Nie mam tego na obudowie, mam podane na kineskopie maksymalne napięcie wynoszące 27,5kV. Jednak chciałbym wiedzieć na jakie napięcie ustawia trafo producent. Ponawiam pytanie dotyczące napięcia zasilania linii.
Wstawiłem trafo, odpaliłem monitor, słychać start WN, żarzenie działa. cewki odchylania pracują (słychać przydźwięk). Obrazu nie ma - czarny ekran.
Pomierzyłem napięcia na szyjce kineskopu, gdy kabel sygnałowy nie był podłączony - czyli monitor powinien wyświetlić komunikat "signal cable is not connected" lub coś podobnego:
R 58V
G 58V
B 55V
H 5,9V
G1 -62V
G2 0V
Napięcie G2 mogę regulować na trafopowielaczu trzecim potencjometrem - screen w zakresie 0-36V. Jest to zdecydowanie zbyt niskie napięcie. Podczas zmiany ustawień potencjometru nie ulegają zmianie inne napięcia.
Po wyłączeniu komputera dioda sygnalizująca stan pracy monitora miga na pomarańczowo z częstotliwością ok. 1 Hz. Gdy system próbuje przełączyć monitor w stand-by, dioda dalej świeci na zielono i słychać pracę monitora. Czy w tym monitorze dioda powinna migać, czy świecić się ciągle na pomarańczowo podczas stand-by?
Na radiatorze przy trafopowielaczu były wymieniane elementy, nie wiem czy zostały one wymienione na oryginalne:
Q302 BU2527AF (na płytce jest zaznaczone GDS, a to przecież tranzystor bipolarny)
D305 MP25U
Q318 TIP31C (pod nim znajduje się na pewno nieoryginalna podkładka, a więc był wymieniany, jaki jest oryginalny?)
Q312 IRF630
Czy mogę włączyć i wyłączyć monitor z odłączonym G2? Pytam, bo chciałbym zmierzyć napięcie, gdy przewód nie jest dołączony do PK.