Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault 5 - Swap silnika z Renault Laguna (F3R 722)

eujot 16 Jun 2009 11:39 12221 9
Helukabel
    eujot
    Level 10  
    Witam!

Bawię się w przekładkę silnika z Renault Laguny 2.0 8v (F3R 722) do Renault 5. Silnik z wtryskiem wielopunktowym na komputerze Bendix Siemens Fenix 3B. Do tego silnika mam wiązkę elektryczną silnika oraz komputer z zdjętym immobiliserem. Wtyczka, która wychodzi z wiązki wygląda następująco:

W sieci znalazłem schemat elektryczny silnika, ale trudno mi zlokalizować na schemacie miejsce, w którym znajduje się ta wtyczka. Nie wiem też, czy ten schemat na pewno dotyczy tego komputera, bo jest on słabo opisany, a chyba dokładniejszych opisów w internecie nie ma lub nie potrafię ich znaleźć. Schemat wygląda następująco:

Proszę o pomoc w uruchomieniu tego silnika. Jeżeli ktoś już ma jakieś doświadczenie, byłbym wdzięczny za wskazówki, co i gdzie należy podłączyć.

Wydaje mi się, że w tej chwili do odpalenia potrzebuje rozszyfrować, gdzie podłączyć stacyjkę i pompę paliwa.

Pozdrawiam,
    Łukasz.
  • Helukabel
  • Helpful post
    carrot
    Moderator of Cars
    Na tym schemacie są błędy, przekaźniki są źle połączone.
    W lagunie są one umieszczone w plastikowej puszce koło akumulatora na lewym nadkolu i musisz ten fragment obwodów dorobić. Ponadto jest jeszcze kwestia montażu i zasilania pompy paliwa
  • Helukabel
    eujot
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Czy dysponujesz jakimś innym, bardziej precyzyjnym schematem?

Pompa paliwa jest seryjna z Renault 5 1,7. Przekaźnik też na pewno jest więc będę starał się podpiąć pod niego. Wydaje mi się, że po podłączeniu komputera do przekaźnika sterującego pompą paliwa i znalezieniu sygnału po stacyjce, silnik powinien zaskoczyć i powinien zacząć pracować.

W puszcze z komputerem też są przekaźniki, z tego co pamiętam, chyba dwa, ale bez pomocy lub dobrego schematu, to będzie ciężko dojść, od czego są.
    carrot
    Moderator of Cars
    Jeśli masz już w puszce z komputerem przekaźniki, to nie musisz nic dorabiać, wystarczy tylko podłączyć stały +, apc (ten +za stacyjką) i zasilanie pompy, żeby odpalić silnik
    eujot
    Level 10  
    Dzięki raz jeszcze. A jak dojść, które piny do przekaźnika pompy, a które do plusa za stacyjka? Nie chciałbym uszkodzić komputera. Może ktoś już to przerabiał?
    eujot
    Level 10  
    Mały update. Może się komuś przyda informacja.

Podłączyłem akumulator do wiązki na silniku, oraz żółty gruby kabel z kostki (plus po stacyjce) oraz cienki czerwony (stały plus - zasilanie komputera), czyli tak jak na schemacie i komputer włączył przekaźnik pompy (ten w puszcze z komputerem) na dwie sekundy i go wyłączył. Czyli jest dobrze.
    carrot
    Moderator of Cars
    Podłączałem kiedyś taki silnik na stojaku, syn kumpla robił pracę dyplomową do technikum samochodowego, zajęło mi to pół godziny
    eujot
    Level 10  
    Teraz drugi problem. Podłączenie wskaźników - wody, ładowania, ciśnienia oleju. Jak wsadzę silnik do samochodu, będę sprawdzał czy rzeczywiście odpali.
    neohrabia
    Level 1  
    Witam,

a macie Panowie może schemat elektryczny zapłonu (przy okazji może być całego samochodu) Renault R5 1.4?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.