Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seicento .. nie działa dmuchawa..

17 Gru 2002 22:15 20044 14
  • Poziom 23  
    Nie mam schematu elektrycznego , ale jak podpiąłem plus z akumulatora bezpośrednio do silnika dmuchawy to działa na wszystkich stopniach (prąd przechodzi przez opory) . Tak jakby nie dostawał bezpośrednio z bezpieczników plusa zasilania . Jest tan taki przewód 4mm2 chyba - niemożliwe aby się spalił ... ma może ktoś schemat elektryczny tego pojazdu --- jak to jest rozwiązane ?
    Czy prą przechodzi przez przekaźnik ?
    Silnik pobiera 14A . Na razie działa , ale plus z zasilania nie przechodzi przez bezpieczniki . Nie jest to moje auto , tylko mojego brata inwalidy . Muszę to wykonać prawidłowo . Proszę o schemat lub wskazówki . Acha , zasilanie na stykach silnika jest 14 V dopóki się go nie załączy - ani drgnie i spada do zera .... o co ttu chodzi ?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 27  
    prawdopodobnie brak styku skorodowane zlacze cos takiego dobrze ze napisales o tych 14 v bez obciazenia inaczej mowiac brakuje pradu prawo oma :D
  • Relpol przekaźniki
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdź bezpieczniki i na spokojnie opisz jeszcze raz problem, bo głupieję jak raz piszesz że nie ma napięcia tak jaby nie przechodziło przez bezpieczniki, a w następnej linijce piszesz że jest na stykach 14v dopóki się go nie załączy. Sam sobie przeczysz.
  • Poziom 23  
    Napięcie do silnika dochodzi , ale po próbie załączenia go spada do zera .
    Zrobiłem osobny obwód z zasilaniem bezpośrednio z akumulatora i działa. Nie dostaje plus 14Volt od strony bezpieczników ( tzn dostaje , ale to napięcie pod obciązeniem siada do zera . Bez obciążenia ono jest . Silnika pobiera 14A przy 14v i to jest norma (bezpiecznik zabezp jest na 20 A )
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Kup Kontakt WL i po kolei wyjmuj wszystkie bezpieczniki i psikaj gniazda. Same bezpieczniki też poskrobaj, potem dalej psikaj wszystkie złącza, szczególniete gdzie kable są 4mm lub 2,5mm. Wiesz przecież że FIAT to nawet na plakacie potrafi skorodować...
  • Poziom 16  
    W CC przechodzi jeszcze przez rezystory regulujące prędkość, stąd moze ten spadek, moze silnik za bardzo obciąza i napięcie na opornikach siada do 0, ale na 3-biegu chyba przełącznik mija te rezystory-sprawdz to, jak zakręci to masz usterkę wykrytą.Pozdrawiam
  • Poziom 23  
    tylko nie da się bez rozbierania połowy auta dostać do kabla dającego plus 14 volt po bezpieczniku do silnika dmuchawy . Dałem 14 volt (+) bezpośrednio z akumulatora i dmuchawa działa OK . Oporniki są sprawne - dmuchawa ma trzy prędkości . Wydaje mi się , że ten plus 14v jest załączany jeszcze przez przekaźnik lub kabel przechodzi gdzieś przez jakieś złączki po drodze , - nie wiem idę rozkręcić to jeszcze raz - wszystko by było jasny gdybym miał schemat..... to jest taka prosta usterka - najprymitywnieszy obwód silnika prądu stałego z szeregowymi rezystorami włączanymi czteropozycyjnem przełącznikiem i zabezpieczeniem 20A ..............a nie działa ....
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Bo takie są uroki elektryki samochodowej. Pozostał ci jeszcze sam przełącznik 4-pozycyjny do sprawdzenia, jeśli na żadnej prędkości nie idzie to usterka jest między bezpiecznikami a tym przełącznikiem.
  • Poziom 23  
    przełącznik działa ..... chodzi wszystko ok , gdy silnik dmuchawy dostanie zasilanie z akumulatora ...... ale nie z plusa od strony bezpieczników ........... poradzę sobie to jest zwykła przerwa po drodze .....chyba , że się mylę ,,
  • Poziom 27  
    :arrow: cyferblat fachman dobrze podpowiada tak jak pisalem wyzej problem lezy na jakims skorodowanym zasniedzialym zlaczu stad masz 14v do chwili wlaczenia dmuchawy po prostu rezystancja tego zlacza jest zbyt duza i dlatego dmuchawia brakuje pradu szukac nalezy w miejscu gdzie moze dostac sie sol woda i inne czynniki powodujace korodowanie samo popsiukanie zlacza nic nieda trzeba je znalezc i oczyscic wiem ze to nielatwe bez schematu ale moze chociaz tyle ci sie przyda :)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    O właśnie, sprzed spryskaniem złącze oczywiście rozłączamy, to istotne, a jak jest nalot to usuwamy go mechanicznie. I po zastanowieniu, skoro po włączeniu napięcie siada, do włącznik łączy poprzez oporniki do masy? to radykalnie zawęziłoby krąg podejrzeń do jednego przewodu 4mm który doprowadza zaqsilanie. Jego drugi koniec musisz odnaleźć i zobaczyć co masz po drodze, może jest jeszcze przekaźnik?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 23  
    Panowie , dałem nowy przewód - bezpośrednio z plusa zasilania (pomijając bezpieczniki) i wszystko działa . Chyba plus z zasilania włączany był przez przekaźnik na listwie bezpicznikowej i chyba nie trzymał , ale schemat rozwiałby wątpliwości - zerknę kiedyś do książki w sklepie . Na razie jest OK , zimno w garażu ... więc niech tak pozostanie .
    dzięki za zainteresowanie !
  • Poziom 11  
    Brak działania wentylatora nagrzewnicy jest spowodowany nadpalającym komutatorem. W najlepszej sytuacji następuje przepalenie bezpiecznika i wówczas uratujesz wentylator
  • Poziom 2  
    brak dmuchawy oraz zasilania gniazda zapalniczki spowodowane jest przepaleniem pinów w kostce po stronie kierowcy na lewym słupku