Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Citroen Berlingo 2.0 HDI 2001r Nie pali

rj22 19 Cze 2009 21:39 10471 26
  • #1 19 Cze 2009 21:39
    rj22
    Poziom 20  

    Witam
    Autko nie odpala, ciśnienie na listwie ok 170bar brak napięcia na wtryskach w komputerze żadnych błędów. Jaka może być przyczyna braku napięcia na wtryskach, Sterownik Siemens SID 801 5WS40025D-T
    Dzięki
    Pozdrawiam

    0 26
  • SterControl
  • #2 20 Cze 2009 08:34
    emeryt2
    Poziom 42  

    Ciśnienie na listwie musi osiągać pewien poziom , jeżeli się nie mylę 240 barów , wtedy komputer emituje napięcie na wtryskiwacze. Plaka próbowałeś?

    2
  • #3 20 Cze 2009 08:39
    Michu10
    Poziom 32  

    170 jest wystarczające wydaje mi się

    2
  • SterControl
  • #4 20 Cze 2009 08:45
    rj22
    Poziom 20  

    Witam
    Możesz ciut jaśniej o co chodzi z tym plakiem, a swoją drogą podejrzewam sterownik ma może ktoś pinlopgię? Podobno 150bar i działa

    0
  • #5 20 Cze 2009 08:45
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    Za mało, w chwili rozruchu minimum 260 bar, zazwyczaj jest 400.

    0
  • #6 20 Cze 2009 08:48
    Michu10
    Poziom 32  

    Plak czyli samostart , walisz mu dawkę w kolektor na rozruch

    0
  • #7 20 Cze 2009 08:51
    rj22
    Poziom 20  

    to ile w końcu ma być ? bo niewiem czego się czepiać :D aa samostart pali bez problemu

    1
  • #8 20 Cze 2009 08:55
    Michu10
    Poziom 32  

    Czyli masz za małe ciśnienie na szynie, tak jak moi koledzy pisali wyżej

    0
  • #9 20 Cze 2009 08:56
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    Wstrząsówka nie wybita?

    0
  • #10 20 Cze 2009 08:58
    Michu10
    Poziom 32  

    To nie miałby ciśnienia , pompa wstępna nie poda

    2
  • #11 20 Cze 2009 09:04
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    wstrząsówka nie wyłącza tam pompy wstępnej (nawet nie wiem czy Siemens ją ma, w boschu EDC15C2 jest) tylko jedno z zasilań na sterownik silnika.

    0
  • #12 20 Cze 2009 09:06
    rj22
    Poziom 20  

    Nic nie bite autko jechało kobieta zgasiła po chwili chciała jechać a tu niespodzianka z opowieści wiem że jeszcze coś tam łapało ale nie odpaliło

    1
  • #13 20 Cze 2009 09:08
    Michu10
    Poziom 32  

    rj22 napisał:
    to ile w końcu ma być ? bo niewiem czego się czepiać :D aa samostart pali bez problemu


    Zapali i zgaśnie ?

    0
  • #14 20 Cze 2009 09:09
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    Wystarczy wjechać na krawężnik, studzienkę kanalizacyjną.
    Spróbuj rozpiąć przewody paliwowe i wsadzić je do bańki z ropą. Jak dalej lipa i może jeszcze dodatkowo na dnie bańki pokażą sie opiłki to poszła spać pompa CR

    0
  • #16 20 Cze 2009 09:26
    emeryt2
    Poziom 42  

    Jacek , gdzie w tym berlingo masz wstrząsówkę , w jakiej dokumentacji to wyczytałeś? Bez czarnowidztwa , jest jeszccze regulator ciśnienia na pompie , czasami jego przeczyszczenie daje pożądane efekty.

    2
  • #17 20 Cze 2009 10:16
    rj22
    Poziom 20  

    a może zasymulować ciśnienie na czujniku tym na listwie, może ktoś pomoże i podpowie jak działa ten czujnik?

    1
  • #18 20 Cze 2009 10:27
    Michu10
    Poziom 32  

    Co ty chcesz symulować ? lepiej użyj oscyloskop aby utwierdzić się w przekonaniu że jest sprawny

    0
  • #19 20 Cze 2009 10:29
    zbyniuś
    Poziom 26  

    spróbuj na odłączonym czujniku ciśnienia

    2
  • #20 20 Cze 2009 10:34
    rj22
    Poziom 20  

    a jaki prawidłowy przebieg?

    0
  • #21 20 Cze 2009 11:30
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    Emeryt,jak nie ma? Partner ma to bliźniacze berlingo nie?

    0
  • #22 20 Cze 2009 17:19
    emeryt2
    Poziom 42  

    No właśnie nie!

    Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:

    Jeżeli na plaku pali i potem chodzi , to po jakie licho inny sterownik?

    1
  • #23 20 Cze 2009 17:37
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    Ciśnienie jest zbyt małe jak na potrzeby rozruchu. Co to jest 170bar?

    1
  • #24 20 Cze 2009 17:55
    rj22
    Poziom 20  

    Witam
    Ale jak na samostarcie wystartował ciśnienie na obrotach na pompie napewno sporo skoczyło i zaczoł by działać

    Pozdrawiam

    0
  • #25 20 Cze 2009 18:25
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #26 21 Cze 2009 00:11
    rj22
    Poziom 20  

    emeryt2 napisał:
    No właśnie nie!


    Jeżeli na plaku pali i potem chodzi , to po jakie licho inny sterownik?


    a gdzie tak napisałem że potem chodzi

    0
  • #27 24 Cze 2009 21:14
    rj22
    Poziom 20  

    Witam
    Autko już pali wymiana sterownika pomogła
    Pozdrawiam

    1