Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston - przeplywowy podgrzewacz wody, gazowy

fornakter 18 Jun 2009 21:51 12989 11
    fornakter
    Level 9  
    Kupilem niedawno takie cos, podlaczylem (tzn spec podlaczyl)

i jest tak:
    odkrecam wode (sama ciepla)
    podpala sie ogien
    pali sie niecala minute (liczylem :D )
    gaśnie
    (wody cieplej nie zakrecam)
    zakrece wode (jak juz zgaslo)
    za chwile znowu odkrecam
    ogien zapala sie na chwile (5 - 10sec)
    gaśnie

jak nie zakrece wody i odkrece znowu to sie nie podpali
    jak gasnie ogien, to slychac jak strzela ta iskra co podpala (prąd z baterii) ale nie podpala sie

wentylacja jest dobrze zalozona, zacementowane (caly wyciag jest dla rury)

wiem ze pewnie uslysze ze mam isc do speca, ale mam nadzieje ze mi powiecie co to jest, bo sie przyznam ze to raczej z samej ciekawosci :)
    no i moze sie innym przydac

dziekuje :)
    kryststgpom
    Level 25  
    sprawdź sitko na zasilaniu, przeważnie osadza się kamień i automat wariuje, jeśli to nie pomoże to może być problem z czujnikiem płomienia, napisz jaki to model.
    ArteXL
    Level 24  
    Witam, prawdopodobnie może byc problem z termoparą przy palniku. Jak piszesz że plomień gaśnie po kilkunastu sekundach. Zawór dopływu gazu zostaje zamknięty. Proszę napisac jaki model podgrzewacza.

Pozdrawiam
    ArteXL
    fornakter
    Level 9  
    na karcie gwarancyjnej mam napisane
    Typ: FAST 11 CFE
    Urzadzenie przystosowane fabrycznie do spalania gazu typu: 6250

kryststgpom, on jest nowy, juz by sie osadzil kamień?
    hilzie
    Level 19  
    Nie kombinuj ,masz gwarancję to wezwij autoryzowany serwis ,sprawdzi i wyreguluje to co trzeba.
    Zaczniesz sam kombinować ,to stracisz gwarancję .
    fornakter
    Level 9  
    nie kombinuje
    przyszedl typ z serwisu, powiedzial ze cos tam fabrycznie bylo zle zrobione
    jakis tam czujnik od wykrywania polomienia
    recznie cos tam poparwil przy tym czujniku i dziala
    fornakter
    Level 9  
    Witam! Wracam z innym problemem tego podgrzewacza :(

nie bylo mnie pare dni w domu, w te dni co bylo tak zimno = mieszkanie nie bylo ogrzewane = zamarzła mi woda w rurach
    rozwiazalem problem wody, ale mam problem z podgrzewaczem, mianowicie jak odkrece wode zimna, leci woda odpowiednio mocno (cisnienie dobre) jak odkrece ciepla, leci bardzo słabo, tak słabo ze grzanie sie nie włącza, raz czy moze 2 razy udało mi sie go odpalic, jak ustawilem podgrzewanie na max, ale po niedlugim czasie gasł, bo jak sie domyslam cisnienie bylo za słabe.

nie rozumiem czemu tak sie stalo, skoro w kranie cisnienie jest ok. w podgrzewaczu napewno nic nie zamarzło, bo juz minely zimne dni, i pare razy sie włączył, wiec nic tam nie jest zamarzniete, wiec w czym problem? ma ktos jakis pomysl?

Edit: wlasnie zauwazylem ze jak odkrecam wode pod prysznicem to podgrzewacz normalnie działa, normalne cisnienie jest, tylko do kranu idzie słabe cisnienie, wiec problem lezy w kranie, co nie zmienia faktu ze dalej nie rozumiem czemu tak jest :/
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Coś przytkało ci rurkę po rozmrożeniu. Tę od kranu.
    J. Kleban
    Level 25  
    Najprawdopodobniej siatkowy filtr na koncu wlewki kranu.
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czyli perlator:D
    Pepereina
    Level 1  
    Podepnę się - witam, bo to mój pierwszy wpis na forum.
    Mam problem z Ariston FAST 11 CF E
    Kapie mi z niego woda, kropla co jakieś 10 sekund, a dokładnie z tego miejsca (dokładnie w środku prostokąta)
    Ariston - przeplywowy podgrzewacz wody, gazowy
    Da się to naprawiać, czy nie warto się bawić? Koszt piecyka to ok. 600zł, może nie warto się bawić w wymianę części - pytanie też czy to coś poważnego i niebezpiecznego, czy mogę podstawić miskę i póki co rozwiązywać inne problemy życiowe...? :)

Dzieki