Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows Vista i LiveBox - brak internetu przez k. wifi

dgolf 20 Cze 2009 11:21 4211 2
  • #1 20 Cze 2009 11:21
    dgolf
    Poziom 15  

    Witam. Ręce mi opadają, kiedy próbuję rozwiązać nastepujący problem: Livebox oraz Komputer HP Pavilion z Vista Home Premium wersja angielska. Łączę się z Liveboxem poprzez wbudowaną kartę wifi. Nawiązano pomyślnie połączenie z Neostrada_xxxx, ikonka prawidłowa. Odpalam wiersz poleceń wpisuję ping 192.168.1.1 - pinguje ok. Następnie ping www.onet.pl - również pinguje. Pinguje również serwer GG itp. Czyli połączenie jest prawidłowe. Natomiast żadna aplikacje nie łączy się z Internetem - ani IE8 , ani FF3, skype, antywir itd. Zapora wyłączona całkowicie, nawet wyłączyłem Avasta. Co może w Viście blokować dostęp aplikacji do Internetu?

    -1 2
  • #2 20 Cze 2009 11:50
    shadow0013
    Poziom 34  

    Spróbuj zmienić domyślny protokół tcp/ip na tcp/ip v4 (zawsze możesz przywrócić v6).

    0
  • #3 20 Cze 2009 15:41
    dgolf
    Poziom 15  

    A więc są postępy. Wykonałem przywracanie systemu do stanu przed kombinacjami z instalacją LiveBoxa. Internet zadziałał bez problemów od razu na wbudowanej karcie WiFi. No więc zainstalowałem Avasta. Po ponownym uruchomieniu Visty już nic nie łączyło się z Internetem. Wystarczyło zatrzymac ochronę dostępową Avast i Internet działał. Odinstalowałem Avasta, zainstalowałem AVG - znów żadna aplikacja nie łączy się zInternetem, co jest śmieszne nawet sam antywirus nie może się zaktualizowac. Odinstalowałem AVG i obecnie "jadę na oklep" bez antywira. Teraz myślcie co jest grane.

    0