Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka zdalnie sterowana

krzysiek546 20 Jun 2009 17:23 2438 8
    krzysiek546
    Level 10  
    Poprzedni mój temat który został wyrzucony do kosza, nie wiem nawet dlaczego dał mi dużo do myślenia. Ktoś napisał w nim żebym zastanowił się nad użytymi w niej silnikami, gdyż rzeczywiście słaby silnik modelarski nie jest w stanie odpowiednio rozpędzić noża. Wpadłem na taki pomysł. Do noża użyje silnika od wiertarki. Ma on 650W i 2800obr./min. i myślę że spokojnie wystarczy żeby ciąć elegancko trawę. Do poruszania się użyje silnika od wycieraczek samochodowych. Będzie mała prędkość ale za to będzie ciągnąć. I teraz znowu podstawowe pytanie czym to zasilić?? Myślałem nad dwoma akumulatorami z zabawek elektrycznych każdy po 12V. Jakie zasilanie powinien mieć silnik wyjęty z wiertarki pod 230V?? też 230?? Bo na nim nic nie ma napisane..
    Proszę o odpowiedz!
    superb-s1
    Level 11  
    może do zasilania takiej kosiarki i za razem wiertarki użyć akumulator 12v i przetwornice z 12v na 230v rozwiązało by to problem zasilania
    bogdan_p
    Level 39  
    kolego kolejny temat , który najprawdopodobniej też wyląduje w koszu , chyba logiczne że w wiertarce na 230V jest silnik na 230V AC może są jakieś wyjątki z przetwornicami , ciekawe jak chcesz go zasilić ...... budując przetwornicę o mocy ok. 700W
    masz wzór P=U*I policz sobie prądy , uwzględnij sprawność przetwornicy i wyjdzie że będzie musiał być akumulatora z ciężarówki ! , proponuje daj sobie spokój z swoim pomysłem bo jest nie realny a zacznij od pogłębienia swojej wiedzy
    krzysiek546
    Level 10  
    Gdyby było logiczne to bym się nie pytał. Dobra pomysł z silnikiem od wiertarki odpada. W takim razie jakiego silnika proponujecie użyć??
    ks_fenix
    Level 23  
    Jedyny rozsądny silnik do kosiarki to silnik spalinowy.
    papla170
    Level 11  
    zgadzam się z poprzednikiem moim zdaniem najlepiej jest do zwykłej kosiarki spalinowej dodać dwa silniki na dwa tylne koła i osobno sterowanie na kazdy z nich przednie koła jak w wózkach sklepowych i problem z głowy a jezeli nie stać Cię na kosiarke spalinową to koś na dal troche ruchu nie zaszkodzi myslałem nad budową robota - kosiarke omijającego przeszkody ale uznałem, że nie ma co kompinować bo drzew nie chce zniszczyc;p
    niutat
    Level 36  
    To może kosiarkę spalinową z napędem a sterowanie tylko za pomocą skręcania kół. :wink:
    blackrage
    Level 14  
    Ja bym sie nie zgodził z tym, że jedynym słusznym silnikiem do kosiarki jest silnik spalinowy.

Link

Są również podobne do tych z linka, ale z baterią słoneczną na "grzbiecie" - ma energię w akumulatorze to kosi, nie to czeka na słońce i "żyje" sobie własnym życiem.
    papla170
    Level 11  
    lecz jednak zauważ, że prądu w bateriach starczy na dużo krócej niż paliwa w baku to po pierwsze po drugie kolegi wyżej kosiarka z napędem jest dobrym rozwiązaniem lecz linke od gazu należy podłączyć pod jakiś regulator aby można było sterować z nadajnika lecz uważam że łątwiej zrobić dwa silniki napędowe dzięki temu można dużo dokładniej kosić trawe (kosiara może zawracać w miejscu o 100000 stopni;p