Witam wszystkich! Mój kolega ma problem ze swoim skuterem.Skuterek nie chce zapalać,nawet się nie odzywa.Iskra na świecy jest,paliwo dostaje,ale odpalanie rozrusznikiem jest męczące dla rozrusznika.Tzn.kręci on ale jakby był słaby akumulator.Podłączyliśmy drugi akumulator i żadnej różnicy.Próba odpalenia kopką skączyła się jej awarią! Ma może ktoś pomysł co to może być?
Witam mam podobny problem. Skuter chińczyk LB50Qt-39B. Zgasł podczas jazdy. Paliwo dochodzi normalnie gaźnik ok , iskra jest. Sprawdziłem moment zapłonu i jest w GMP albo minimalnie za GMP ,napewno nie wcześniej. Klin cały wszystko na swoim miejscu .Impulsator reaguje dobiero po przejściu całego magnesu na kole nie wiem jak to powinno być normalnie .Jakie powinno być wyprzedzenie zapłonu w tym cudzie??
Chyba źle mnie zrozumiałeś Wiem że zapłon powinien nastąpić przed GMP ale sprawdziłem stroboskopem i w tym jest za GMP czyli coś nie tak i dlatego silnik nie chce zapalić. Nie wiem co może być przyczyną tego że wszystko jest dobrze złożone a iskra jest nie w tym momencie.
Kopniak Rozrusznik Moje zdanie jest takie:Jeśli coś nie odpali z wiertarki to znaczy że to coś nie ma tłoka
Zdejmujesz obudowy i osłony koła magnesowego.Bierzesz wiertarkę,klucz-nasadkę sześciokątną (w skuterach przeważnie "14")i dłuższą śrubę z łbem "14"wkładasz od tyłu w nasadkę i mocujesz w uchwycie wiertarki.
Tym sposobem odpalałem zarówno skutery,kosiarki,agregaty itd.
Dodano po 9 [minuty]:
pikachu1986 wrote:
Chyba źle mnie zrozumiałeś Wiem że zapłon powinien nastąpić przed GMP ale sprawdziłem stroboskopem i w tym jest za GMP czyli coś nie tak i dlatego silnik nie chce zapalić. Nie wiem co może być przyczyną tego że wszystko jest dobrze złożone a iskra jest nie w tym momencie.
Albo sama elektronika "opóżnia iskrę"(często spotykany objaw w kosiarkach z uszkodzoną,zespoloną cewką zapłonową),albo "skręcenie"koła magnesowego względem wału silnika.(ścięty klin,"odspawane"koło).
Ciśnienie jest w normie powinien chociaż się odezwać a on nic, rozrusznik kręci dobrze. Klin i przestawienie koła też wykluczyłem. Zostaje tylko uszkodzony impulsator bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Quote:
Albo sama elektronika "opóżnia iskrę"(często spotykany objaw w kosiarkach z uszkodzoną,zespoloną cewką zapłonową),
Moim zdaniem może to być kranik podciśnieniowy (paliwo się cofa i nie chce odpalić) sprawdź czy paliwo leci na nieodpalonym silniku jak tak to popsuty jest kranik
Moim zdaniem może to być kranik podciśnieniowy (paliwo się cofa i nie chce odpalić) sprawdź czy paliwo leci na nieodpalonym silniku jak tak to popsuty jest kranik
Zapłon nie w tym momencie nie jest winą kranika Jeżeli paliwo leciałoby na nieodpalonym silniku to żaden problem bo silnik by odpalił bez problemu. Przyczyną było prawdopodobnie przestawienie czopu wału.
Witam,w końcu skuter odpalił.Przyczyną było skręcenie wałka rozrządu względem zębatki.Rada kolegi była dla mnie bardzo cenna.Pozdrawiam
Albo sama elektronika "opóżnia iskrę"(często spotykany objaw w kosiarkach z uszkodzoną,zespoloną cewką zapłonową),albo "skręcenie"koła magnesowego względem wału silnika.(ścięty klin,"odspawane"koło).[/quote]