Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CW-28D83N- dużo czerwonego koloru

Wiesław Nagórski 16 Cze 2009 18:42 2986 4
  • #1 16 Cze 2009 18:42
    Wiesław Nagórski
    Poziom 10  

    Witam. W tym telewizorze występuje taka usterka- jest za dużo koloru czerwonego, robi się czerwona mora. Jak zmienię tryb obrazu na (średni,normalny, użytkownika itp.), to przez około dwie minuty kolory są dobre. Po tym czasie jest znowu nadmiar czerwonego.
    Proszę o pomoc, gdzie w przybliżeniu szukać przyczyny.
    pozdrawiam

    Proszę zmienić tytuł tematu na zgodny z https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php pkt. 11 oraz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic829876.html [@mirex]

    0 4
  • #2 16 Cze 2009 18:50
    mirex
    Poziom 43  

    Może w naszej wyszukiwarce coś się znajdzie? Pewno w/g modelu, a jak nie to w/g chassis KS3A.

    0
  • #3 16 Cze 2009 21:18
    Wiesław Nagórski
    Poziom 10  

    Podziękowania dla MIREX.
    Pomogło forum dotyczące chassis KS3A, należy wejść w tryb serwisowy i zmniejszyć ustawienie RED DRIVE. Narazie działa i jest w porządku. Dokładnie to sprawdzę.
    pozdrawiam

    0
  • #4 16 Cze 2009 22:50
    mirex
    Poziom 43  

    Mimo wszystko warto chyba dokładniej przyjrzeć się płytce kineskopu.
    Osobiście przypuszczam, że to może chodzić o dziwnie zorganizowaną automatykę balansu bieli. Na skutek zużycia kineskopu głupieje i dodaje czerwieni, bo procesor sądzi, że jest za mało.
    Możliwe, że jakieś kombinacje z ustawieniem G2 również w pewnym stopniu pomogą.
    Zawsze warto skontrolować napięcie systemowe. Często wzrasta w tych chassis a zmiany wymiaru obrazu są praktycznie przy tym niezauważalne. Ma to natomiast konsekwencje w pracy kineskopu między innymi.

    0
  • #5 24 Sie 2009 23:26
    Wiesław Nagórski
    Poziom 10  

    Witam.Po zmierzeniu napięć z przetwornicy i G2 (były w porządku) ustawiłem w trybie serwisowym wszystkie nastawy kolorów, balansu,itd., zgodnie z serwisówką (odpowiednie do danego kineskopu), którą to pobrałem z elektrody. RED DRIVE ustawiłem mniejszą wartość niż w serwisówce. Telewizor działa. Temat uważam za zakończony. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów