Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bezprzewodowa rozmowa do 50m. Nauka jazdy na motorze.

ajpier 17 Jun 2009 20:16 5943 29
    ajpier
    Level 36  
    Opiszę sytuację o proszę o rady.
    W trakcie szkoleń kursantów na prawo jazdy {motor} potrzebna jest stała łączność. Odległość motoru od samochodu nie przekracza w zasadzie 50m więc potrzebny jest nadajnik w samochodzie i odbiornik. To samo w drugą stronę. Popularne Motorole nie zdają egzaminu bo trzeba naciskać przycisk rozmowy i potrzebne jest coś innego. W zasadzie interesowały by mnie gotowe urządzenia, linki do nich lub zestawy do montażu. Wszystko oczywiście w przystępnej cenie.
    goldi74
    Level 43  
    No to może dwa komplety takich radyjek?
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Popatrz za radiotelefonami PMR. Te radyjka mają tzw. VOX czyli załączają nadajnik na dźwięk głosu operatora. Poza tym można do nich dokupić układy nagłowne czyli mikrofono - słuchawki jak do komórek , jedne do kasku drugie na głowę dla instruktora w samochodzie . Pozdrawiam ! :))
    ajpier
    Level 36  
    Jakich radyjek. Jeśli ci chodzi o krótkofalówki to odpadają bo kursant nie może odrywać rąk od kierownicy, nawet jak przycisk jest wyprowadzony pod samą rączkę. Mam Motorolę więc nadawanie do kursanta może by odpadło ale zostało nadawanie do instruktora.

Dodano po 1 [minuty]:

Funkcja VOX działa tylko bez zestawu słuchawkowego. Z podłączonym zestawem i tak trzeba naciskać ten przycisk. Co prawda przy mikrofonie ale nic to nie zmienia.

Dodano po 4 [minuty]:

Jest jeszcze jedna sprawa jeśli chodzi o funkcję VOX w różnych aparatach. Przy jeździe na motorze uaktywnia się przy różnym hałasie. Czy to tramwaj czy samochód. Totalnie nie zdaje to egzaminu.
    janko.muzykant
    Level 16  
    Kolego mam taki pomysł, mianowicie na sławetnym portalu aukcyjnym są w sprzedaży w przystępnej cenie pluskwy z nadajnikiem ukf, jedną można zamontować kursantowi w kasku + jakieś tanie radio a drugi zestaw u Ciebie, ewentualnie są tam jeszcze jakieś zestawy z odbiornikami.
    Powinno to działać i cena też będzie znośna.
    pzdr
    janko.muzykant
    Level 16  
    Wpisz "pluskwa" na allegro. to wyskoczy tego setki, coś na pewno wybierzesz

Pomyśl zanim coś napiszesz.
    Chyba nie każesz kursantowi trzymać za pazuchą radia samochodowego. :cry:
    Regulamin pkt. 12 . [SP5ANJ]
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

VOX-a nie polecam. Odpada.

goldi74
    Quote:
    No to może dwa komplety takich radyjek?

Przemyślałem to przez parę chwil i stwierdziłem , że pomysł godny uwagi. :D

Kursant - ma dwa radiotelefony np. PMR i LPD . LPD na stałe ma załączone nadawanie mniejszą mocą około 30mW (zasięg 50m OK) a PMR służy tylko do odbierania sygnałów z samochodu.
    Instruktor - ma także dwa radia. Instalujesz radio LPD do odbioru na stałe przy przednie szybie pionowo i zawsze odbierasz Kursanta. A PMR załączasz (nadawanie) tylko kiedy masz cos do przekazania Kursantowi.

Różnica pasm LPD i PMR oraz mocy 20mW i 500mW w zupełności załatwią Twój problem z nawiązką. I masz zależność , że Instruktor nadający PMR/500mW będzie nadrzędnym w tej komunikacji. A to ważne.

Podejrzewam , że zasięg powinien wynosić około 250 metrów w warunkach miejskich.

Pozdrawiam.
    ajpier
    Level 36  
    Też myślałem nad stałym nadawaniem ale jest problem. Radiotelefony które posiadam TLKR-T7 mogą nadawać tylko 60 sekund, potem automatycznie przerywają nadawanie. Tej funkcji nie można wyłączyć.
    SP5ANJ
    Musisz kupić sprzęt bez blokady. Są bez problemu do nabycia.

Pomysł jest naprawdę dość realny i praktyczny.

I nikt z Kursantów nie powie , że może zastał napromieniowany mocą nadajnika i dlatego nie zdał. :D

Pozdrawiam.
    ajpier
    Level 36  
    Na pewno wykorzystane będą radia w stronę kursanta wszak ma tylko słuchać. Zaciekawił mnie jednak pomysł z pluskwą. Wystarczyło by tylko radio nastroić i słuchać kursanta co ma do powiedzenia. Pytanie tylko jaki to ma zasię i efekt.
    janko.muzykant
    Level 16  
    Do Kolegi SP5ANJ
    ty też pomyśl
    przecież można kupić malutkie radio na słuchawki i jedną z nich zamontować gościowi w kasku obok mikrofonu z pluskwy.
    Poza tym jakbyś łaskawie raczył zerknąć, to są tam też zestawy z odbiornikiem.
    ajpier
    Level 36  
    janko.muzykant wrote:
    , to są tam też zestawy z odbiornikiem.

Raczej radyjka sprzedają, a pluskwy dorzucają.:D
    janko.muzykant
    Level 16  
    za 56 zł ktoś tam ma zestaw z odbiornikiem ze słuchawkami działający poza zakresem radia ukf i pisze, że działa na 200-300m, także jest nadzieja, że na 50 m da radę
    c2h5oh
    Moderator
    Weźcie pod uwagę jeszcze jeden aspekt.
    Jeżeli kursant uległ by jakiemukolwiek wypadkowi, a firma ubezpieczeniowa dowiedziała by się że kursant był "zdalnie sterowany", to nie wypłaciła by ani grosza. Już oni wiedzą jak to zrobić :) .
    Podejrzewam, że kursant natychmiast założy sprawę z powództwa cywilnego osobie, która kazała mu z takich wynalazków korzystać. Zawsze można powiedzieć, że wypadek był wynikiem korzystania z takich wynalazków.
    Śliska sprawa, a może się zdarzyć że odszkodowanie (rentę) przyjdzie płacić poszkodowanemu do końca życia...
    kondensator
    Level 36  
    W dwie strony niezależnie: PMR446 + SRD868 (oba z VOX i zestawami nagłownymi)
    W dwie strony na raz (duplex) : wpisz w wyszukiwarkę ogólną "DECT intercom" - pojawi się np.:
    http://www.showcomms.co.uk/products-sale-peltor-dectcom-wireless-intercom-beltpack-system-c-3_74.html
    http://fp.atlanticuk.free-online.co.uk/intercom.htm
    Kiedyś firma Delta z Łodzi ogłaszała się w Świat Radio z takimi rzeczami (simplex 40.68MHz - tańsze i duplex DECT- znacznie droższe)
    http://www.deltabhp.esem.pl/kaski.html (na stronie nie wszystko, pytaj)

Już podejścia były, ale nieśmiałe https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1309791.html
    SP5ANJ
    janko.muzykant wrote:
    przecież można kupić malutkie radio na słuchawki i jedną z nich zamontować gościowi w kasku obok mikrofonu z pluskwy.

A co ze stabilnością częstotliwościową takiego wynalazku. :cry:

Quote:
    Poza tym jakbyś łaskawie raczył zerknąć, to są tam też zestawy z odbiornikiem.

Odpowiem tak.

Jakbyś łaskawie pomyślał "poprawnie", to na pierwszym miejscu byłby problem częstotliwości pracy takiego łącza a nie "pluskwa i radio 87,5-108MHz". To nie jest dobra metoda na samym początku przemyśleń "jak to zrobić".
    Wyczuwam , że Twój nick ma dużo wspólnego z tzw. Piraceniem i na tym zakończyłeś edukację Radiotechniczną. :cry:

Nadmienię tylko , że nie szukam zaczepki i jeżeli Cię uraziłem to poprostu przepraszam , ale ajpier napisał na elektrodzie, że jego problem jest z tzw. problemów zawodowych a więc i odpowiedzi na tym forum powinny być również zawodowe.

Pozdrawiam.
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Panowie ! Są takie radiotelefony i stosują je inne firmy uczące motocyklistów . Zobacz jak to robi konkurencja i czego używa i kup ! zamiast używać pluskiew i innego g* zamień się na godzinę w rasowego wywiadowcę i poznaj sprzęt konkurencji :))Potem wystarczy złożyć zamówienie u handlowca i masz z dostawą do domu . Pozdrawiam ! :)) Aha! |Pamiętaj że tanie mięso to psy jedzą . jak coś ma być dobre to musi kosztować , a dobry fachowiec nigdy nie jest tani. To by było na tyle .
    danadon
    Level 12  
    Ludzie ,

Mówicie o jakichś pluskwach , przerabianych radiach , komórkach a nie lepiej poprostu kupić zestaw do rozmowy dla motocyklistów?
    Sprawdźcie sobie ScalaRaider to zestaw do rozmawiania z współpasażerem - po kablu , do rozmowy z kom. po bt oraz w wersji ScalaRaider Q2 również z innymi motocyklistami ( instruktorem ) przez radio. Wsyztskto uruchamiane bez dotykania czegokolwiek głosem i to przy b. głośno pracującym silniku.
    Pozdrawiam
    Piotr Zasłonka
    kim
    Level 15  
    Ja jestem świeżo po kursie na kat. A. Wygladało to tak - dwa PMRy i do tego zestaw słuchawkoey taki jak kiedyś w nokiach. Jak chciałem coś do injstruktora powiedziećto na mikrofornie musiałem przycisnąć przycisk (ptt) a słuchawkę miałem w uchu..
    sp7mfu
    Level 20  
    Ja mam okazję prowadzić egzaminy na kat. A. Stosujemy łączność tylko w jedną stronę (do kursanta) przy pomocy PMR-ki. próbowaliśmy VOX-a w kasku ze szczęką z mikrofonem wbudowanym do wnętrza kasku, ale łączność była niepewna (czuły mikrofon odpalał nadajnik przy oddechu a tępy w połowie zdania kursanta). Przycisk na kierownicy mamy, ale dodanie jego obsługi do "zadań" egzaminacyjnych przekracza zdolności wielu kandydatów. Jak zatem zapewniliśmy łączność zwrotną? - kursant potwierdza polecenie skinieniem głowy.
    A tak naprawdę pełny dupleks załatwiły chyba tylko zestaw 2 x GSM - ze słuchawką i połączeniem przez cały czas jazdy (nie trzeba przyciskać żadnych przycisków)
    SP8JUX
    c2h5oh wrote:
    Weźcie pod uwagę jeszcze jeden aspekt.
    Jeżeli kursant uległ by jakiemukolwiek wypadkowi, a firma ubezpieczeniowa dowiedziała by się że kursant był "zdalnie sterowany", to nie wypłaciła by ani grosza. Już oni wiedzą jak to zrobić :) ...

Proszę nie wprowadzać w błąd,
    proszę wcześniej poczytać przepisy o zasadach szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierujących. Wyraźnie jest napisane, że szkolący się na kategorię A ma mieć polecenia wydawane drogą radiową. Również na egzaminie egzaminator wydaje polecania drogą radiową jadąc za nim. Nie znam firmy szkolącej kandydatów na kat. B by nie była ubezpieczona. Firma ubezpieczeniowa nie rości żadnych rożczeń jeśli nie naruszono prawa, a naruszeniem byłoby brak takowej łączności. Inna kwestia , to czy urządzenie radiowe ma zasięg te min, 50 m to może potwierdzić odpowiedni atest.
    Może co niektórym wydaje się, że ten kandydat na przyszłego użytkownika motocykla jest "..zdalnie sterowany.." ale takie są wymogi i instruktor czy egzaminator jedzie za nim jako pierwszy. Jak inaczej mógłby Go szkolić w ruchu miejskim? Ja uważam, że jest to bardzo dobra metoda, a jako że posiadam uprawnienia instruktora kat. A,B to dopowiem, że zawsze uprzedzamy szkolonego iż na wypadek zaniku łączności (co może się zdarzyć) , na klakson ma się zatrzymać.

Tu nie ma co kombinować, urządzenie trzeba kupić, tak samo jak taksówkarz taksometr!!
    c2h5oh
    Moderator
    SP8JUX wrote:
    ...Proszę nie wprowadzać w błąd,
    proszę wcześniej poczytać przepisy o zasadach szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierujących...

Kolego SP8JUX Moja wypowiedź (nawet ją zacytowałeś) zawiera taki symbol: :) .
    Chyba nie jesteś pierwszy dzień na forum, by nie wiedzieć co taki znaczek oznacza.

p.s. Przepraszam za post nie związany z tematem, ale... :)
    danadon
    Level 12  
    Ludzie , taki profesjonalny zestaw do rozmowy dla motocyklistów gdzie nikt niczego nie musi dotykać czymkolwiek i jakkolwiek ( sterowanie głosem ) to koszt 800 zł. Czy to duża inwestycja by kombinować z gsm?
    ajpier
    Level 36  
    danadon wrote:
    Ludzie , taki profesjonalny zestaw do rozmowy dla motocyklistów gdzie nikt niczego nie musi dotykać czymkolwiek i jakkolwiek ( sterowanie głosem ) to koszt 800 zł. Czy to duża inwestycja by kombinować z gsm?

Podaj jakiś przykład takiego sprzętu.
    freddd
    Level 16  
    kiedyś to pierwsza jazda po mieście to było właśnie podczas egzaminu, :) a i tak w hełmofonie nic nie możnabyło zrozumieć, he he.

Przecież do zwykłego radiotelefonu można podłączyć słuchawkę douszną i mikrofon który uaktywnia się automatycznie (funkcja VOX).
    np model INTEK MT-4040
    ajpier
    Level 36  
    freddd wrote:
    Przecież do zwykłego radiotelefonu można podłączyć słuchawkę douszną i mikrofon który uaktywnia się automatycznie (funkcja VOX).
    np model INTEK MT-4040

Kolega sobie przeczyta raz jeszcze kilka pierwszych postów.
    danadon
    Level 12  
    ajpier wrote:
    danadon wrote:

Podaj jakiś przykład takiego sprzętu.

Q2 firmy Scala Raider.
    ajpier
    Level 36  
    Ciekawe. Ktoś tego używał?
    danadon
    Level 12  
    cała masa ludu :) . O ale widze że kolega siedzi w ATEXIE :) to ta sama branża co moja. Miło poznać.