Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wake on Lan przez Internet 2

tomek1ni 14 Jun 2009 22:48 7358 9
    tomek1ni
    Level 11  
    witam,

Mam takie pytanie... próbuje ustawić router właśnie pod wol przez internet ale mi to nie wychodzi.
    Ma ktoś pomysł jak ustawić firewalla?
    Ja mam TP-Link'a TD-W8910G. W menu wchodzę w "Adwanced Setup -> Security -> IP Filtring -> Incoming" i tam w regułce mam pola:
    Filter Name, VPI/VCI, Protocol, Source Address / Mask, Source Port, Dest. Address / Mask, Dest. Port.
    Próbowałem już różnych kombinacji ale nic nie skutkuje.. Wol działa w lanie ale z netu nie...
    Jeszcze jest NAT. I tam też można robić prekierowania.... ale to raczej nie ma wiele wspólnego z firewall'em.

pozdrawiam.
    hudy87
    Level 17  
    Chyba jak sama nazwa skazuje Wake on Lan to jak Ci może działać z WAN'u
    tomek1ni
    Level 11  
    vampire86 tego też już próbowałem. Nie dało żadnego skutku..
    Zaczynam myśleć, że w tym TP-Linku nie da się tego zrobić...

Dodano po 3 [minuty]:

hudy87.. może może.. Chodzi tylko o to żeby router w momencie gdy dostanie magiczny pakiet na wan rozesłał go na lany...
    skinc
    Level 10  
    Moim zdaniem musisz poczytać na temat ARP i ustawić w tablicy który port na które IP przełącza. Ja robiłem tak w D-Linku G604T. Podstawa to ddns bez tego jeżeli korzystasz z neostrady to traci sens.
    jasek2
    Level 22  
    Możesz rozwinąć temat skinc?
    skinc
    Level 10  
    Witam. Opiszę ustawienia na swoim routerze WOL działał przez Internet.

1. Jeżeli nie mamy statycznego IP zakładamy konto na np: dyndns.org - ustawiamy dostęp do konta na routerze.
    2. Przypisujemy lokalnie statyczne IP komputera który chcemy uruchomić. (identyfikacja przez sieciówkę)
    3. Port forwarding (virtual serwer) - ustawiamy z jakiego portu będzie przychodził sygnał na komputer.
    4. Dodajemy wpis do tablicy arp-a (bez tego wpisu nie działało mi uruchamianie kompa najczęściej ustawia się to poprzez telnet)

W manual-u powinno być jakie są komendy do obsługi tablic ARP

Jeżeli nic nie pomyliłem to powinno być w porządku wiadomo każdy sprzęt jest inny i nie gwarantuje że w tym przypadku opis ten pomoże.
    tomek1ni
    Level 11  
    skinc a podał byś jak ustawiłeś przekierowaniana (nat i firewall)??
    Nawiasem u mnie w routerze nie ma tabeli ARP.. Jest natomiast możliwość przypisania stałych adresów IP do maków w DHCP..
    DMZ skierowałeś na x.x.x.komp czy x.x.x.255??
    skinc
    Level 10  
    Nie ma potrzeby wystawiania kompa na świat, spróbuj na razie z przekierowaniem portów, niestety podejrzewam że bez ustawienia wpisu w ARP (podtrzymuje informacje o komputerach i ich sieciówkach nie sugeruj się wpisami typu działa przez 10 min od wyłączenia kompa, robiąc to manualnie można zrobić wpis który pozostanie aż do restartu routera) nic nie zdziałasz bez tego poczytaj ten temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic322659.html
    tomek1ni
    Level 11  
    Studiowałem już ten temat... Właście dlatego że tamten został zamknięty mój nazywa się "Wake on Lan przez Internet 2". Nie można w nim było dopisywać postów..

Generalnie chodzi mi o to żeby tylko sprawdzić czy będzie działać.. Jeśli by się okazało że pójdzie to później można by myśleć jak to jakoś zabezpieczyć..