtańszym kosztem naprawiony dla siebie.

Swoją drogą, temat masło maślane (na bułce).
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Znaleziona na śmietniku i naprawiona przeze mnie wieża Hi-Fi stereo Unitra z 1980 r. Naprawiłem ją wykorzystując części, które miałem pod ręką. Wymieniłem żarówki na diody elektroluminescencyjne oraz wymieniłem przełączniki gramofonu.
    Naprawiłem telewizor Telefunken PAL Color A111M wymieniając kondensator 680pF 2000V, koszt ok. 1zł.
    Odrestaurowałem lampę uliczną kupioną za flachę.
    Jacek79
    Level 37  
    żarówka rtęciowa wrote:
    wymieniłem żarówki na diody elektroluminescencyjne

Oczywiście na modne w ostatnich sezonach niebieskie?
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Nie, na czerwone, pasuje ten kolor do tak starych sprzętów.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    żarówka rtęciowa wrote:

Odrestaurowałem lampę uliczną kupioną za flachę.

Razem ze słupem?
    gabik001
    Level 37  
    TV Sony 32" stereo PIP - za darmo. Wymieniłem tranzystor na WN + 2 kondensatory i rezystor - koszt samego tranzystora $25 + pilot $7. Resztę miałem. Zostawiłem go w poprzednim mieszkaniu bo za ciężki był...
    Monitor CRT IBM - za darmo. Wymieniłem trafopowielacz który miałem kiedyś wyjęty z rozbitego innego monitora. Akurat był taki jak trzeba. Koszt - 0 zł...
    Drukarka Canon IP1500 - za darmo. Brat znalazł w wózku sklepowym na parkingu w pudełku po innym sprzęcie. Jak podłączył nie działała. Dał mi, zlikwidowałem "paper jam" i działa... Nawet tusze dobre.
    TV Junost (taki zabytek radziecki) - za darmo, klient uważał że się nie opłaca naprawiać. Wymiana bezpiecznika i strojenie. Koszt - 0 zł.
    Tuner satelitarny Amstrad + czasza (z merca na Balickiej) za 5 zł.
    Wymiana kondensatorów w zasilaczu - miałem z odzysku. Kabel za 2 zł i działa do dziś.
    I jeszcze by się znalazło...
    Chris_W

Level 39  
    Ja siebie naprawiłem - niestety pozostały usterki - da się z tym jednak żyć...
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Moja lampa uliczna jest niestety bez słupa. Zdjęcia jej są na stronie internetowej slaweklampy oraz na forum lighting.pl.
    Chris_W

Level 39  
    A czy w temat można podawać naprawy kosztujące 'chwilę strachu'? Np. taki słup do tej lampy jakby go gwizdnąć do naprawy lampy...
    c4r0
    Level 36  
    Radmor 5412 niedziałający po zalaniu kawą - za darmo - zlokalizowałem brudną płytkę, wylutowałem elementy, wymyłem, wlutowałem z powrotem i działa do dzisiaj :D
    mate157
    Level 13  
    Ja ostatnio naprawiłem powermikser SEEA SMA-300 praktycznie za darmo. Spalone były dwie diody, a sprawne diody miałem na stanie.
    Chris_W

Level 39  
    Jacek79 wrote:
    Wczoraj tanim kosztem naprawiłem napiętą sytuację w domu. Powiedziałem żonie, że skoro tak to rozwód, zaraz jej się poprawiło.

A wiesz... że to czasem rzeczywiście działa! Ale nie warto przesadzać - bo argument straci wartość jako blefu.
    markovip
    Level 34  
    Nagrywarka DVD x16 za free. Po rozkręceniu okazało się, że pewna zdolna pani włożyła płytę razem z tą białą pianką co się nakłada na pierwszą płytę w pack-u. całe wnętrze nagrywarki było pełne białego pyłu, soczewka też, więc nie czytało. Jak ona to zrobiła to nie wiem, ale zrywałem boki przez dobre 3 minuty. Do dzisiaj mam to jako dobre wspomnienie.
    Nagrywarka sprawna, jednak jej życie nie trwało długo, następnego dnia została pozbawiona diody laserowej :D
    staszeks
    Level 27  
    karasws502 wrote:
    Regeneracja GDN-a 20/40 tzn jego resztek, kosza i magnezu, zakup nowych części to raptem 25 zł ;)

Z tym magnezem to ja bym uważał.
    Magnez jest chyba palny.
    Proponowałbym użycie magnesu.
    pawel01
    Level 24  
    Ja za darmo dostałem wzmacniacz Telos z 1969 r. Wyczyściłem go, bo po włączeniu spod pierwszej lampy ulotnił się dym. Oprócz tego komputer znaleziony na śmietniku, telefon Samsung E250 znaleziony na polnej drodze (miał blokadę telefonu i locka na Orange), 2 szlifierki kątowe Bosch (z dwóch zrobiłem jedną), rower "składak" znaleziony w rowie (na pewno jakiś żul go tam zostawił :)) oraz telewizor turystyczny czarno-biały znaleziony koło śmietnika - po małym dostrojeniu działa.
    Anonymous
    Anonymous  
    barytek
    Level 23  
    Telefon KU380 z "uszkodzonym modułem GSM" kupiony na allegro za grosze. Rozkręcenie i wygięcie plytki wystarczyło.
    Anonymous
    Anonymous