Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Polar PDH 885

Kermitek 17 Maj 2004 17:35 9453 16
  • #1 17 Maj 2004 17:35
    Kermitek
    Poziom 10  

    Czytałem już archiwa, ale nie znalazłem rozwiązania.

    Po 8-miu latach bezawaryjnen pracy po załączeniu ciągle odprowadza wodę, tak jakby popmka wypompowująca wodę działała non-stop. Było hasło "sprawdź hydrostat"... no i sprawdziłem - jest wężyk, odpiałem go, odkręciłem hydrostat, lekko dmuchnąłem, słychać styki, ale czy nie są przypadkiem któreś zwarte na stałe? Tak w ogóle, jak go "zmostkować" żeby wykluczyć pompowanie od przepełnienia.

    A jeśli to nie hydrostat, TO CO? Proszę o pomoc...

    1 16
  • #2 17 Maj 2004 20:22
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    To odprowadzanie wody może świadczyć o tym,że programator zatrzymał się w tej pozycji i nie przesuwa się dalej (wtedy może być uszkodzony silniczek programatora).Napisz czy silniczek pracuje czy nie?
    Bo uszkodzenie programatora raczej wykluczam.

    0
  • #3 17 Maj 2004 20:58
    39006
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 17 Maj 2004 21:06
    Kermitek
    Poziom 10  

    Odpinałem wężyk przed hydrostatem, włączałem, pompka wypompowywała wodę nadal, na innych ustawieniach pokrętła programatora również.
    Silnik programatora działa, ustawiłem na końcówkę programu 3, gdzie jest wirowanie i STOP, wiruje, dochodzi do STOP, ale się nie wyłącza, pompka cały czas pompuje (na marginesie - spali się na suchobiegu?)
    ----------------------------------------------------------------------------------]
    nikt nie odpowiada... podzielę się efektami dalszego śledztwa kolego SzakSzaka - po załączeniu przycisku "zostaw wode po praniu" pompka nie działa, zwalniam go - załącza się

    0
  • #5 18 Maj 2004 09:06
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Pozostaje jednak programator do sprawdzenia.Masz tu schemat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic99745.html#225037
    i sprawdz styki załączające pompkę.Obracając programatorem (przy wyłączonym napięciu) sprawdz te styki omomierzem czy rozwierają się czy nie.Jeżeli to będzie OK to musisz sprawdzić którędy dostaję się napiecie przez przewód "czarny" do pompy.Poprostu trzeba po kolei sprawdzić omomierzem od pompy dalej gdzie ten przewód ma połączenie z siecią.Innej drogi nie ma.Nikt nie zgadnie na odległość i nie napisze CI na 100% gdzie to jest.Twoje uszkodzenie jest nietypowe.

    0
  • #6 18 Maj 2004 18:39
    Kermitek
    Poziom 10  

    Czyli odpiąć pompkę ze styków programatora i sprawdzić, czy się rozwierają na jakiejś pozycji? czyli czy przypadkiem nie są cały czas zwarte?

    0
  • #7 18 Maj 2004 19:34
    lechm56
    Moderator

    Kermitek napisał:
    Czyli odpiąć pompkę ze styków programatora i sprawdzić, czy się rozwierają na jakiejś pozycji? czyli czy przypadkiem nie są cały czas zwarte?

    OK !! W miejsce pompki włącz omomierz.

    0
  • #8 18 Maj 2004 22:05
    Kermitek
    Poziom 10  

    łatwo powiedzieć, "w miejsce pompki" - problem w tym, że oznaczenia i kolory kabli nie zgadzają się ze schematem na elektrodzie. Może to przez to że mam model PDH 885 Z ??? nie mogę zidentyfikować wejść programatora. Kto mi powie gdzie jest "A" a gdzie "I" bo za cholerę nie pasuje stan faktyczny do schematu...
    Dołączam fotkę.

    Może mi polecicie uczciwego magika - Wrocław Nowy Dwór/Kuźniki

    1
  • #9 18 Maj 2004 23:26
    stach19
    Poziom 15  

    mistrzu -masz uszkodzony układ elektroniczny- pompka w tym modelu sterowana jest modułem elektronicznym (nie do naprawy) tylko wymiana na nowy

    0
  • #10 19 Maj 2004 08:30
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Jeżeli jest to model Z i ma uklad elektroniczny sterowania silnikiem to na tej płytce prawdopodobnie będzie triak załączjący pompkę.
    W takim razie musi mieć on zwarcie i dlatego pompa pracuje cały czas.
    Zwarcie triak myślę,że bez problemu znajdziesz.

    0
  • #11 19 Maj 2004 10:26
    Kermitek
    Poziom 10  

    Czy to na tej elektronice która jest zamontowana na dużej płytce zamontowanej na dole pralki, czy mała czarna kostka w okolicach drzwi przednich nad pompką. Macie może schemat?
    PS. cieknie mi również pomka, przez oś silninczka, czy wymienia się uszczelkę czy całą pompkę?

    0
  • #12 19 Maj 2004 10:59
    stach19
    Poziom 15  

    moduł elektroniczny to ta płytka na dole-czarna puszka u góry z przodu to blokada-pompkę można naprawić przez wymiane uszczelki pod warunkiem że nie jest uszkodzony wirnik silnika (wytarty) proponuję wymienić na nową pompkę z wirnikiem magnetycznym (te pompki nie ciekną)

    0
  • #13 19 Maj 2004 11:48
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Elektronika to na dole pralki (duża płytka).
    Pompę możesz wymienić na nową lub wymiwnić tylko uszczenienie na wałku pompki-do wyboru.

    0
  • #14 19 Maj 2004 12:59
    Kermitek
    Poziom 10  

    Dzięki, po powrocie do domu będę walczył.
    Dzwoniłem do sklepu z częściami, ale nie mają uszczelek - chcą mi sprzedać całą pomkę za 55 zł. Rozumiem że nie chodzi o dużą czarną uszczelkę wewnątrz pompki, tylko coś w rodzaju zimmeringa na osi? Bo ta czarna jest raczej OK.
    -----------------------------------------------------------------------------------
    No jest płytka, jest na niej procesor, 2 przekaźniki i dwa triaki, jeden z dużym radiatorem, to pewnie od regulacji obrotów silnika bębna, drugi, mały może być od pompki (przekaźniki nie???) Pytanie za 100 pkt - jak sprawdzić triaka miernikiem? Da się? Zwarcia A1-A2 nie ma...
    -------------------------------------------------------------------------------
    Kolejny etap: triaka zlokalizowałem, jak odpiąłem mu bramkę, to nie pompuje, podłączam - pompuje non-stop - czy tak może się zachowywać uszkodzony triak?

    POMOCY!
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Nie pisz post za postem masz do tego przycisk "Zmień"-Posty połączyłem POLO2

    0
  • #15 19 Maj 2004 21:00
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Jeżeli triak nie ma zwarcia to powinien być dobry.
    Triaka na 100% miernikiem w układzie sprawdzić nie zwsze można.Jeżeli triak się załącza to pompa pracuje ale trzeba to sprawdzić.Odłącz przewód od triaka i zobaczysz czy pompa pracuje czy nie.
    Jeżeli ztrzyma się to pewne,że triak przewodzi w związku z tym nalęży przeanalizować dlaczego:
    - może triak być wysterowany,
    - może pod napięcie przebijać i będzie przewodził.
    Najpewniejszym rozwiązaniem w tym przypadku to podstawić nowy.

    0
  • #16 19 Maj 2004 21:05
    stach19
    Poziom 15  

    jeżeli masz GG podaj nr może coś wymyślimy z tą płytką

    0
  • #17 19 Maj 2004 23:57
    Kermitek
    Poziom 10  

    Nie mógłbym pozostawić tego wątku bez zakończenia, bo w końcu pralka jeszcze chyba (?) nie działa.
    Sprawdzałem triaka, działa, padło na moduł elektroniki, sterujący triakiem, jednak podczas włączeń i wyłączeń pralki coś mi eksplodowało pod palcem + wywaliło bezpiecznik. Rozbieram przedni panel - wybuchła kontrolka lub raczej przepalił się przewód ją zasilający pod przyciskiem poniżej, "nie wypompowuj wody" - duuużo sadzy... (DLACZEGO TAKIE ZWARCIE?)
    Usunąłem ją, włączam pralkę - DZIALA!
    Pompka nie wypompowuje już wody na początku, ale na końcu, wszystko niby cacy, ale czy to możliwe, że był problem z obwodem z lampką potwierdzającą wyłączenie pompowania po zakończeniu prania.
    Mocno niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz - po włączeniu przycisku zasilania, świecą się jeszcze dwie inne lampki (nie wiruj i program oszczędnościowy) ale 1/2 jasności. niekiedy w trakcie prania któraś z nich gaśnie. Czy to normalne?
    ------------------------------------------------------------------------------------
    A więc po eksplozji, bez lampki kontrolnej "pozostaw wode" po skręceniu, DZIALA, jedno pranie zrobione. Zapyta ktoś co było nie tak? NIE WIEM...
    Jak się znów popsuje nie omieszkam się zgłosić. Serdeczne podziękowania dla Stacha i POLO! Dzięki nim wiem mniej więcej jak TO działa
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Nie pisz post za postem - posty połączyłem POLO2

    0