Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Technics SA-EH550 świeci standby i nie włącza się

15 Cze 2009 18:19 3193 10
  • Poziom 10  
    Witam, mam taki problem: posiadam amplituner jak w temacie ale niestety jest to tylko część zestawu i pytanie pierwsze czy jest opcja włączenia go bez pozostałych elementów? Chce zastosować go jako wzmacniacz pod komputer i wnioskując ze schematu to mogę podać mu dzwięk z tylu przez taśmę idącą do procesora. Niestety sprzęt kupiłem nie znając do końca jego historii:( Jeśli jest możliwość włączenia go bez procesora to znaczy że sprzęcik jest uszkodzony bo świeci tylko standby i nie reaguje na klawisz włączenia. Rozebrałem go i nie widać uszkodzeń typu spalenia układów, zaczołem sprawdzac napięcia i okazuje się że główny transformator jest załączany przez stycznik a na stałe podłączony jest jeden mały tranformator z którego wychodzi 8.5V po czym do samego procesora dochodzi 5.1V Nieco zgłupiałem z racji tego że w schemacie przy nóżce wychodzącej do tranzystora sterującego stycznikiem pisze 5.1V ale niema tam takiego napięcia podczas próby włączenia i zastanawiam się czy sterowanie nie odbywa się masą? Czy podając te 5V do stycznika włączającego główne trafo to czy nie uszkodzę procesora? Proszę o pomoc...
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 30  
    Witam
    Odłącz pierwsze końcówkę mocy i sprawdź efekt .
    Pzdr
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 10  
    Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to wylutowałem końcówke żeby w razie błędu jej nie uwalic.
  • Poziom 30  
    Procek bezpośrednio nie włącza przekaźnika po drodze jest jeszcze tranzystor wykonawczy. Nie pomyl polaryzacji przy uruchomianiu na sztywno
  • Poziom 10  
    Próbowałem i przekaźnik załącza napięcia na końcówkę ale ze strony procka żadnej reakcji:(
  • Poziom 30  
    Szukaj serwisówki może coś się wyjaśni.
  • Poziom 36  
    Po co odpowiedzi osób nie znających tematu.
    W SH-EH550 spinają się masy i dopiero po podłączeniu tego bloku ruszy amplituner. Najlepiej byłoby kupić jeszcze korektor i nie byłoby kłopotu.
    Ewentualnie ściągnąć schematy obu i zewrzeć masy w SA aby ruszył.
    Tego modelu nie odpalałem pojedynczo i nie wiem czy wstaje sam.
    Ale może jest szansa. Tylko problem może być z regulacją głośności i bardziej zalecałbym dokupienie SH.
  • Poziom 10  
    Właśnie zauwżyłem że wszystko sterowane jest masą i chyba brak mu sygnału REQ (rozumiem to jako reqest czyli odpowiedz). Kolego gdybym podesłał Ci jego schemat możesz mi pomóc? Niestety nie mam procesora dzwieku i chyba nikłe szanse na znalezienie takiego pojedynczego klocka:(
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Podeslij mapę i zobaczymy.Schemat dwoCH SEGMENTÓW!
  • Poziom 10  
    Kurcze mam tylko SA schemat ale spróbuje połączyć wszystkie masy na wyjściu i zobacze czy reaguje. A Ty kolego uruchamiałeś taki pojedynczy segment w ten sposób?

    Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

    No i buba:( Nie reaguje i wygląda na to że muszę znaleść SH... Ma ktoś może taki na zbyciu?:D
  • Poziom 30  
    Jak nie komunikują się klocki po szynie to nie powinno być problemów z od paleniem. Zapodaj mapę .