Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siemens S9ET1S SE59590EU/11 przelewa przez hydrostat

majk811 22 Cze 2009 20:13 8510 11
  • #1 22 Cze 2009 20:13
    majk811
    Poziom 9  

    Witam

    Naprawiam bracholowi zmywarkę. Zmywarka posiada Aquastop i Aquasensor. Rok temu się z niej zadymiło, potem pracowała dalej i po kilku kolejnych cyklach padła" (opis jaki usłyszałem)... Od roku leżała u "fachowca" który szukał do niej sterownik.

    Teraz ja mam ją w swych rękach, udało mi się znaleźć sterownik na allegro
    stary - AKO 546 301
    nowy - AKO 546 301-21
    Jak doczytałem w niemieckim serwisie to ten nowy obsługuje ten model zmywarki. Wszystkie składowe obu sterowników są identyczne, jedynie procesor na nowym sterowniku zamiast laserem wypalonych oznaczeń ma nalepkę, która nijak ma się do opisu oryginalnego procka ze spalonego sterownika.

    Na starym sterowniku spalony był triak odpowiedzialny za program mycia połowy wsadu (o czym dowiedziałem się na elektrodzie). Sterownik nie ruszał bo pewnie spaliło się przy okazji trafo lub procek czego nie potrafię multimetrem z marszu bez pomocy sprawdzać.

    Przed zamontowaniem nowego sterownika przeczyściłem płaszcz, hydrostat, rurę hydrostat-komora, sitka na elektrozaworze doprowadzającym (przy ujęciu wody) sprawdziłem styczniki na hydrostacie i działanie hydrostatu. Sól była to nie ruszałem. Wszystko było w sumie czyste, chyba poprzednik (czyli ten "fachowiec") ją oczyścił

    Po zamontowaniu nowego sterownika zmywarka ruszyła (program 40 stopni - kieliszki. Napełniła płaszcz, rozpoczęła wstępne mycie, potem mycie - mocno waliła woda czyli OK (otwarł się pojemnik do proszku/tabletek) i o nabłyszczeniu i suszeniu "zapomniała". Zmywarka doszła do jednej minuty i w nieskończoność dopuszczała kilka razy wodę krótkimi seriami do płaszcza i spuszczała. Wewnątrz komory została woda na dnie więc zresetowałem i po niecałej minucie wypompowała ten nadmiar wody. Wnętrze zmywarki było lekko rozgrzane - więc grzeje. Okazało się po otwarciu boczku że przy tym dopuszczaniu roni krople wody z hydrostatu.

    Przewertowałem elektrodę i zapodałem do płaszcza rozpuszczony odkamieniacz i dałem na 70 stopni. Po wstępnym myciu 50 stopni miała zacząć myć a ona zgasła (wyświetlacz czasu i Ledy) i znów sobie zaczęła dopuszczać ronić krople z hydrostatu i odpompowywać. Tyle kropli uroniła że Aquastop zadziałał, wysuszyłem i zapodałem program ECO po rozłączeniu i włączeniu do sieci i zresetowaniu. A ona zaczęła na fula dopełniać już pełny płaszcz że poszło przez przelewowy już nie mówiąc ile poszło na hydrostat.

    Mam pytanie, bo nie sprawdzałem jeszcze tych dwóch elektrozaworów od uzdatniania i napełniania zmywarki (chyba dobrze mówię). Poza sprawdzeniem na krótko (230V) czy można je wymontować lub jakoś przeczyścić czy sprawdzić?
    No i co mogło paść na sterowniku, czy może jednak sterownik źle dobrałem?


    Proszę o pomoc

    0 11
  • Relpol
  • #2 24 Cze 2009 12:08
    zetfa
    Poziom 20  

    Musisz uszczelnić uklad hydrostatu,a moze i wymienic hydrostat.Nic nie moze tam ronic ani kropelki,bo od tego zalezy poziom poboru wody.

    0
  • #3 24 Cze 2009 14:52
    majk811
    Poziom 9  

    Woda przelewa się znad lewego, a czasem nawet prawego naczyńka w hydrostacie, poza tym jest szczelny. Po prostu zanim zadziała hydrostat i odetnie napuszczanie wody to z pionu płaszcza schodzącego do hydrostatu spada jeszcze tyle wody, że wylewa się górą naczyniek.

    1
  • #4 25 Cze 2009 21:36
    majk811
    Poziom 9  

    elektrozawory wykręcone (były czyste), sprawdzone na krótko - działają.

    0
  • Relpol
  • #5 25 Cze 2009 21:43
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Daj fotkę i zaznacz miejsca gdzie cieknie.

    0
  • #6 25 Cze 2009 21:54
    majk811
    Poziom 9  

    Siemens S9ET1S SE59590EU/11 przelewa przez hydrostat

    Tak jak napisałem wcześniej, jak hydrostat odetnie napuszczanie to z płaszcza zlatuje jeszcze kupa wody przelewając się górą hydrostatu

    0
  • #7 25 Cze 2009 22:24
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Wyczyść jeszcze wąż podpięty do "D"

    0
  • #8 25 Cze 2009 22:39
    majk811
    Poziom 9  

    W pierwszym poście napisałem, że rurę hydrostat-komora czyściłem. Mogę jeszcze raz ją wypiąć i zajrzeć w gniazdo w które wchodzi. Może jakoś uda mi się zdemontować przednią maskownicę (tę tuż pod drzwiczkami)

    0
  • #9 30 Cze 2009 15:54
    majk811
    Poziom 9  

    Wąż przeczyszczony, robi to samo, stary sterownik zaniosę do elektronika, niech mi go sprawdzi, może tylko trafo poszło

    Mam pytanie, gdzie tak właściwie znajduje się Aquasensor czyli ten owy czujnik czystości wody ???

    0
  • #10 30 Lip 2009 18:44
    majk811
    Poziom 9  

    Żaden z elektroników czy serwisantów nie ma czasu żeby sprawdzić sterownik. Po napełnieniu płaszcza i komory woda załącza pierwszy mikrostyk w hydrostacie, to jest informacja dla zmywarki że może rozpocząć program. Początkowo to funkcjonowało ale teraz już nie. Dopiero po przepełnieniu Aquastop powoduje odpompowanie nadmiaru wody i tak wkółko. Mikrostyk działa bez zarzutu. Sprawdziłem przekaźniki. Na dwóch mniejszych przekaźnikach o dziwo na pinach stycznika jest cały czas 230V na wyjściach cewki jest wtedy zero, kiedy zmywarka się napełni i załącza się aquastop na cewce pojawia się 12VDC a na pinach zwierających napięcie skacze z 230 na około 400V. duży przekażnik jest chyba od grzałki i tam jest wszystko OK

    O co tu chodzi ???

    Siemens S9ET1S SE59590EU/11 przelewa przez hydrostat

    1
  • Pomocny post
    #11 04 Lut 2010 17:14
    Arek.gl
    Poziom 11  

    Ja miałem podobny problem w takiej zmywarce mianowicie cały program przechodzi idealnie wszystko robi jak należy, ale jak na wyświetlaczu doszła do 1 minuty to się na tym zatrzymywała i nic nie robiła. Po prostu sobie stała na 1 minucie do puki się jej ręcznie nie wyłączyło, okazało się, że jest to jakiś błąd w płycie sterującej bo po podpięciu innego zaczęła pracować normalnie.

    Opisane przez Ciebie zachowanie zmywarki też mi wygląda na uszkodzenie płyty lub może jest niekompatybilna z tą zmywarką tym bardziej, że wszystkie podzespoły są sprawne i nigdzie nie jest zanieczyszczona, jak piszesz.

    0
  • #12 04 Lut 2010 19:09
    majk811
    Poziom 9  

    Tak, zgadza się. Szkoda tylko że trudno dostać taki sterownik używany ale sprawny. Nowy kosztuje 650PLN, czyli tyle ile używana zmywarka wyższej klasy nawet. Narazie wyjeżdżam do UK, po powrocie może mi chęci wrócą do szukania jakiegoś elektronika lub serwisanta który sprawdzi sterownik.

    Dzieki

    0