Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wzmacniacz w układzie oe ob (kaskoda)

krystynaniedaje 14 Jun 2009 17:04 5072 6
    krystynaniedaje
    Level 2  
    Witam,
    męczę się z tym już długie godziny i nadal nie wiem, jaki wpływ mają poszczególne elementy na zakres wzmacnianych częstotliwości.
    Myślałem, że projekt będzie prostszy (np. na początku filtr RC potem pierwszy stopień wzmocnienia, potem drugi też z jakimś filtrem), ale nie jest.
    Zbudowałem coś takiego

Gdzie robię błąd.
    Jeśli jest mi ktoś wstanie pomóc, najlepiej jakby był z Wrocławia to chętnie się umówię na odpłatne korepetycje.
    Quarz
    Level 43  
    krystynaniedaje wrote:
    Witam,
    męczę się z tym już długie godziny i nadal nie wiem, jaki wpływ mają poszczególne elementy na zakres wzmacnianych częstotliwości.
    Myślałem, że projekt będzie prostszy (np. na początku filtr RC potem pierwszy stopień wzmocnienia, potem drugi też z jakimś filtrem), ale nie jest.
    Zbudowałem coś takiego
    Gdzie robię błąd.
    Jeśli jest mi ktoś wstanie pomóc, najlepiej jakby był z Wrocławia to chętnie się umówię na odpłatne korepetycje.[/img]
    Przepraszam, a w jakim paśmie ma pracować ta kaskoda?
    krystynaniedaje
    Level 2  
    od 100Hz do 10MHz,
    i nie patrz na wartości tych elementów, bo bawiłem się nimi, żeby zobaczyć jaki wpływ mają, a ta konfiguracja jest jedną z tych prób
    Quarz
    Level 43  
    krystynaniedaje wrote:
    od 100Hz do 10MHz,
    i nie patrz na wartości tych elementów, bo bawiłem się nimi, żeby zobaczyć jaki wpływ mają, a ta konfiguracja jest jedną z tych prób
    No to zacznij od określenia minimalnej wartości pojemności kondensatora C9 - by ta kaskoda mogła właściwie pracować - ponieważ nawet dla wartości częstotliwości 10MHz wartość 1pF jest zbyt mała, a co dopiero dla 100Hz.

A wtedy, dla podanych na schemacie wartości rezystancji rezystorów, skuteczna wartość wzmocnienia - co napisałem "z czapki" (bez liczenia) - powinna być ok. 5V/V.
    krystynaniedaje
    Level 2  
    _________

ostatecznie

po konsultacji z prowadzącym, układ ma wyglądać tak - jeszcze pętla napięciowo równoległa

teraz czy dobrym torem będę szedł
    wyznaczam schemat zastępczy tego obwodu, gdzie rozewrę kondensatory (dla stałych napięć),

wyznaczę z tego schematu wartości elementów tak aby uzyskać odpowiadające mi wzmocnienie, które wpłyną na punkty pracy tranzystorów (czy to jakie tranzystory wybrałem w moim przypadku ma znaczenie - wziąłem pierwszy z brzegu w pspice, ale sprawdziłem datasheet tego elementu i nie wzbudził - może mylnie - zastrzeżeń)

tylko nadal mam problem z tym na jakiej podstawie mają być dobrane wartości kondensatorów, jak wpływają na wzmocnienie a jak na częstotliwości górną i dolną wzmacniacza.

i jeszcze zasilanie, wartość wziąłem z kosmosu. czy ją też należy wyznaczyć w określony sposób?
    Quarz
    Level 43  
    krystynaniedaje wrote:
    _________

ostatecznie

po konsultacji z prowadzącym, układ ma wyglądać tak - jeszcze pętla napięciowo równoległa

teraz czy dobrym torem będę szedł
    wyznaczam schemat zastępczy tego obwodu, gdzie rozewrę kondensatory (dla stałych napięć),
    ja nie widzę sensu zamiany ujemnego szeregowego napięciowego sprzężenia zwrotnego (na niezablokowanym R5) na ujemne sprzężenie zwrotne też napięciowe, ale równoległe (poprzez R5Z)

krystynaniedaje wrote:
    wyznaczę z tego schematu wartości elementów tak aby uzyskać odpowiadające mi wzmocnienie, które wpłyną na punkty pracy tranzystorów (czy to jakie tranzystory wybrałem w moim przypadku ma znaczenie - wziąłem pierwszy z brzegu w pspice, ale sprawdziłem datasheet tego elementu i nie wzbudził - może mylnie - zastrzeżeń)

tylko nadal mam problem z tym na jakiej podstawie mają być dobrane wartości kondensatorów, jak wpływają na wzmocnienie a jak na częstotliwości górną i dolną wzmacniacza.

i jeszcze zasilanie, wartość wziąłem z kosmosu. czy ją też należy wyznaczyć w określony sposób?
    Ale wiedzę do w/w projektu nabywa się przez dwa semestry kursu - i to z nie jednego przedmiotu - na kierunku Elektronika Wyższej Uczelni, a a Ty chciałbyś by to zrobić tu za Ciebie.
    Chyba nie tędy droga - patrz Regulamin pkt. 16.
    krystynaniedaje
    Level 2  
    Quarz wrote:
    ja nie widzę sensu zamiany ujemnego szeregowego napięciowego sprzężenia zwrotnego (na niezablokowanym R5) na ujemne sprzężenie zwrotne też napięciowe, ale równoległe (poprzez R5Z)

sens jest taki, że to jest z góry ustalone

Quarz wrote:
    a Ty chciałbyś by to zrobić tu za Ciebie.

Nie,
    i dziękuję za Twoją pomoc.
    Nie potrzebuję takich komentarzy, do widzenia.

Proszę o usunięcie tego profilu. Będzie on tylko zbędnie zajmował miejsce w bazie.